Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vinter-OL 2018

Ikke snakk om noe værsjokk: De visste at OL ville blåse bort

Dette været kommer ikke som noen overraskelse. Men det er verdt å ta sjansen.

FULLT VÆRKAOS I VINTER-OL: Et ødelagt tilskuertelt utenfor skøytestadion forteller om gårdagens kaos i Pyeongchang. Men dette er en kalkulert risiko. FOTO: AP/John Locher.
FULLT VÆRKAOS I VINTER-OL: Et ødelagt tilskuertelt utenfor skøytestadion forteller om gårdagens kaos i Pyeongchang. Men dette er en kalkulert risiko. FOTO: AP/John Locher. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VINTER-OL i Pyeongchang er i ferd med å stoppe opp i et varslet værkaos. For de vindkastene som har utsatt øvelse etter øvelse og til slutt tvang arrangørene til å evakuere Olympiaparken, er det mest typiske februarværet for OL-byen.

VÆRHARDT: Røffe forhold for funksjonærene i alpinbakken i OL: FOTO: AFP / Fabrice COFFRINI
VÆRHARDT: Røffe forhold for funksjonærene i alpinbakken i OL: FOTO: AFP / Fabrice COFFRINI Vis mer

Sprengkulde og isende vind er ifølge det amerikanske romfartssenterets spesielle avdeling for olympisk vær (NASA Sport), helt presist kalt «Type -1» for dette området. Type-1 er sibirsk kulde med kraftig nordavind som i beste fall blir fanget opp av fjellformasjonene rett over grensa i Nord-Korea. Hvis ikke kan Pyeongchang sette nye rekorder i vind. Den gamle er på 122km/timen; altså det som kalles for orkan.

Kulda, vinden og de glisne tribunene på de mest tradisjonelle utendørs vinterøvelsene har gitt inntrykk av at dette ikke er et sted som passer for vinterleker.

Men det er en litt for rask konklusjon.

DA Sør-Korea ble tildelt disse vinterlekene tilbake i 2011, var valget til den internasjonale olympiske komite (IOC) nettopp basert på ønsket om å bidra til oppbyggingen av et nytt, attraktivt vintersportsted.

Området rundt Pyeongchang blir på turistspråket beskrevet som «de koreanske alper», og de olympiske TV-bildene er da også blitt riktig vakre. Ikke minst da sola tittet fram i dag, og sannsynligvis holder seg det meste av neste uke.

Den flotte naturen og et høyt nivå på de koreanske anleggene, gir et godt grunnlag for å trekke til seg den stadig økende strømmen av kinesiske turister fra stormaktens raskt økende middelklasse. De har foreløpig har foretrukket japanske vintersportssteder..

I selve OL-søknaden var denne turisteffekten i en ellers mindre velstående koreansk region, beregnet av eksperter fra det anerkjente Hundai-konsernet til rundt 1 million besøkende pr. år. Men så snudde den mer enn vanlig spente situasjonen med nabolandet i nord opp ned på alle slike forventninger. Det gjør at også disse vinterlekene vil slite med å oppfylle de økonomiske forventningene til OL som en brekkstang for gode samfunnsmessige endringer.

UTSETTELSER I KØ: Rennsjef Atle Skårdal i FIS har mange flyttinger å holde styr på. Tre av de fire første rennene er blittflyttet på grunn av normalværet i OL-byen. FOTO: AP/Michael Probst.
UTSETTELSER I KØ: Rennsjef Atle Skårdal i FIS har mange flyttinger å holde styr på. Tre av de fire første rennene er blittflyttet på grunn av normalværet i OL-byen. FOTO: AP/Michael Probst. Vis mer

DE olympiske lederne er nok nærmere målet de hadde da vinter-OL for tredje gang i den olympiske historien ble gitt til Asia. Driften av olympisk idrett krever en global balanse. Tilbake i 2011 ble det avgjørende for valget av arrangør.

Dengang var den europeiske motstanden mot lekene ennå ikke så tydelig. Det gjorde det lett for IOC-kongressen å stemme ned tyske München og franske Annecy til fordel for Pyeongchang.

Siden har en rekke europeiske byer stemt ned OL og alt dets vesen. Münchens innbyggere sa selv nei til å kjempe for vinterlekene 2022. Det samme skjedde i polske Krakow og sveitsiske St.Moritz, mens det norske avslaget kom som en følge av den lokale folkeavstemningen i Oslo. Så fulgte et nytt nei fra Innsbruck for 2026.

Det har flyttet det olympiske tyngdepunktet mot øst med et neste vinter-OL i Kina. Altså to ganger Asia, og det i områder som mangler en egen sportslig kultur for det meste av vanlig vinteridrett.

LANGT på vei er det en gunstig utvikling for IOC. Så lenge de ulike juryene i de værutsatte øvelsene klarer å beskytte utøvernes helse bedre enn det som skjedde i jentenes alt for ville slopestyle, tåler selve bevegelsen vindstyrken. For de olympiske lederne er utsatte alpinkonkurranser og et lotteripreget hopprenn i kombinert mindre viktig enn det å gjøre vintersporten global.

Da er det langt mer verdt å bli med på forsøket på å bygge opp en ny asiatisk hverdagstradisjon for å hygge seg med vinteridrett.

Med et mer helhetlig syn på idrett, er det til og med riktig ut fra hensynet til å bygge helse og spre glede til flest mulige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!