ALTMULIGMANN: Viking har ikke lenger behov for Henry Hinna (82). Klubben skal omorganisere, og ga materialforvalteren beskjed om at hans oppgaver i framtida ville begrense seg til vask av klær. Det tilbudet avslo Hinna på flekken - og sluttet på timen.  
Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
ALTMULIGMANN: Viking har ikke lenger behov for Henry Hinna (82). Klubben skal omorganisere, og ga materialforvalteren beskjed om at hans oppgaver i framtida ville begrense seg til vask av klær. Det tilbudet avslo Hinna på flekken - og sluttet på timen. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

- Ikke tvil om at jeg fikk beskjed om å komme meg vekk

Henry Hinna (82) har vært i Viking i 66 år. I dag sluttet han på timen.

(Dagbladet): Klokka 05 i dag tidlig var materialforvalter Henry Hinna (82) som vanlig på plass for å gjøre klart treningsutstyret til Viking-spillerne kom på jobb.

Bare en drøy time senere var han på vei hjem - etter å ha blitt informert av direktør Bjarne Berntsen om at mange av hans oppgaver ville bli overtatt av andre.

Hinna fikk tilbud om å vaske tøyet i framtida, men 82-åringen avslo og sluttet i stedet på timen. Etter 66 år i klubben - de siste 33 av dem som materialforvalter.

Overfor Stavanger Aftenblad avviser Berntsen at Hinna er avskjediget. Materialforvalteren har en litt annen annen oppfatning.

- Jeg fikk klar beskjed om å komme meg vekk, det er ikke tvil om det. Men det er helt OK, det gjør meg ingenting. Dette har ikke vært levebrødet mitt. Det er klubben min, sier Hinna til Dagbladet.

Bjarne Berntsen sier det slik når Dagbladet ringer:

- Han valgte selv å si at nok er nok, og det må vi ta til etterretning.

- Etter at vi hadde den samtalen der jeg sa at han kunne beholde de samme arbeidsoppgavene ut året, og han valgte å gå på dagen, har det ikke vært et tema at han skulle være med videre i klubben. Vi ønsker ham selvfølgelig velkommen på stadion og som en del av klubben, men ikke som en del av den daglige organisasjonen lenger.

Lange dager på jobb for Viking
Hinna opplyser at han har tjent mellom 50 000 og 60 000 på materialforvalterjobben de siste årene.

- Går det an å anslå hvor mange timer du har brukt på Viking?

- Jeg har vært på jobb hver morgen klokka fem, og sistemann som har gått hjem. Det er jeg ikke redd for å si. Det dreier seg om 12 til 16 timer hver dag. Fridager? Det er ikke snakk om det, jeg husker nesten ikke når jeg hadde ferie sist. Det var vel tre dager i fjor, sier Hinna etter å ha tenkt seg om.

Bjarne Berntsen sier at Hinna fikk tilbud om å takke av med en hyllest på Viking Stadion etter den siste hjemmekampen. Det var han ikke interessert i.

- Det kommer ikke på tale med noen markering. Jeg synes den slags bare er tull, jeg får det ikke til. Det var altså så dumt: På den siste hjemmekampen skulle jeg ut på Viking Stadion, og Bjarne Berntsen skulle fortelle hvor viktig jeg hadde vært og at jeg hadde valgt å slutte. Når det egentlig var han som hadde gitt meg beskjed om å gjøre det, sier Hinna.

- Så hva sa du til Bjarne Berntsen?

- At det er like greit å bare kutte ut. Jeg hevet ikke stemmen engang.

- Hva eksakt fikk du tilbud om å gjøre framover?

- Jeg kunne få vaske alt tøyet, men ikke legge det fram. Det var jo en klar beskjed om å kutte ut.

- Hva har arbeidsoppgavene dine vært fram til nå?

- Alt som har med materiell å gjøre: Utdeling av sko, treningstøy, gjøre klar til kamp, pakke det som skal sendes til bortekamper. Det har jeg gjort siden 1978.

- Telefonen står ikke stille
I Stavanger har saken vekket stort engasjement, og mange raser mot det de oppfatter som uverdig behandling av en mann som har vært lojal mot klubben i så mange år.

Hinna sier han er sjokkert over alt oppstyret.

- Det overrasker meg enormt. Telefonen har ikke stått stille. Nå ringte nettopp lokal-TV, og lokalradioen har vært her. Jeg har nærmest fått sjokk. Jeg blir stoppet i butikken av folk jeg ikke aner hvem er, som vil si sin mening. Min oppgave blir jo å forsvare klubben.

- Så mange er sinte på dine vegne?

- Det virker sånn, men det er en bagatell. Det går seg til. Det ville vært verre om det var levebrødet, sier han.

Vil fortsatt være på treninger og kamper
Siden Hinna først kom til Viking i 1945, har han utført en rekke ulike oppgaver i klubben: Han har spilt på juniorlaget, rekruttlaget, A-laget, oldboyslaget og veteranlaget, vært med i ungdomsavdelingen som trener, vært oppmann for småguttelaget, guttelaget og juniorlaget, vært husvert i klubbhuset i fire år og sittet i fotballstyret.

Og altså vært materialforvalter for A-laget i over 30 år.

Hinna lover imidlertid at han kommer til å holde seg i miljøet framover også, selv om han ikke lenger har noen oppgaver.

- Du kan være sikker på å se meg på treningene og på kamper. Men nå kan de bare skitne seg til så mye de vil, humrer han.

Østenstad refser lokalpressen
Egil Østenstad sluttet som sportsdirektør i Viking for et par måneder siden, men kjenner Hinna godt etter mange år. 82-åringen var den første personen Østenstad møtte da han kom til Viking.

Østenstad synes saken er blitt overdrevet av lokalpressen.

- Jeg syns det er en sak som er helt feil framstilt i media, og jeg stiller meg meget kritisk til lokal media som helt bevisst har valgt en vinkling som ikke stemmer med virkeligheten. Jeg er helt trygg på at alle involverte har opptrådt helt korrekt i denne saken, og selv om mor mi tror på alt som står i avisa så er det dessverre ikke sånn, sier han til Dagbladet.

- Sier du at Stavanger Aftenblad har en agenda med å framstille saken på denne måten?

- Jeg sier ikke at de har en agenda, men at saken er framstilt feil. Jeg har bare godt å si om Henry Hinna og det har alle andre i Viking også. Det er trist for alle som er involvert i denne saken at det kan se ut som om en mann på over åtti år har fått sparken. Det rammer Viking, men jeg er veldig trygg på at alle har opptrådt korrekt. Om du leser det som står på Vikings nettsider er det veldig oppklarende for det som er saken her.

- Jeg vil påstå at litt sensasjonshunger og feite overskrifter har gått på bekostning av sakens innhold her.