Sverige, Mexico, Tyskland og Sør-Korea i VM 2018

Ikke vær så hårsåre, Sverige. Det forplikter å være så gode som dere

Verdens 10. beste VM-nasjon må helst prestere på eget spill.

HELE SVERIGES SEIER: En ny bragd av den svenske fotballkulturen. Gratulerer, Sverige!: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HELE SVERIGES SEIER: En ny bragd av den svenske fotballkulturen. Gratulerer, Sverige!: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET hører kanskje alderen til å skryte på seg en dumhet gjort i et ubetenksomhet øyeblikk en midtsommernatt. Jeg har ingen dumhet å skryte av, selv om e-mail boksen min for øyeblikket fylles opp av påminnelser om hva jeg gjorde den natten:

- Takk for at du reddet oss fra den svenske flaksen; Toni, skrev jeg.

Det mener jeg fortsatt selv om verken Toni Kroos eller noen av de andre regjerende verdensmesterne til slutt klarte å redde seg selv.

Men jeg skrev også noe mer enn om håpet om å få de morsomte lagene videre i VM. Jeg fortalte om hvordan vi i det norske fotballmiljøet alltid har beundret den danske og svenske balltradisjonen; jeg hyllet Ola Toivonens 1 - 0 mål og hans barndomsby Degerfors, og trakk linjene fra den scoringen til den sterke svenske fotballkulturen.

For det er denne kulturen dette dreier seg om.

Det er den som har gjort at Sverige selv før 1/8-dels finalen mot Sveits er nummer 10 på rankingen over tidenes beste VM-nasjoner. Det er en posisjon som helt presist viser hvor sterkt nabofolket vårt egentlig står i denne sporten.

SJEFSKLEMMEN: Kaptein Andreas Granqvist og trener Janne Andersson etter triumfen mot Mexico. FOTO: REUTERS/Darren Staples
SJEFSKLEMMEN: Kaptein Andreas Granqvist og trener Janne Andersson etter triumfen mot Mexico. FOTO: REUTERS/Darren Staples Vis mer

DET er denne lange, folkelig fotballkulturen som trakk hele Sverige til himmelsk ekstase da den tvers igjennom menneskelige midtstopperen Andreas Granqvist fra Påarp satt straffesparket mot Mexico like tett opp i krysset som hvilken som helst av de tusenvis av fotballstjerner som muligens fortsatt kommer foran ham på lista over tidenes beste spillere.

Og det er den kulturen som får den fellesskapsbevisste trener Janne Andersson til mer og mer å isolere det geniale ballegoet Zlatan fra landslaget.

For Janne Andersson ringte aldri tidenes beste svenske fotballspiller. Janne med røde, flammende kinn og svett skjorte falt aldri for fristelsen til å prioritere oppmerksomhet foran faglig skikkelighet. Han vraket Zlatan fordi Andersson er en trener som har gått den lange, trauste veien fra Alets IK, Laholms TK og all den hverdagsligheten i lokale idrettsklubber som år for år og tiår etter tiår har formet den sportskulturen som gjør at Sverige forlengst har spilt VM-finale og tatt enda en medalje i denne aller gjeveste idretten.

Underveis har han formet spillere som har skjønt hvordan alt dette lille blir til store resultater. Som Ola Toivonen sa det etter kampen:

- Vi er ikke verdens beste landslag, men vi er verdens beste til å løfte hverandre.

DET er dette jeg fortalte til kollegaene fra svenske Expressen som ringte, og helst ville ha en direkte syndsbekjennelse.

Men så lett gir jeg meg ikke, og det gjør heldigvis ikke svensk fotball heller. Det er derfor de kunne plukke det vakre meksikanske spillet fra hverandre i småbiter, og skapte sjanse etter sjanse allerede før pause.

Da scoringene også kom, var alt som det skulle være:

  • Det var det dyktigste fotballaget som vant i oppgjøret mellom Sverige og Mexico.

Det hadde det så langt i fra vært om svenskene allerede på midtsommernatta nesten hadde sendt Tyskland hjem fra VM. Det er forskjellen på det å bli utspilt og likevel vinne, og det å vinne fordi ditt eget spill tilsier det.

For gir det samme gleden for en sterk fotballkultur å gå videre på flaks?

SÅNT spurte neppe tyske fotballfans om i går kveld. De hadde forøvrig spørsmål nok.

For hvordan er det mulig at de siste årenes ledende fotballnasjon havner sist i en innledningspulje med Sverige, Mexico og Sør-Korea? Og det etter å ha spilt inn selve VM-kvaliken på tilnærmet suverent vis?

Dette plutselige fallet er fjernt fra alt vi forbinder med tysk fotball. All grundigheten, all analysekraften og all den imponerende talentutviklingen som fikk dette landslaget tilbake i verdenstoppen via det glade mesterskapet på hjemmebane i 2006.

Helt siden da har tysk landslagsfotball stått for ren, sportslig kvalitet, og gjennomgående spilt kamper der det ut fra kvaliteten på fotballen har vært naturlig å heie på dem.

Det er jo de som sammen med Spania, har gitt oss utenfor den morsomste fotballen.

DET gjorde de definitivt ikke mot Sør-Korea. Det hjalp ikke at rammene tilsynelatende var på plass. At antall pasninger lå skyhøyt over motstanderen og at brikkene der ute på banen i utgangspunktet framstod greit plassert:

  • De hang likevel ikke sammen.

Det er dette udefinerbare urytmiske som tyskerne selv kommer til å analysere når de gjør opp eget regnskap. Da teller det ikke så mye at de egentlig hadde målsjanser nok til å avgjøre i minuttene før koreanerne tok ledelsen. Tyskerne kommer til å sette standarden på oppgjøret med seg selv mye høyere enn å finne trøst i tapte muligheter.

Det er jo derfor de snart kommer til å vinne igjen, slik at fotballfolk fra hele verden fortsatt gjerne velger Tyskland når de drar på studietur.

SAMME solide standard har Sverige også på fotballen sin. Ikke så gloriøs selvsagt; til det er antall innbyggere alt for forskjellig, men svært høy likevel.

I den standarden blir ingen heldig seier en midtsommernatt det største. Selve storheten er jo ikke å krige inn en enkelt VM-kamp. Altså på samme vis som oss her på skrinnere fotballjord. Vi som må feire en oldboys-kamp et halvår i Norges største avis før vi får se at våre gamle helter likevel ikke strekker til mot sportens beste.

Det gjør Sverige ofte. Derfor slipper nabolandet slike kuriøse feiringer. Svensk fotball er tilbake gang etter gang. Med og uten superstjerner, men aldri uten kjærligheten, kunnskapen og respekten for hvor denne kulturen egentlig kommer fra.

Og det er den virkelige bragden.

Gratulerer, Sverige!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer