Ikke tramp på Fugla

Ingen trenger et sterkt LSK mer enn VIF-fansen.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): -Tramp, tramp, tramp på en fugl; tramp på en kanarifugl, sang VIF-Klanen da nyheten om Lillestrøms tap på Eidsvoll kom over høytaleranlegget i pausen.

Som du skjønner var det ikke akkurat fuglevennenes kveld på landskamparenaen denne gangen, men det finnes forhåpentlig grenser for å glede seg over erkerivalens misære.

For akkurat nå er VIF og LSK; østkantenes tøffeste fotballstammer, konkurrenter i sportslig middelmådighet, og den løses ikke ved å synge stygge sanger.

KANSKJE kan Oslo-klubben løfte kvaliteten på angrepsspillet sitt med de tre flotte scoringene mot Hamkam, men det ser foreløpig ikke slik ut.

For det første praktmålet kom allerede i starten; et kjapt, presist framspill fra Martin Andresen til Bengt Sæternes sitt hode. Det var den gamle storscorerens første mål på langt over sju fotballkamper og mer enn vakkert nok til å slippe løs all den ballgleden som skulle være nye Vålerengas kjennetegn.

Likevel det ble ikke noe moro før innbytterne Gunnar Heidar Thorvaldsson og Bojan Zajic startet sitt høyst private avslutningfyrverkeri.

SELVSAGT er det fint å gå videre fra tre mål og tre poeng, men spillerne og trenerne slipper neppe følelsen av at de knapt skapte noe som helst mot Tippeligaens for anledningen desidert svakeste mannskap.

Det var en bunnskrapt Hamar-tropp som kom til Ullevaal, men jevn jobbing holdt til å følge hjemmelaget helt til det seine 2 - 0 målet. Først da kunne Klanen juble over egne ferdigheter i stedet for å nyte andres plager.

Ikke tramp på Fugla

VIF HAR også skadeproblemer, men enda mer trøbbel med å få fart på de beina som er ute på banen. Det er derfor det ikke er så festlig å følge klubben på Ullevaal lenger.

Før pause fungerte frispillingen av venstreback Allan Jepsen høyt opp i banen, men danskens tidlige innlegg hadde ikke mange mottakere. Med Martin Andresen som dyp spillfordeler og en skadepreget Kristoffer Hæstad som hans væpner tett ved, får knapt spissene besøk i motstanderes straffefelt. Slik kommer neppe framgangen før Martin som spiller kommer oftere høyere i banen og Martin som trener får fram flere dype løp bakfra.

DENNE etterlengtede seieren gjør uansett at han får ro til å finne den offensive rytmen. Det skulle bare mangle. Klubbens store prosjekt hadde ikke stoppet på trøbbel i en snau vårsesong. Der deler av LSK-miljøet har manglet tålmodighet, har det vært prisverdig lite støy rundt Vålerengas kjedelige angrepsfotball.

Men det betyr ikke at Martin skal slappe av med selvkritikken. Han er en ny leder for et fornyet lag; likevel ligger det en hel sesongforberedelse bak svake, kollektive prestasjoner. Da kan han med fordel sjekke hvordan han selv har fordelt kortene.

DET VAR omtrent det den sportslige LSK-ledelsen ifølge Tom Nordlie valgte å gjøre midt i den samme oppkjøringsperioden. Resultatet ble usedvanlig dårlig. Uenighet om spillopplegg har revet en bra tropp i stykker, og det sensasjonelle cuptapet antyder at de som står igjen som vinnere på Åråsen, er nær et mye større tap.

Egentlig er dette cupens desidert største overraskelse etter at publikumsboom og TV-penger ga et nytt klasseskille mellom elite -og lokalklubber. Eidsvold Turn har hatt en like svak vårsesong som sine langt mektigere naboer fra sør, og har slitt med svake prestasjoner defensivt nær bunn av 2.divisjon. At nivået likevel holder til å slippe unna baklengs mot LSK forteller at den sportslige forvirringen er total på Åråsen.

NORSK FOTBALL har utviklet seg bra i flere tiår på et sterkt Lillestrøm Sportsklubb, og ingen trenger denne rivalen mer enn nettopp VIF. Riktig brukt får konkurransen fram det beste i begge naboklubbene.

Da er det mer enn en syk ide å spre glede ved trampe på en kanarifugl.

KANOSSAGANG: Det var en nedtrykt LSK-gjeng som passerte Dagbladets fotograf ved ankomst Åråsen i kveld etter det ydmykende cupnederlaget mot Eidsvold/Turn. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
KANOSSAGANG: Det var en nedtrykt LSK-gjeng som passerte Dagbladets fotograf ved ankomst Åråsen i kveld etter det ydmykende cupnederlaget mot Eidsvold/Turn. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer