Ikke som andre folk

Du og jeg kan slenge innom jobben uten topp motivasjon iblant. Det kunne verken Bente Skari eller Thomas Alsgaard. Toppidretten er for tøff til slikt.

Å drive toppidrett i dag er et evig kompromiss. Før kunne du kombinere idretten med aktive studier, kanskje litt jobb, og enda var det tid til å se kjæresten av og til.

Skal du nå toppen i dag, er det ikke rom for noe annet enn et evig fokus på veien mot målet. Du må være evig egoist og selvsentrert.

Kjæresten til en toppidrettsutøver i en vinteridrett fortalte meg en gang om sin store frustrasjon:

«Om vinteren er hun bestandig borte. Om sommeren er hun så sliten av all treninga at hun bare skal sove. Er jeg heldig får jeg sex to ganger i året, en i april og en i mai.»

Litt satt på spissen kanskje, men poenget er til å forstå: En toppidrettsutøver er ikke som andre folk. Han eller hun kan

ikke være det, da blir det i så fall lite toppidrett av det.

BENTE OG THOMAS har klart det begge to - nå helt til topps i en idrett som riktignok er liten, men som krever verdens beste fysikk, teknikk og motivasjon for å lykkes.

FØR OL i Salt Lake City tilbrakte Bente Skari tre sommerferier i byen. Ikke bare fordi det er så fordømt pent der. Hun mente det var nødvendig for å være maksimalt rustet til å gjøre det hun skulle gjøre der noen år etterpå: vinne OL-gull. Bente vant.

HUN VANT både OL og en helt berg med andre medaljer fordi hun er den utøveren jeg kjenner som har vært tøffest mot seg selv. Treningene hun har stått over, kan du fint telle på ei hånd. Detaljene hun har oversett, finnes knapt.

HELE TIDA har hun gitt uttrykk for at det var sånn hun ville ha det. At hun trivdes med det tilsynelatende dødskjedelige og gjennomregulerte asketlivet. Hun gjorde det nok også, ei stund. Så lenge seirer var bensin for videre motivasjon.

NÅ ER DET ikke nok for Bente å vinne lenger. Hun har aldri vunnet så mye som i vinter, men

finner ikke lenger motivasjon til å fortsette. Det er så til de grader til å forstå. Og litt fint også, og se at egosentriske seiersmaskiner som Thomas og Bente har tatt vare på sine menneskelige verdier og attpåtil velger å prioritere dem.

AT BEGGE våre beste langrennsløpere legger opp samtidig - og mens de er på topp og fortsatt kunne vunnet titler - er trist for sporten. Like mye er det et signal om hvor krevende et liv som toppidrettsutøver er blitt.

SKAFF DEG et liv, bruker ungdommen å si. Det er akkurat det Thomas og Bente har gjort.