Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke synd på oss

Etter en ny stafettsmell, gjelder det å huske hvem som merker smellen best.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TORINO (Dagbladet.no): I noen dager har det norske vinterfolket her i OL-byen snakket fotballspråk:

- Stang ut, lyder standardreplikken når den ene blinkende gullmedaljen etter den andre på OL-programmet forblir nettopp det:


•  Et programmert gull som aldri blir virkelighet.

Og tro ikke at vi har bablet på forhånd. Verdens mest profilerte idrettsmagasin, amerikanske Sports Illustrated, regnet med 15 norske gull i Torino.

Amerikanerne kan vintersport, og det kan egentlig vi også.

Derfor er det på tide å legge vekk fotballsjargongen, og ta motgangen dag for dag.

FØRST gjelder det å huske hvem det er synd på.

I går kveld hørte jeg Odd-Bjørn Hjelmeset fortelle om de olympiske lekene 2 006 som ikke ble hans.

HVEM ER DET MEST SYND PÅ? Statsminister Stoltenberg som ikke fikk juble for norsk gull fra tribuneplass eller Odd-Bjørn Hjelmeset som fikk sin siste OL-konkurranse ødelagt? Foto: Scanpix
HVEM ER DET MEST SYND PÅ? Statsminister Stoltenberg som ikke fikk juble for norsk gull fra tribuneplass eller Odd-Bjørn Hjelmeset som fikk sin siste OL-konkurranse ødelagt? Foto: Scanpix Vis mer

Odd-Bjørn er en kar det alltid er trivelig å være sammen med, men temaet denne gangen var ganske trist.

I hvert fall hvis perspektivet er toppidrett.


HJELMESET
er en langrennsløper midt i 30-årene. Han ble plukket opp som et stort talent seint på 80-tallet, men brukte som langrennsløpere flest langt tid på å nå toppen. Først på slutten av 90-tallet var han fast på landslaget.

Siden har han tatt medalje i hvert mesterskap, men aldri vært sterkere enn før disse lekene.

Det var en Odd-Bjørn i sin livs beste form som først ble vraket fra sprintstafetten, så ble smurt vekk fra vinnersjansene på 15km før han gikk en flott andreetappe på stafetten til ingen nytte.

HUSKER du hvor irritert du var over at Tor Arne Hetland ikke stakk fra svenske Bjørn Lind før bakken da vi ledet sprintstafetten, hvor håpløst det var å se samtlige 15km-løpere bli smurt vekk eller hvor overrasket og sint du ble da Frode Estil måtte slippe teten i OL-stafetten?

Det er uansett små følelser i forhold til Odd-Bjørns frustrasjon over sjansene som glapp.

For han får ingen OL-sjanser igjen. Neste klassiske 15km er i 2014. Selv for en løper fra Fjellhug er det litt for mange treningsøkter og sesonger fram dit.

DETTE løperperspektivet går det an å ta med seg inn i skiskytterfadesen også.

Egentlig har du ikke noe valg.

Halvard Hanevold som rotet vekk gullsjansene på åpningsetappen, er tross alt den som vanligvis roter minst på standplass. Han har vært i god fysisk form her i OL, men i dag var han stiv. Hvor sint kan du bli på sånt?

Frode Andresen som skjøt oss ut av de andre medaljeplassene, var verdens beste skiskytter for en måned siden etter å ha fått orden på synet sitt. Også han har vært bra tidligere i disse lekene.

MED en grei etappe av Stian Eckhoff pluss Ole Einar Bjørndalen endelig i strålende form, er det ikke stort mer å si om denne smellen.

Hvis ikke du vil lyde like dum som den svenske kollegaen som sitter ved siden av meg her i pressesenteret og skriker i det Sveriges glimrende ankermann Carl-Johan Bergmann er i ferd med å miste bronsemedaljen i spurten:

- Åk da, din jævel.

Jeg tror Bergmann prøvde nettopp det.

Men i motgangen sitter den styggeste sportsdjevelen ikke i utøverne, men bare hos oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!