<strong>MÅTTE TREKKE SEG FRA MESTERNES MESTER:</strong> Jan Boklöv. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
MÅTTE TREKKE SEG FRA MESTERNES MESTER: Jan Boklöv. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

V-stilens far Jan Boklöv ble hjemmeværende far

Ikonet Boklöv tjente ikke en krone

Jan Boklöv tjente ikke noe på idrettssuksessen. Etter at han la hoppkarrieren på hylla, ble han arbeidsledig og hjemmeværende far. Nå trekker hopplegenden seg fra «Mesternes mester» i Sverige grunnet epilepsi.­

Publisert

Jan Boklöv er en pionér i internasjonal skihopp. Svensken er først og fremst kjent som V-sportens far, i kraft av å være mannen som introduserte V-stilen i skihopping.

Det ga Boklöv et konkurransefortrinn før resten av konkurrentene kopierte og videreutviklet hans revolusjonerende teknikk.

Hopplegenden ble i 1988 den første svensken som vant et verdenscuprenn. Han gikk helt til topps i verdenscupen sammenlagt i 1988/89. Totalt ble det fem fem verdenscupseire på Boklöv.

Likevel ga aldri hans triumfer og innovative egenskaper noen økonomisk gevinst.

- Jeg tjente aldri penger på skihoppingen. Jeg hadde ingen sponsorer. Det var tøft, men det var ikke på grunn av pengene jeg holdt på. Det var fordi jeg elsket skihopp, sier Jan Boklöv til Expressen, vet vitende om at interessen for skihopp i Sverige er tilnærmet ikke-eksisterende.

<strong>LEGENDE:</strong> Jan Boklöv introduserte V-stilen og skrev seg inn i historiebøkene for evigheten. Foto: Ingvar Karmhed, SCANPIX Sverige.
LEGENDE: Jan Boklöv introduserte V-stilen og skrev seg inn i historiebøkene for evigheten. Foto: Ingvar Karmhed, SCANPIX Sverige. Vis mer

Arbeidsledig

Sammen med kona Jorun har de sønnene Joel og Jonas. Familien har bodd i både Luxembourg og Belgia etter karriereslutt, grunnet konas jobb i EU.

Jan Boklöv fant seg imidlertid ikke jobb etter hoppkarrieren og ble i stedet hjemmeverende pappa.

- I årene utenlands jobbet jeg ikke noe som helst. Det var vanskelig med språket, og jeg fikk ikke jobb. Jeg var hjemmeværende far, sier hopplegenden til den svenske avisa.

54-åringen har nå flyttet tilbake til Stockholm og Sverige sammen med familien.

Boklöv skulle nå ha deltatt på «Mesternes mester» i Sverige, men måtte trekke seg i siste sekund.

- Det er synd, men etter samtaler med legene måtte det bli sånn. Jeg ville ikke ta noen risiko med min helse.

Epilepsi

Jan Boklöv lider av epilepsi.

- Jeg slet med det allerede under hoppkarrieren min. Det kunne være tøft. Anfallene kommer lettere når man anstrenger seg. Da trigges det, forklarer han.

- Men etter at jeg la opp, har det blitt bedre. Jeg får ikke anfall så ofte lengre. Konkurransene i «Mesternes mester» er tøffe. Da var det nok fornuftig å trekke seg for min del.

Boklöv fikk diagnosen allerede som 11-åring.

- Jeg hadde 40 anfall i året. Jeg trodde legen skulle forby meg å hoppe. Men sa at jeg ikke behøvde å være redd og ga meg grønt lys, har svensken tidligere sagt til den sveitsiske avisa Blick.

Det ga en legendarisk hoppkarriere for Jan Boklöv, som mannen som innførte V-stilen og seierherren av verdenscupen sammenlagt i 1988/89, men altså uten at det ga noen økonomisk gevinst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer