FORBANNA: Kenenisa Bekele forstår lite av OL-vrakinga. Foto: Scanpix
FORBANNA: Kenenisa Bekele forstår lite av OL-vrakinga. Foto: ScanpixVis mer

Illsint legende vantro over OL-vraking

Den etiopiske friidrettskongen Kenenisa Bekele er lynende forbannet over at han ikke er funnet verdig en plass i hjemlandets OL-tropp.

34 år gamle Bekele, som har tre OL-gull og fem VM-titler på 5000 og 10.000 meter, hadde håpet å avslutte sin innholdsrike olympiske karriere med maratonløpet i Rio i august. Det får han ikke anledning til.

Bekele vant karrierens første maraton i Paris i 2014. 2015-sesongen fikk han så ødelagt av en akillesskade. Tidligere i år gjorde 34-åringen comeback med tredjeplass i London maraton, etter bare seks uker med treningsforberedelser.

Det var likevel ikke nok til å bli tatt ut i den etiopiske OL-troppen.

Oppfylte ikke kriteriene

Etiopias friidrettsforbunds ledelse har i stedet besluttet at trioen Tesfaye Abera, Lemi Berhanu og Feyisa Lilesa skal forsvare landets farger i Rio.

– Det er kort og godt ikke rettferdig, sier Bekele, som også er historiens mest meritterte terrengløper med 11 internasjonale titler i perioden 2002 til 2008.

– Reglene for uttaket ble aldri offentliggjort. Det viser seg at de så på maratontidene for de siste to årene, men utøverne ble ikke gjort kjent med dette.

Den etiopiske friidrettspresidenten Alebachew Nigusse hevder Bekele ikke har prestert godt nok.

– Kenenisa er kun vår sjuende beste løper ut fra poengsystemet som ligger til grunn, sier han.

– Vi skulle ønske han hadde flere poeng, slik at han kunne fått en plass i OL-troppen med tanke på hans berømmelse og merittlista. Men det er intet vi kan gjøre, han oppfylte ikke kravene denne gangen, tilføyer Nigusse.

Støttes av Gebreselassie

Bekele får full støtte av en annen av Etiopias friidrettsikoner, den dobbelte OL-vinneren Haile Gebreselassie.

– Hvis jeg skulle tatt ut troppen, ville Kenenisa vært mitt førstevalg, sier han.

– Med utøvere som Kenenisa, spiller det ingen rolle om de vinner. Hans tilstedeværelse ville betydd mye for hele resten av troppen. Derfor skulle jeg gjerne sett ham i Rio, tilføyde Gebreselassie.

Bekeles frustrasjon kommer i kjølvannet av den massive kritikken som er rettet mot ledelsen i etiopisk friidrett den siste tiden. I forrige samlet 100 mennesker seg utenfor nasjonalarenaen i protest mot måten forbundet styres på.

(NTB)