Ikke spydig lenger

Spydtalentet Andreas Thorkildsen (20) har lagt bråket med Finn Aamodt og Olympiatoppen bak seg. Nå satser han mot friidretts-EM, med Aamodts treningsmetoder.

Før jul i fjor, ble Andreas Thorkildsen kastet ut av Olympiatoppens såkalte basisprosjekt for unge og lovende idrettsutøvere.

Begrunnelsen fra prosjektets leder, Finn Aamodt, var at Thorkildsen hadde holdningsproblemer og manglende ydmykhet. Nå innrømmer Thorkildsen at han har blitt mer seriøs:

- Nå har jeg bare idretten å konsentrere meg om. Jeg kan satse for fullt uten å tenke på skole og andre ting. Det har gjort at jeg har blitt mer seriøs, sier Thorkildsen, som ikke ble kastet helt ut av Olympiatoppen. Unggutten fra Kristiansand er fortsatt med i Team Athen, som satser mot OL i 2004. Der satser han uten Finn Aamodt:

- Jeg har ikke noe imot Finn Aamodt. Prosjektet hans gikk ut på å trene annerledes, og jeg bruker mange av øvelsene fram mot EM. Opplegget i basisprosjektet var veldig bra.

Snart EM

Sjette august begynner friidretts-EM på Olympiastadion i München. Før den tid skal Thorkildsen kaste i tre stevner: Først i finske Tampere i dag, så i Stockholm om ei uke, og til slutt i Karlstad i slutten av måneden.

I Karlstad har Thorkildsen kastet langt før. For én måned siden, seilte spydet 83 meter. Det er bare to meter bak det foreløpig høyeste målet. Å kaste 85 meter.

- Hovedmålet foran denne sesongen, var å kaste 85 meter. Til nå har jeg ligget stabilt mellom 81 og 83 meter. Da er det bare et tidsspørsmål før jeg kaster 85. Forhåpentligvis gjør jeg det i EM. Hvis jeg kaster så langt i finalen, vil jeg plassere meg blant de seks-sju beste. Da blir jeg veldig fornøyd!

Store forbedringer

Siden han startet med spydkasting som 12-åring, har Andreas Thorkildsen forbedret sin personlige rekord med rundt ti meter hvert år. Men etter at han nådde 80-metersmerket, blir meterne tyngre.

- Det er mye lettere å forbedre ti meter fra 60- 70 meter, enn det er å forbedre hver enkelt meter fra 80- 90. Men spyd kan man drive med lenge. Trippel verdensmester og trippel OL-mester, Jan Zelezny, er 35 år. Tyske Peter Blank, som kastet 88 meter i fjor, er 39 år. Jeg har med andre ord god tid, sier Thorkildsen.

Bråk med Greene

Han trives med å reise rundt med verdensstjerner. Etter Bislett Games, tok han fly med sprinteren Maurice Greene. Det var en bråkete opplevelse:

- Det virket som om Greene prøvde å lage mest mulig bråk, men han ble ganske stille etter at han tapte både på Bislett og i Sheffield, sier Thorkildsen, som ikke vil ha autografen til sprintesset Greene.

- Jeg har én autograf, og den tilhører den tsjekkiske spydkasteren Jan Zelezny. Sprintere er jeg ikke imponert over. De er på topp maksimum fem år ad gangen, og mange av dem blir glemt, men en mann som Zelezny glemmer man aldri.

EM-KLAR: Om knapt fire uker begynner friidretts-EM i München. Da håper Andreas Thorkildsen på å kaste over 85 meter. I dag skal han konkurrere mot gode finner i Tampere.
KASTES UT: Dagbladet fredag 9. november 2001. Stortalentet Andreas Thorkildsen kastes ut av Olympiatoppen på grunn av holdningsproblemer og manglende ydmykhet.