Illsint Jonevret: - Hva faen var det for noe?

Viking-festen spolert.

VIKING STADION (Dagbladet): Viking-trener Kjell Jonevret raste mot dommer Tore Hansen etter en duell mellom Indridi Sigurdsson og Hannes Halldorsson på tampen av 2-2-oppgjøret mot Sandnes Ulf.

Kamplederen svarte med å sende svensken opp på tribunen, hvor en illsint Jonevret fektet neve mot Hansen i sinne.

Etter kampen forklarte Jonevret sin reaksjon slik:

- Det var en av de fire straffesituasjonene som han ikke blåste på. Det ble bare for mye, sier Viking-treneren.

- Det som utløste reaksjonen min, var da Indridi Sigurdsson fikk gult på overtid. Hva faen var det for noe? Det ble rett og slett bare for mye for meg. Jeg fikk advarsel om at hvis han sa en ting til, så måtte jeg gå opp på tribunen. Så jeg gikk bare opp dit selv.

Dommer Hansen nektet på sin side å snakke med pressen etter kampen.

En kamp som endte uavgjort, etter at to scoringer av Vidar Nisja sørget for ett poeng til hvert av lagene - etter at Sandnes Ulf sjokkerte en fullsatt Viking stadion med å ta ledelsen 2-0 tidlig i 2. omgang.

Herlig atmosfære 16 300 feststemte tilskuere skapte en idyllisk ramme rundt kveldens derby. Arenaen var stappfull. Noe den ikke hadde vært siden 16.mai-kampen mot Lyn i 2007, da Viking vant 4-2.

I kveld brakte den nydelige, varme vårsola og det titteljagende hjemmelaget Stavanger-publikummet tilbake til setene sine på Viking stadion.

På motstatt banehalvdel sto Sandnes Ulf - rivalen med tilhold bare et par femmeterutspark fra de mørkeblås tilholdsted i Jåttåvågen.

På alle mulige måter var det lillebror som kom på besøk. Asle Andersens menn kan verken vise til samme meritter, klubbstørrelse eller sportslige suksess som trener Kjell Jonevrets organisasjon.

Det var et av Tippeligaens topplag mot det hittil svakeste.

de Lanlay skadet Viking sto ubeseiret før kveldens møte. Åtte kamper. Firer seirer. Fire uavgjort. Ingen tap. Favorittstempelet var enormt.

En av de største bidragsyterne til lagets beste start på 13 år heter Yann-Erik de Lanlay. Derfor kom gårsdagens melding om at den nylig landslagsuttatte kantspilleren måtte kaste inn håndkleet grunnet en lyskeskadet svært ubeleilig for Jonevret.

Det betydde imidlertid en uventet sjanse for i utgangspunktet benkede Veton Berisha. Spissen fikk beskjed om å trekke på seg draktnummer 10 og ta oppstilling til høyre i angrepet.

Mens det var den eneste markante endringen i Viking-laget fra tidligere kamper, sjokkerte Andersen Sandnes Ulf-supporterne med å benke lagets antatt beste spiller - midtbanevirtuosen Anel Raskaj.

Grunnen kan du lese i denne denne saken fra lokalavisa Sandnesposten.

Med Raskaj på benken, betydde det plass til tidligere Brann-spiller Tijan Jaiteh på midtbanen. Samtidig fikk Marius Helle sjansen igjen fra start, etter at RBK-utlånte Fredrik Midtsjø fikk problemer med det tidligere opererte kneet på gårsdagens trening og derfor måtte stå over.

Null respekt Det var nesten ikke mulig å huske sist gang Viking var så store forhåndsfavoritter som før dette oppgjøret, men et favorittstempel har sjeldent vært synonymt med gode prestasjoner i Stavanger.

Det var heller ikke tilfellet i kveld, for da dommer Tore Hansen blåste i gang kampen, var det nederlagsdømte Sandnes Ulf-spillere som tok kommandoen.

I en tett og kompakt 4-4-2-formasjon, viste Andersens menn med engang at de hadde kommet til nabobyen med både en plan om poeng og en selvtillit som tilsa at det var mulig å gjennomføre den.

Det første skremmeskuddet kom etter elleve spilte minutter. Chilenske Diego Rubio dro til fra distansen, og en utspilt Viking-keeper, Iven Austbø, sto og måpet da ballen seilet i en bue over han. Til sisteskansens lettelse, gikk den imidlertid 40 centimeter utenfor stolpen.

