Ille bra, Fredrikstad!

To røde kort, utlikning på overtid og avgjørelse først etter ekstraomganger. Denne semifinalen hadde alt!

(Dagbladet.no:) Fredrikstad - Start 3-2 (e.e.o.). For en dramatikk. Dette må ha vært alle semifinalers mor.

Sørlendingene fikk en drømmestart, men Fredrikstad puttet to ganger i 2. omgang - takket være Raymond Kvisvik-eleganse.

Rett før slutt ble Start-keeper Rune Nilssen utvist, og da så det helsvart ut for Stig Inge Bjørnebyes menn. Men så: På overtid scoret Todi Jónsson, etter å ha brent to store sjanser i kampen.

Ni minutter inn i den første ekstraomgangen scoret Raio Piiroja kampens siste mål - og han sendte dermed østfoldingene til Ullevaal.

- Dette er en fantastisk - og velfortjent - lagseier, sier Simen Brenne til TV 2.

- Det er helt ubeskrivelig, sier Tarik Elyounoussi til NRK.

Eggen: - Slitsomt

Etter 120 minutters blodslit sto de hvite og røde igjen på matta med armene i været. Fansen hyllet sine helter, og alle - bortsett fra de tilreisende sørlendingene - kunne puste lettet ut.

ELLEVILL JUBEL: Raio Piiroja og Tarik Elyounussi jubler når seieren er et faktum. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
ELLEVILL JUBEL: Raio Piiroja og Tarik Elyounussi jubler når seieren er et faktum. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

- Det må ha vært utrolig spennende å se på, og det var det å spille også. Jeg er utrolig glad og nå gleder vi oss veldig til cupfinalen, slår kaptein John Anders Bjørkøy til Fredriksstad Blad.

Trener Knut Torbjørn Eggen var sliten etter kampen.

- Dette var et skikkelig drama. En av de mest slitsomme kampene jeg har vært med på, for vi måtte gjøre endringer hele tida, sier han til TV 2.

Drømmestarten

Start tok ledelsen før det var spilt ti minutter i regnet på Fredrikstad Stadion. Geir Ludvig Fevang rygget et par meter på en corner, vred kroppen rundt og skjøt på hel volley fra nesten 20 meter. Rami Shaaban ble litt dekket av Todi Jónsson og klarte ikke stoppe skuddet og hjemmelaget fikk en kjempestart på kampen.

Men, Start skulle ikke fått corneren som førte til målet, siden det var en offside i forkant av klareringen som endte over dødlinja.

Sørlendingene måtte i kveld klare seg uten David Nielsen (suspendert), Alex Valencia (ankel) og Marius Johnsen (strekk), og de startet derfor med Geir Ludvig Fevang, Todi Jónsson og Kristoffer Paulsen på topp.

Fevang hadde en ålreit sjanse helt i starten også, men klarte ikke løfte ballen over Shaaban da han ble spilt gjennom fra midtbanen.

Ille bra, Fredrikstad!

FFK-overtak

Før scoringen hadde også Tarik Elyounoussi en god sjanse for FFK, men han klarte ikke avslutte skikkelig på innlegget fra Simen Brenne.

Noen minutter etter Fevang-målet kunne Raio Piiroja utliknet for hjemmelaget. Han var høyest på en corner fra Raymond Kvisvik, men headingen gikk en snau halvmeter utenfor stanga.

Fredrikstad pepret gjestene med innlegg fra begge sidene i midten av 1. omgang, og fikk en gratissjanse etter 26 minutter da Rune Nilssen mistet et innlegg i feltet. Heldigvis for Nilssen fikk Start klarert ballen ut av feltet.

Elyounoussi fikk et gult kort da han gikk i bakken i en duell med Lars Martin Engedal i feltet. Start-backen var nok borti ham, men FFK-spilleren overspilte så kraftig at dommeren dro opp kortet i stedet for å dømme straffe.

Hjemmelaget fortsatte å presse på mot pause, men klarte ikke spille seg til de store sjansene til tross for det store overtaket. De slo mange baller inn i feltet, men der vant Bård Borgersen og Atle Roar Håland de fleste duellene.

