Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke tid for stilbrudd

HELSINKI (Dagbladet): De mest høyrøstede kritikerne av landslagets spillestil burde forsøke å sette seg inn i Nils Johan Sembs situasjon: Åtte spillere - blant dem fem opplagte førstevalg for framtida - mangler foran den eneste treningssamlingen før en ny VM-kvalifisering starter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et litt vemmelig, men nærliggende spørsmål:

Hvor mange av dem hadde meldt forfall om det hadde vært en viktig fotballkamp mot en mer attraktiv motstander i morgen kveld?

Uten å mistenkeliggjøre noen, men svaret er åpenbart: Garantert ikke mange.

Uansett årsaker til forfallene, situasjonen her i Finland avdekker på mange måter kjernen i diskusjonen rundt den norske spillestilen:

  • Landslaget - som alle andre fotballag - må få anledning til å trene på det de vil utvikle.
  • På klubbnivå har man anledning hver dag, og det spilles en rekke treningskamper utenfor sesongen. På landslagsnivå har man muligheten noen ytterst få ganger i året - som i disse tre dagene i Finland.
  • En landslagssjefs primæroppgave blir derfor å til en hver tid finne de spillerne som i best mulig grad kan ivareta en spillestil alle kan samles om uten at det kreves for mye felles trening og terping.

Forsterker

Og dermed blir hovedspørsmålet:

  • Er Norges spillestil riktig for Norge?

For meg er svaret enkelt: Ja.

  • Fordi den samme stilen har sendt oss til tre av de fire siste sluttspillene og utviklet Norge fra å være en miniputt til å bli en kjempe i europeisk toppfotball. Og fordi stilen forsterker det Norge er flinke til og langt på vei usynliggjør det vi ikke mestrer like godt.

Skader

Så kan man si at Norge ikke lyktes med spillestilen i EM. At den verken var effektiv eller underholdende.

Men hva var årsakene? De to viktigste:

  • Skadene: Tar vi med Ronny Johnsens definitive forfall før EM, så forsvant en hel forsvarsfirer (Hoftun, Berg og Heggem) før og under EM.
  • Og nivået: Norge har aldri konkurrert på et høyere nivå før.

Ikke dermed sagt at Norge ikke kan og må bli bedre.

Men det handler ikke om å skifte spillestil, det handler om å utvikle den vi allerede har.

Ikke til stede

Derfor er samlingen her i Finland viktigere enn den ser ut på papiret. Etter sommerens smule spillestilsdebatt og enkelte nøkkelspilleres murring i skuffelsen over egne og lagets prestasjoner, skulle samlingen fungert både som en luftrenser og et diskusjonsforum foran VM-kvalifiseringen som starter om bare to uker.

Nils Johan Semb må bare akseptere at flere av de viktigste spillerne i den prosessen ikke er til stede før tidligst til første VM-kvalifiseringskamp.

For eksempel Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo, Erik Mykland og Eirik Bakke. De får heller få rapporter om eventuelle justeringer og forbedringspunkter meddelt over telefon eller per mail fra landslagssjefen. Og slike øvelser blir ikke landslaget bedre av.