- Ikke spør mer om Sjevtsjenko!

Blokhin gikk sur etter endeløse kne-spørsmål.

DEN NYE VINEN: De fire 17-åringene Nikita (fra v.), Evgenij, Aleksander og Stas - som her er midt i et flip-svev - mener Ukraina er mindre avhengig av Sjevtsjenko enn mange tror. Foto: Lars Hojem Kvam
DEN NYE VINEN: De fire 17-åringene Nikita (fra v.), Evgenij, Aleksander og Stas - som her er midt i et flip-svev - mener Ukraina er mindre avhengig av Sjevtsjenko enn mange tror. Foto: Lars Hojem KvamVis mer


• Følg England - Ukraina og se Sverige - Frankrike i Dagbladets fotballstudio i kveld klokka 20.45.

DONETSK (Dagbladet): - Det er 50-50 sjanse for at Andrej Sjevtsjenko blir frisk, kunngjorde Ukrainas landslagssjef Oleg Blokhin på den obligatoriske dagen-før-dagen-pressekonferansen i går ettermiddag.

Blokhin fikk mange spørsmål om sin kneskadde kaptein. Til slutt sprakk det for den tidligere spilleren.

- Jeg har 22 andre spillere i troppen. Ikke spør mer om Sjevtsjenko. Emnet er lukket, er det klart?

Mens flere reportere protesterte, fikk Blokhin Uefas støtte i at han kunne få slippe å prate mer om storscoreren sin.

Trente i går Dagbladet har i dag snakket med ukrainske journalister i EM-byen Donetsk. De tror 50/50-utsagnet er ment litt for å villede engelskmennene:

«Sheva» trente i går, uten at det var noen store problemer da. Men Blokhin vil ta den endelige avgjørelsen - sammen med sin kaptein og lagets medisinske apparat - i forkant av kampen klokka 20.45 i kveld.

-Jeg tror han spiller, sier den ukrainske reporteren Aleksander Popov.

HELT PÅ KNÆRNE: Ukrainas trener Oleg Blokhin kneler foran Andrej Sjevtsjenko etter seieren mot Sverige, der Sjevtsjenko scoret to mål. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB scanpix
HELT PÅ KNÆRNE: Ukrainas trener Oleg Blokhin kneler foran Andrej Sjevtsjenko etter seieren mot Sverige, der Sjevtsjenko scoret to mål. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Det er ikke mange idrettsnavn i Ukraina som har en større stjerne enn Andrej Sjevtsjenko. Muligens verdensrekordholderen i stavsprang, Sergej Bubka. Trenerlegenden Valerij Lobanovskij fortjener også navns nevnelse.

Men etter at Sjevtsjenko scoret to mot Sverige i EM-åpningen, har det vært Sheva-feber her i EM-vertslandet.

- En gammel mann Dagbladet tok en runde rundt Donbass Arena i går ettermiddag, for å se hva innbyggerne her sier om at spissen og kapteinen nå sliter såpass med kneet at han risikerer å miste skjebnekampen mot England i Donetsk.

De første vi møter, en ukrainsk familie på seks, er for så vidt klare i talen.

- Nei, nei. Han spiller. Han er sterk, vet du, sier familiefar Sergej.

Når vi forklarer at prognosene har vært noe usikre, blir de litt dårligere i engelsk, litt mindre fornøyde, og går sin vei.

Lenger ned mot den idyllisk beliggende arenaen ser vi fire ungdommer som ikke sliter med verken knær eller andre ledd.

- Vi trener kampsport, forklarer de fire 17-åringene innimellom sine flips, sprang og spark i solsteiken.

 KNEET HOLDT: Andrej Sjevtsjenko trente uten store problemer i går. Foto: Felix Ordonez/Reuters/NTB scanpix
KNEET HOLDT: Andrej Sjevtsjenko trente uten store problemer i går. Foto: Felix Ordonez/Reuters/NTB scanpix Vis mer

Vi stiller dem det samme spørsmålet:

- Hvor stort tap er det for Ukraina dersom Sjevtsjenko må stå over?

- Nei... Han er en gammel mann. Han kan se tilbake på en god fortid, en stolt karriere, men nå er han 35, sier Nikita.

Fantastisk i Milan
- Det var noe annet da han spilte i AC Milan. Da var han fantastisk. I Chelsea også, selv om han ikke hadde samme suksess der som i Italia, sier Eugene.

- Det vil være et tap for laget, men ikke så stort som mange tror. Vi har mange gode spillere. Ikke så mange som Frankrike og England, altså, men vi har flere enn bare Sjevtsjenko.

De mener Ukraina må slå England for at dette skal være et sportslig vellykket EM for hjemlandet. Men arrangementet er de uansett meget stolte av.

- Det har vært meget viktig for oss å få vist fram landet. Ta bare vårt hjemsted, donetsk, en vakker by, spesielt nå på denne tida av året.

Dopingkeeperen - Hvem er Ukrainas neste store fotballstjerne, da?

LEI NÅ: Ukrainas landslagssjef Oleg Blokhin fikk nok av spørsmål om Andrej Sjevtsjenko. Foto: Uefa/NTB scanpix
LEI NÅ: Ukrainas landslagssjef Oleg Blokhin fikk nok av spørsmål om Andrej Sjevtsjenko. Foto: Uefa/NTB scanpix Vis mer

De ser på hverandre, og blir enige:

- Alexander Rybka, keeper for Sjakhtar Donetsk. Han blir god. Han havner i Chelsea eller noe sånt, eller kanskje til og med i Barcelona, sier de fire - og innrømmer at joda, de heier på Sjakhtar.

Det forklarer kanskje hvorfor de nevner en dopingutestengt spiller som Ukrainas framtid. Og hadde vi snakket med noen Dinamo Kiev-supportere, ville nok Sjevtsjenko-dommen vært noe mer himmelsk.