Mihály Toth snappet opp en ball mellom Borgersen og Håland i starten av 2. omgang, da de to stopperne ikke klarte å bli enige om hvem som skulle gå på ballen. Ungareren skar litt inn i feltet før han skjøt tamt utenfor.

Strålende Tarik-mål

Som i 1. omgang var det Fredrikstad som førte kampen etter pause. Start fikk til svært lite i Østfold i starten av omgangen.

Rett før timen var spilt fikk imidlertid Jónsson en gedigen sjanse. Han stakk tidlig på et raskt framspill, og løp fra Patrik Gerrbrand. Men Shaaban kom tidlig ut av målet og reddet.

Fredrikstad gikk deretter rett i angrep - og scoret.

Tarik Elyounoussi dempet et overlegg fra Raymond Kvisvik silkemykt i feltet, og skjøt hardt i lengste hjørnet.

Og hjemmelaget stoppet ikke med dette.

Kvisvik-eleganse

Drøye ti minutter etterpå chippet Kvisvik elegant ballen inn i feltet og Simen Brenne kom på løp og scoret på volley.

For et mål, og for et framspill. Ille bra, som de sier i Fredrikstad.

Jónsson fikk en ny storsjanse ti minutter før slutt, da ballen gikk via Brennes kne og inn i feltet. Spissen vendte om og skjøt på direkten - over.

Start kom seg høyere på banen mot slutten, men klarte ikke få hull på byllen.

Tre minutter før slutt skjøt FFK-innbytter Hermanni Vuorinen i stanga, og Rune Nilssen rakk ikke gjøre annet enn å registrere at treverket ristet.

Utliknet på overtid

Keeper Nilsen ble utvist noen sekunder før slutt, da han dyttet samme Vuorinen i bakken. Nilssen mente at finnen halte ut tida.

- Det er tåpelig av meg å gjøre noe sånt. Jeg er utrolig lei meg for det, sier Nilssen til NRK.

Steinar Pedersen tok hanskene til Nilssen, siden Stig Inge Bjørnebye hadde brukt opp alle innbyttene.

På overtid - bare sekunder før dommeren blåste av - scoret Todi Jónsson målet som ga Start nytt håp. Bärlin slo et innlegg fra venstresida, og etter å ha misbrukt to gode sjanser scoret Jónsson.

- Den følelsen jeg fikk da har jeg aldri hatt før, det er helt ubeskrivelig. Men vi klarte å legge det bak oss, og kom tilbake, sier Brenne.

Piiroja via stanga

Åtte minutter ut i den første ekstraomgangen var Raio Piiroja bare centimetre unna å få nettkjenning for hjemmelaget, men headingen hans gikk i stanga.

Sekunder etterpå lå ballen i nettet.

Ramberg slo et innlegg inn i feltet, og Piiroja headet via stolpen og i mål.

Rett før den første ekstraomgangen var slutt pådro innbytter Vuorinen seg sitt andre gule kort - og dermed måtte også han ta en tidlig dusj. Da økte mulighetene for Start-avansement litt, men de klarte ikke sette inn det ekstra giret som kunne ført til store sjanser og nok en utlikning.

Det hadde heller ikke Fredrikstad-gutta, som også hadde tunge bein mot slutten. Både Elyounoussi og Kvisvik misbrukte store sjanser i de siste minuttene.

På overtid i den siste ekstraomgangen fikk FFK straffe, etter en Start-hands i feltet, men John Anders Bjørkøy skjøt utenfor.

I morgen kveld blir det avgjort om det er Rosenborg eller Sandefjord som møter FFK i cupfinalen.

BRENNE PÅ TOPP: Simen Brenne scoret kveldens flotteste mål - etter et strålende Raymond Kvisvik-forarbeid.
SCORET: Tarik Elyounoussi scoret FFKs første mål.
MÅL PÅ OVERTID: Todi Jónsson puttet tre minutter på overtid, men FFK kom tilbake.
ALDRI VÆRT I FINALEN: Start har aldri tidligere klart å kvalifisere seg til en cupfinale - og de klarte det ikke denne gangen heller. Her er Fredrik Strømstad i en duell med Hans Erik Ramberg.