- Ikke til å tro

TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener Erling Braut Haaland er «noen hundre ganger større» enn Petter Northug. Derfor må 21-åringen vokte seg: - Han kommer aldri til å bli en entertainer på pressekonferanser.

RINGSIDE: Jesper Mathisen fulgte Norges trening på Stadion Rajko Mitic i går kveld. Dette er Røde Stjernes hjemmebane. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE: Jesper Mathisen fulgte Norges trening på Stadion Rajko Mitic i går kveld. Dette er Røde Stjernes hjemmebane. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Serbia - Norge, klokka 20.45

BEOGRAD (Dagbladet): Siste trening er unnagjort i Beograd. Nå kan kampen mellom Serbia og Norge i Nations League starte klokka 20.45.

Ringside på Røde Stjernes hjemmebane i går kveld sto TV 2-ekspert Jesper Mathisen og fulgte treninga. I sentrum for fotografenes linser: Erling Braut Haaland (21).

- Det blir ekstremt morsomt å følge Haaland i Manchester City. At vi har fått en norsk spiller dit, er nesten ikke til å tro, sier Mathisen om den sensasjonelle nordmannen.

- Jeg håper han holder seg skadefri. Skader er det eneste som kan stoppe ham fra å få utviklingen det ser ut til at han skal få.

SE TV: En halv time før Ståle Solbakken og Sander Berge snakket på en pressekonferanse i Beograd, ble lokalet gjennomsøkt av en bombehund. Se Dagbladets TV-rapport. Vis mer

Det har vært ei uke der Haaland snakket offentlig for første gang på lenge.

I Norge ruller det en snøball som handler om klubbvalget hans, Manchester City. Kritikken går på at det er en klubb full av «hvitvaskingspenger», på samme måte som Paris Saint-Germain. Penger fra oljestater som gir blaffen i menneskerettigheter forrykker maktbalansen i fotballverden.

- At det blir skriverier og oppmerksomhet - og at noen reagerer - er helt naturlig. Personlig bryr jeg meg ikke så altfor mye om det, sier Mathisen, og sikter til hvor mye en 21-åring skal stilles til ansvar.

SE TV: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard var i det lekne hjørnet på treninga før Serbia - Norge i Beograd Vis mer

Spørsmålet er hvor mye fotballspillere skal være «politikere» i tillegg til å spille fotball. Fotballpresident Lise Klaveness er klar: Nå skal dette være en lederoppgave i Norges Fotballforbund. Så får de som vil, ytre seg.

- Jeg tror ikke vi kommer til se Haaland som en entertainer på pressekonferanser eller i intervjuer. Han har potensial til å være det. Men han vet veldig godt hva som blir hans viktigste oppgave: Det er å levere så mange scoringer som mulig for klubblag og landslag, sier Mathisen.

- Han skal selvfølgelig stille opp på det han må stille opp på. Men jeg tror de rundt ham er klare: Han må gjøre det på en trygg måte og ikke vikle seg inn i noen svar eller forklaringer som gir store overskrifter.

Poenget er at Haaland får en oppmerksomhet i utenlandske medier ingen nordmann har fått tidligere. Ole Gunnar Solskjær var naturligvis stor i England som manager i Manchester United. Men i tillegg til England, har Haaland dominert avisspaltene og TV-sendingene i Spania, Tyskland og Italia.

- Petter Northug var gigantisk i Norge da han var på topp, påpeker Mathisen.

- Han elsket settinger med pressekonferanser. Han ga journalistene svarene og historiene de elsket å skrive om. Men Haaland er ikke stjerne bare i Norge. Han er det i hele verden. Det blir på en helt annen måte.

UTEBLIR: Zlatan Ibrahimovic uteblir i kampen mot Norge, men imponerer Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard. Video: Rødt Kort. Reporter: Fredrik Filtvedt Vis mer

Mathisen utelukker ikke at Northug var større i Norge isolert sett da karrieren var på topp. Men i hele verden til sammen er han ikke i tvil om at Haaland er «noen hundre ganger større».

- Northug var stor, også fordi han var annerledes. Han svarte annerledes og han gikk på ski annerledes. Han elsket å ha noen å hate - enten det var journalister, landslagstrenere eller noen han konkurrerte mot. Vi får ikke se det samme fra Haaland. Alt er så mye større.

SERBIAS STØRSTE STADION: Stadion Rajko Mitic tar 53 000 tilskuere. Jesper Mathisen er på plass i kommentatorboksen til TV 2. Foto: Tore Ulrik Bratland
SERBIAS STØRSTE STADION: Stadion Rajko Mitic tar 53 000 tilskuere. Jesper Mathisen er på plass i kommentatorboksen til TV 2. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Mathisen fortsetter:

- Det er litt typisk norsk. Selv om du er en stor stjerne, stilles det de samme kravene til å svare som hos mindre etablerte navn.

Men Haaland er i en særstilling. Og TV 2-eksperten er ikke i tvil:

- Hvis han holder seg skadefri, kan han bli toppscorer i Premier League neste sesong.

Men første utfordring er Serbia i Beograd. Deretter venter Sverige, Slovenia og Sverige igjen. Alt innen utgangen av 12. juni.

- Det blir gøy. Det er et norsk lag som skal spille viktige landskamper, sier Mathisen.

- Norge er i det sjiktet der Nations League er viktig med tanke på ranking. Haaland, Ødegaard og hele gjengen er veldig innstilt på å være hundre prosent til stede og levere det som trengs på denne samlingen.

Kampstart: Klokka 20.45.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer