Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke tvil på Marit!

For et par uker siden var Marit Bjørgen Norges største olympiske gullkandidat. Det er hun fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riktignok har jenta gått noen - til henne å være - elendige skirenn de siste to ukene. Men grunn til å slå full katastrofealarm er det ikke.

Rent sportslig later de fleste til å ha glemt at jenta senest lørdag gikk ei skøyte-tremil på dårlige ski. Hun ble nummer tre, kun slått av verdens to beste fristilsløpere, Katerina Neumanova og Julia Tsjepalova.

DET VAR ET løp tett oppunder det Marit er god for i fristil. At hun dagen etter leverte en stafettetappe som stinket, er så sin sak. Men det er ikke noe problem å finne årsaker til at det gikk så dårlig som det gjorde.

Jenta er stinn av trening og tung i kroppen.

 Hun sliter trolig med ettervirkningene av en mild virusinfeksjon.

 Nok en gang hadde hun ski som langtfra var fullkomne.

 Hun manglet inspirasjon.

I MORGEN vil Marit Bjørgen bli fulgt med falkeblikk under NM på Kongsberg. Folk vil se etter svakhetstegn. Kanskje finner de dem også. For meninga er ikke at Marit skal være god nå. Det skal hun ikke være før om tre uker, i Torino. Jeg velger å tro på trener Svein Tore Samdal når han forsikrer at Marits resultater de siste ukene egentlig er helt naturlige.

Samdal vet mer om Marits trening og grunnen til at hun trener som hun gjør, enn Marit sannsynligvis gjør sjøl. Derfor er utslagene, så banalt det enn kan høres, kanskje mer forståelige for ham enn de er for Marit.

BJØRGEN GIR selv uttrykk for usikkerhet etter dårlige løp. Det gjorde hun senest etter stafetten søndag. Derfor er det nå Samdals jobb å gi jenta tilbake troen på seg sjøl. Han har allerede begynt. Marit er blitt nektet å ta telefoner fra pressen for å svare på spørsmål om den sviktende formen. Bruker hun dagene på slikt, blir hun hele tida minnet på et par dårlige renn og får fort et negativt fokus.

OM TALEFORBUDET alene er nok til at Marit blir kvitt den noe vaklende troen på seg selv, tviler jeg på. Det hun trenger, er å oppleve den gode følelsen det er for enhver skiløper å gå styggfort på ski. Kjenne at det virkelig biter i motene. Jeg tror ikke Marit får den følelsen i NM. Men jeg er overbevist om at hun får den tilbake fram mot OL.

FOR INGEN TING tilsier at noe er feil med Marit Bjørgens fysikk.

 Hun er medisinsk testet og målt på alle mulige måter.

 Før jul vant hun det meste hun gikk.

 Hun har det helt utmerket privat, bedre enn noen sinne, sier hun.

 Hun har bare gått et par skirenn litt under pari.

Så sant hun holder seg frisk herfra og til OL, vil Marit Bjørgen gjøre som hun bruker å gjøre i ei skiløype. Det blir gjerne noen OL-gull av det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!