Ikke vær så gjerrige Norge: Betal alt dette gullet koster!

Vintersporten er det mest samlende i norsk kultur.

IVRIG TILHENGER:  Erna Solberg med gullgutta i Holmenkollen i dag. Det forplikter til å ta vare på norsk vinterkultur. FOTO:Vegard Wivestad  Grøtt / NTB scanpix.
IVRIG TILHENGER: Erna Solberg med gullgutta i Holmenkollen i dag. Det forplikter til å ta vare på norsk vinterkultur. FOTO:Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.Vis mer

FOR noen uker siden havnet jeg i en ganske meningsløs diskusjon om skigåing og norsk identitet. Da var det en idrettsosiolog som slet med å se denne sammenhengen, som om det i det hele tatt skulle være mulig for en som nettopp er ansatt for å lære oss om hvordan sport kan lime fellesskap.

De siste årene har også andre hatt tungt for det. Selv i en periode der den norske skikulturen er sterkere enn noen gang, kvier flere av politikerne våre seg for å finansiere det denne idretten er nødt til å koste for at Norge fortsatt skal være blant de ledende nasjonene i alle de ulike idrettene som bygger på lek med ski i snø.

Etter enda en folkefest i Holmenkollen og foran TV-apparatene Norge rundt, framstår dette både gjerrig og korttenkt.

SEINEST rundt kveldens gullfeiring av stafettgutta i Oslo sentrum var det bråk om finansieringen helt inn til VM-åpningen. Uenigheten mellom arrangøren og det nye byrådet fra Arbeiderpartiet virket litt økonomisk snirklete mellom det å garantere for et eventuelt underskudd og det å gi et direkte bidrag til byfesten på fem millioner kroner.

Det blir kjapt partipolitikk av sånt. På VM-åpningen for halvannen uke siden stod da også Høyres kulturminister på podiet og forklarte hvordan hennes blåblå regjering hadde fikset momsregningene for å få til dette mesterskapet, men poenget er hverken tusenlappene der eller milliontilskuddet her:

•• Det gjelder uansett å ha folkevalgte som sørger for at nasjonalidrettene våre har en trygg finansiering.

Da er det viktigere at Høyre holder fingrene unna det eksisterende spillmonopolet, at det blir kraft i utbygging av mer snøsikre lokale anlegg, at skigymnasene sikres bra drift og at unger uansett sosial bakgrunn får lære å gå på ski.

Og selvsagt at Norge fortsatt får arrangere mesterskap som dette i Holmenkollen.

AKKURAT det var ingen selvfølge for Høyre for halvannet år siden da partiet stoppet vinterlekene 2022 i Norge. Slikt er isolert sett helt korrekt. Et vinter-OL er så finansielt krevende at det ikke er gitt at det er den beste investeringen for å holde oppe den norske vinterkulturen. Ubehaget ved å bruke penger på idrettsfest, er imidlertid langt mer problematisk:

•• For hvor mye er vi egentlig villig til å spandere på vår egen kulturarv?

Underveis i OL-debatten ble søkelyset behendig flyttet fra dette spørsmålet til den vante kampen mellom Oslo og resten av landet ispedd noen halvkvedete viser om utenlandske idrettspamper. Da gjør vi det litt for enkelt for oss selv, og alt for vanskelig for det å ta vare på den nasjonale vinterhistorien.

SÅNT skjønner selvsagt Erna Solberg. På vei mot statsministerposten var hun påpasselig tilstede på den årlige Idrettsgallaen der VIPene innen norsk idrett samles. Men dette gjelder ikke oss som tror vi er veldig viktige, men derimot det som binder sammen de fleste nordmenn. Og akkurat det gjør ingen bedre enn vinterheltene fra langrenn og skiskyting.

Derfor var Erna igjen på plass ved kommentatorbordet til NRK i Holmenkollen i dag, og sa det hun skulle si om Kollenbrølet og sånt. Det er ikke mer komplisert enn som så. Seiere som dette stafettgullet gjør nesten alle nordmenn litt gladere. Da er det også ok å huske denne sitrende gleden når moroa skal betales.

Målt mot alle de nærmeste konkurrentene, har Norge en svært billig vinteridrett. Det er mulig fordi disse aktivitetene er så nær oss i hverdagen.

Nettopp denne hverdagskulturen må vi ta vare på. Både ved å sikre steder for å leke, fester for å skape drømmer og øyeblikk som er store bare fordi vi er norske og er sammen.

Det er jo dette suksessen i Holmenkollen 2016 egentlig dreier seg om.