Lyseblått stikk Bare halvannet minutt seinere var Sandnes Ulf igjen i angrep. En corner ble klarert ut i returrommet, hvor midtstopper Kenneth Sola stupheadet ballen tilbake igjen i 16-meteren.

Der havnet ballen til slutt hos Steven Lennon, som brukte ett touch på å banke ballen i mål langs gressteppet. Scoringen brakte fram euforiske jubelscener fra de lyseblå Sandnes-spillerne, men samtlige av banens aktører visste at det var lenge igjen å spille.

Stavanger-publikummet ble nærmest lamslått av bortelagets overraskende scoring. I løpet av kampens første 45 minutter, begynte også utålmodigheten å bre seg mer og mer, ettersom Viking slet med å skape opplagte sjanser mot et taktisk smart Sandnes-lag.

Jón Dadi Bödvarsson var den som var nærmest å bringe fram jubelen, men islendingens skudd ble blokkert av Solas oppofrende involvering ti meter fra keeper Hannes Halldorssons mål.

Omgangen var jevnspilt - og Sandnes Ulf var like nære ved å øke ledelsen som Viking var å utligne den.

Nytt sjokk Etter hvilen fortsatte spillet å bølge fram og tilbake, og etter bare to minutter sjokkerte bortelaget igjen.

Venstre back Emil Tønne klinket ballen inn på Vikings banehalvdel. Der var begge Viking-stopperne blitt dratt for langt ut - på høyresiden av forsvaret. Og da Sverrir Ingi Ingason feilberegnet totalt - og Sandnes Ulf-spiss Marius Helle nådde ballen før Indridi Sigurdsson - kunne Helle spille spissmakker Rubio alene gjennom.

Austbø var det eneste som sto imellom angriperen og 2-0. Det skremte ikke Rubio, som banket ballen i mål, før han feiret hemningsløst sammen med de snaue 800 gjestende supporterne.

Nisjas dobbel Kalddusjen var et faktum. Viking hadde fylt stadionen for første gang på sju år, men var i ferd med å levere en katastrofal forestilling.

På tribunen uttrykte hjemmepublikummet sin misnøye. Ingen av spillerne, bortsett fra Kristoffer Haugen, hadde spilt opp imot sitt beste.

Det ble ropt på forandringer fra benken, hvor spillere som Makhtar Thioune, Osita Chikere og Christian Landu Landu alle satt.

Men Jonevret forholdt seg rolig. Svensken hadde tydelig tro på at de elleve utvalgte var de rette til å snu kampen.

I løpet av 13 minutter, fra det 57. til det 70. spilleminutt, viste jærbuen Vidar Nisja at Jonevret hadde rett. Først ekspederte midtbanemannen tidligere Sandnes Ulf-spiller Steinthor Thorsteinssons innlegg i mål med et presist og godt utført hodestøt. Så var Nisja både god og heldig da han fikk to forsøk på å sette inn 2-2 fra kloss hold.

Balansen var gjenopprettet, men det var fremdeles 20 minutter igjen - og Viking ville ha mer.

Bödvarssons strafferop Høyreiste Osita Chikere ble satt inn på topp, samtidig som Viking forsøkte å pumpe baller inn i Sandnes Ulfs 16-meter. En plan de bare nesten lyktes med. For selv om Chikere kom til et par brukbare avslutningsmuligheter, klarte verken han, Nisja eller de andre Viking-spillerne å score det som ville blitt det avgjørende 3-2-målet.

For Sandnes Ulfs del, handlet det om én ting: Å forsvare det ene poenget.

Like før slutt fikk det midtstopper Derek Decamps til å kaste seg inn i en duell med motstander Bödvarsson.

Taklingen var innenfor straffefeltet, tilsynelatende ikke på ball, men dommer Hansen forholdt seg rolig.

Det gjorde verken Vikings spillere, trenere eller publikum. De ropte alle på straffe - men forgjeves.

Rett før slutt gikk Jon Dodi Bödvarsson i bakken, uten å få straffespark.

- Jeg kan ikke forstå at han ikke blåser. Den ser soleklar ut. Jeg har ikke sett tv-bildene, men for meg  er det uforståelig at det ikke blir straffe, sier Kjell Jonevret.