Ikke tenk for mye, Carew

PORTO (Dagbladet): John Carew (19) er inne i den samme fasen som alle store Rosenborg-spisser har vært. Han rives mellom sin egen naturlige individualisme og Rosenborgs retningslinjer for hvordan fotball skal spilles. Rådet til Carew i kveld er at han først og fremst må tenke på seg selv - men helst ikke tenke i det hele tatt.

Det lokale fotokorpset flokket seg rundt Carew ved ankomst Porto i går ettermiddag. Og portugisernes forventinger til Carew er forståelige:

Han er den eneste rene spissen på en mesterligaveteran - og han er kjøpt inn som erstatter for Sigurd Rushfeldt, som rakk å skape seg et navn i Fotball-Europa før han dro.

Men nordmenn flest bør ikke ha de samme forventningene. Nils Arne Eggen og Ola By Rise brukte da også tid i går på å dempe dem. Det handlet ikke om å skjerme en unggutt fra mesterligaens knallharde realiteter - det var mer en påminnelse om hva som faktisk er realiteten i Rosenborg:

Nye spillere trenger generelt lang tid på å tilpasse seg Rosenborg-stilen. Og spisser spesielt.

Helt fersk

Ingen stiller spørsmål ved Carews potensial. Det er enormt. Men mannen han erstattet - Sigurd Rushfeldt - er det beste og ferskeste eksempelet på at en dyktig fotballspiller ikke umiddelbart blir dyktigere i Rosenborg.

Rushfeldt sleit voldsomt det første halve året i Rosenborg - langt mer enn Carew har gjort så langt. Men etter læringsperioden framsto Rush som den kanskje beste spissen Rosenborg har hatt. Slik vil det gå med Carew også.

Men det er altfor tidlig å forvente det allerede i Mesterliga-starten. Carew er 19 år, han er ny i Rosenborg og helt fersk på dette nivået.

Basma hjemme

Skal Carew lykkes i kveld, så må han rense hjernen for all plundring og usikkerhet knyttet til hans nye arbeidsplass - og dyrke sin egen spontanitet og individualisme for alt den er verdt. Og det er mye. Kanskje et mål, sikkert flere sjanser.

Og han har sikkert vært tilstrekkelig lenge i Rosenborg til at de nevnte egenskapene automatisk ender i noen av de angrepene Eggen ønsker å oppleve.

Carew er det store usikkerhetsmomentet i kveld. I tillegg finnes det ett lite:

  • Høyrebacken

Christer Basma ble igjen i Trondheim i påvente av å bli far for første gang. Det betyr at det også må forløses noe på høyresida:

Bent Inge Johnsen overtar jobben, og det er slett ikke sikkert det er noen dårligere løsning. Johnsen har ikke den samme defensive styrken som Basma har tilegnet seg i Rosenborg, men han er en klok og kald type som kjenner både medspillerne og arbeidsoppgavene i forsvarsrekka godt.

Og - mest spennende i forhold til de forhåndsanalysene Eggen og By Rise har gjort:

  • Johnsen har en pasningsfot som kan straffe Boavistas deilige, utemmede angrepsiver. Du kan se det for deg: John Carew spurter inn i det bakrommet Boavista har etterlatt seg, og Johnsen serverer langt, presist - og overraskende.

Det handler om den optimistiske og konstruktive go'fot-teorien til Eggen: Johnsen skal utnyttes til det han er god til - og forhåpentligvis skjermes fra det han i utgangspunktet ikke behersker like godt.

Et par usikkerhetsmomenter noen timer før mesterligastarten. Men, som vi har varslet tidligere - i påvente av det som kan bli den aller beste Mesterligasesongen for Rosenborg.