- Ikke til å forstå

- Jeg var fornøyd med karrieren jeg hadde, sier den tidligere Werder Bremen-giganten Rune Bratseth (61). - Men det her foregår på et annet nivå, sier han om Erling Braut Haaland (22).

EN AV DE STØRSTE: Rune Bratseth. Foto: NTB
EN AV DE STØRSTE: Rune Bratseth. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Manchester City - Southampton, klokka 16.00 på Viaplay

LONDON (Dagbladet): - Det er rett og slett ikke til å forstå. Det er eksepsjonelt og enestående, forteller Viaplay-eksperten til Dagbladet.

Vi er i presserommet på Emirates Stadium i London. Utenfor varmer Arsenal og Bodø/Glimt opp før kampen i Europa League. Litt seinere på kvelden taper Bodø/Glimt 3-0.

VIAPLAY-EKSPERT: Rune Bratseth var ringside da Arsenal spilte mot Bodø/Glimt på Emirates Stadium torsdag. Her fra presserommet på stadion. Foto: Tore Ulrik Bratland
VIAPLAY-EKSPERT: Rune Bratseth var ringside da Arsenal spilte mot Bodø/Glimt på Emirates Stadium torsdag. Her fra presserommet på stadion. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Det samme skjedde med et annet skandinavisk lag i England dagen før. F.C. København tapte 5-0 for Manchester City, og alt er som før med skandinavisk fotball.

Men så er ikke alt som før likevel.

Verdens for øyeblikket mest attraktive fotballspiller kommer fra Norge. Å ta herjingene hans som en selvfølge fra nå og utover vil være dumt. Prestasjonene til Bodø/Glimt og F.C. København viser at skandinaviske aktører fortsatt har langt opp til Europa-toppen.

Haaland - derimot - er pur verdensklasse.

SENSASJONELL NORDMANN: 19 mål på to måneder i Manchester City. Starten i England har vært sensasjonell for Erling Braut Haaland. Foto: NTB
SENSASJONELL NORDMANN: 19 mål på to måneder i Manchester City. Starten i England har vært sensasjonell for Erling Braut Haaland. Foto: NTB Vis mer

Om den norske titanen sier Bratseth:

- Vi så hvilken sensasjon han var allerede i Salzburg (2019/2020). Han var det delvis i Molde også, i små glimt. Men det var i Salzburg det virkelig begynte å ta av. Det fortsatte i Borussia Dortmund. Mange trodde det skulle bli vanskeligere i Premier League. Det har det ikke blitt. Han bare fortsetter.

Bratseth påpeker:

- Det er rett og slett utenfor det fattbare. Vi hadde ikke trodd at vi skulle få oppleve noe sånt av en nordmann. Det er artig.

Få vet bedre hva han snakker om enn Rune Bratseth. Han spilte 60 kamper for Norge og scoret fire mål i perioden fra 1986 til 1994. Han var midtstopper for Werder Bremen fra 1987 til 1994.

I sine glansdager var han en koloss på Weserstadion - en mektig, tysk scene.

Når folk diskuterer hvem som er tidenes beste norske fotballspiller, er Bratseth der alltid. Kollegaen hans i Viaplay, Lars Tjærnås, har følgende på topp tre:

1) Erling Braut Haaland.

2) Hallvar Thoresen.

3) Rune Bratseth.

BRAGD: Egil «Drillo» Olsen og Rune Bratseth jubler foran et amerikansk flagg etter å ha slått Polen i 1993. Det påfølgende året spilte Norge fotball-VM i USA. Foto: NTB
BRAGD: Egil «Drillo» Olsen og Rune Bratseth jubler foran et amerikansk flagg etter å ha slått Polen i 1993. Det påfølgende året spilte Norge fotball-VM i USA. Foto: NTB Vis mer

- Hva tenker du om debatten om tidenes norske fotballspiller?

- Den kommer ikke til å vare så lenge. Jeg er fornøyd med den karrieren jeg hadde. Men det her foregår på et annet nivå.

- Tenker du at Haaland allerede er tidenes norske fotballspiller? Eller bør han vinne store titler først?

- Når vi skal se historien i ettertid, så bør det vare litt lenger. Vi får håpe at han ikke blir utsatt for skader og at han får lov til å vinne en del ting. Det tror jeg kommer til å skje. Han spiller på et meget godt lag.

SPESIELT: Norik Avdalyan gikk viralt i 2018 etter en spesiell straffe. Nå gjør han det igjen - til stor hyllest. Vis mer

19 mål på 11 kamper i Premier League og Champions League: Der har du fasiten så langt for Manchester City. Han har få berøringer i kampene, men dukker opp til riktig tid foran mål.

- Har verden sett noen liknende?

- Det finnes ganske mange fantastiske fotballspillere. Men rekordene faller ganske fort. Jeg leste i Kicker at han har satt sju rekorder i Premier League-sammenheng allerede, forteller Bratseth.

- Du skjønner at det er noe ekstraordinært når du prioriterer Manchester City mot F.C. København. Det finnes kanskje kamper som er like interessante i utgangspunktet. Men på grunn av Haaland trekker det seerne til seg.

Og:

- Du tenker: Når kommer det første målet?

I OVERSKRIFTENE: Erling Braut Haaland pryder baksida av Manchester Evening News lørdag. - Det er ikke noe jeg kan lære Haaland om å score mål, sier manager Pep Guardiola.
I OVERSKRIFTENE: Erling Braut Haaland pryder baksida av Manchester Evening News lørdag. - Det er ikke noe jeg kan lære Haaland om å score mål, sier manager Pep Guardiola. Vis mer

Klokka 16.00 i dag venter Southampton på Etihad Stadium. Dette var et av lagene City ikke klarte å slå i Premier League forrige sesong. Med en nordmann i knallform blir det fort andre boller i dag.

Den norske titanen pryder overskriftene i lørdagens utgave av lokalavisa Manchester Evening News.

- Det er ikke noe jeg kan lære ham om å score mål. Instinktene er medfødt. Han gjorde det i Norge, Østerrike og Tyskland. Han beveger seg etter lukta av mål, sier manager Pep Guardiola.

Premier League

Arsenal870120-821
Manchester C.862029-920
Tottenham852119-1017
Brighton742114-814
Chelsea741210-1013
Manchester U.740311-1412
Newcastle825112-811
Fulham832313-1511
Liverpool724118-910
Brentford824215-1210
Everton82427-710
Leeds723210-109
Bournemouth82336-199
Aston Villa82246-108
West Ham82155-97
Southampton82158-137
Crystal Palace71338-116
Wolverhampton81343-96
Leicester811614-224
Nottingham Forest81166-214

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer