Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ikke viktig å være sint

En mild Åge Hareide lanserte boken sin i dag.

(Dagbladet.no): Landslagssjef legger alle sine teorier om ledelse åpne for alle i sin nye bok «Fotball, fornuft, og følelser». Selv om han i utgangspunket innrømmer at han var skeptisk.

- Jeg tenkte på hva jeg har å fortelle som ingen andre har skrevet før, sier Hareide på dagens lanseringspressekonferanse i Oslo.

Før han understreker at han gjerne vil ha fram det som er viktig for ham som leder. Og fotballtrener. Det følelsesmessige. Og nettopp følelser har vært viktig i klubben han forlot i fjor høst for å overta etter Nils Johan Semb. For Nils Arne Eggen og hans godfot-teori har inspirert Åge. Derfor ble han også overrasket over prosessen rundt Ola By Rise forrige uke.

- Jeg ble overrasket over måten det skjedde på. Ikke at det skjedde. Det kunne ha skjedd meg også det, om resultatene ikke hadde vært gode nok, sier Hareide.

- Og jeg så at Rune Bratseth ikke hadde det lett da han fortalte at Ola ikke skulle trene laget videre.

Sinne overvurdert

Spillerne etterlyste en mer autoritær trener enn Ola By Rise. En de ikke helt visste hvor de hadde. En som ble sint. En som Åge Hareide.

- Jeg tror ikke det aller viktigste for en trener er å bli sint. Det viktigste er kunnskapen som ligger i bånn, sier Hareide.

Landslagssjefen har diskutert akkurat den typen problemstillinger med en annen som ikke er kjent for å være sinna. Sven Gøran Eriksson har en enda tøffere jobb enn både Ola By og Hareide, men heller ikke han har tro på at sinne får ut det beste av spillerne.

- Blir du sint hver gang virker det ikke, men hever du stemmen en gang i blant hører spillerne på deg. Temperament er ikke veldig viktig for en trener, sier Hareide.

Evne til å gjenskape

Hareide spår ikke direkte hvem som vinner Tippeligaen på lørdag. Han trekker fram kjøpene av Steffen Iversen og Arni Gautur Arason som faktorene som hever Vålerenga som lag.

Og han tror Oslo-klubben kan bli en langvarig utfordrer til Rosenborg i toppen av norsk fotball. Men utfordringen ligger i å skape stabilitet. Det har som kjent ingen andre klubber som har luktet på seriegull klart.

Og Hareide opplevde det med Molde i 1996.

- Rosenborgs største prestasjon er å gjenskape det samme år etter år. Det Blir Vålerengas utfordring neste år, sier han. Og er langt fra enig med blant andre Jan Åge Fjørtofts uttalelser om at Rosenborgs hegemoni i norsk fotball er over. Samtidig heller han iskaldt vann i årene på gullhungrige Enga-fans.

- Jeg blir ikke overrasket om Lyn får seg en skikkelig bakoversveis på lørdag, sier han.

SKREV NED TANKENE: Åge Hareide lanserte boken sin i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media