- Image? Vel, jeg har to gull

OSLO/BERLIN (Dagbladet): Johann Mühlegg tror ikke han har mistet heltestatusen til tross for dopingavsløringen. - Jeg har da to gull, sier Mühlegg.

Tre dager etter at IOC avslørte tyskspanjolen, holder skiløperen fast på at han er uskyldig. Han nekter for at han har gjort noe ulovlig.

- Jeg har ikke brukt doping, jeg vet ikke hvor dette kommer fra. Alt jeg har gjort, er å spise mye. I tillegg har jeg tatt vitaminer og mineraler for å få tilbake energi og for å bli sterkere, sier Mühlegg i et intervju med spanske El Pams.

Mühlegg testet positivt på NESP. Dette stoffet kom på markedet så seint som i oktober, men Mühlegg avviser at han har spekulert i at NESP ikke kunne spores i en dopingtest allerede.

Han har ingen forklaring på hvorfor han testet positivt, men antyder at det kan ha vært en feil med kontrollen i Salt Lake City.

- Det som er sikkert, er at laboratoriet og kontrollsystemet i Salt Lake City er helt annerledes enn andre steder, sier Mühlegg.

Ikke flau

Tyskspanjolen virker ikke flau over dopingavsløringen når den spanske avisa prøver å sette Mühlegg til veggs.

- Plutselig mistet du imagen som helt. Hvordan føles det? spør El Pais.

- Image? Vel, jeg har to gull, svarer Mühlegg.

- Men de er begge mistenkelige?

- Jeg har passert alle kontrollene. Dette er den første jeg ikke har bestått. Og det er to gull jeg har vunnet. Og det har ikke vært kontroller bare i forbindelse med disse medaljene, det har vært mange før det - både blod- og urintester.

- Tror du Spania har mistet troen på deg?

- Nei.

«Juanito», som han er kjent som i Spania, avviser at hans sak er lik de russiske jentenes.

- Det er ikke det samme. Lazutina sto ikke på hemoglobintesten før løpet, og hun fikk ikke gå. Når det gjelder Danilova, så vet jeg ikke, sa Mühlegg til El Pams i går.

Moren ventet

Utpå ettermidagen landet Johann Mühlegg på flyplassen i München. Ved hjelp av venner kom han seg unna flokken av fotografer og journalister som ventet. Moren Magdalena hadde tidligere på dagen opplyst til Dagbladet at hun fortsatt ventet på Johann i hjemmet i Grainau, en landsbyidyll med 4000 sjeler innenfor vintersportssentret Garmisch-Partenkirchen i de bayerske alper. Bare Johanns eldre bror og hjelper Martin dukket opp.

Reaksjonene hadde åpenbart fått hovedpersonen til å endre planer og gå i skjul.

- Han er i øyeblikket på vei til Spania. Det blir lenge til Johann snakker med journalister igjen, sa hans mor Magdalena Mühlegg til Dagbladet i går kveld.

- Dette er et forferdelig sjokk. Mer vil jeg ikke si, understreker moren, som hadde trodd på sønnens forsikringer om at han var uskyldig.

En maskin

- Johann har aldri dopet seg. Han har trent, løpt inntil 100 kilometer om dagen, sju dager i uka. Han var som en maskin, tok aldri ferie. Han ringte meg fra Utah og sa at jeg ikke skulle være redd. Han sa at han var rein. Og jeg må jo tro på ham, uttalte Magdalena så seint som i gårsdagens utgave av München-avisa Abendzeitung.

I går kom den vonde erkjennelsen med offentliggjøringen av B-prøven.

- Stemningen her i landsbyen er helt på nullpunktet. At vi er skuffet, er å uttrykke mildt hva vi føler. Vi hadde planlagt en stor mottakelse for Johann i neste uke med hornmusikk og hest og slede gjennom landsbyen. Feiringen er selvfølgelig avlyst, forteller Grainaus borgermester Andreas Hildebrand til Dagbladet.

Stort idol

Inntil avsløringen i Salt Lake-OL var Johann Mühlegg det store idolet for ei gruppe på 40- 50 lovende langrennsløpere og skiskyttere i landsbyen, barn og unge i alderen fra seks til 17 år.

For den kristelig-sosiale borgermesteren under Tysklands høyeste fjelltopp, Zugspitze, er sjokket dobbelt:

- Dette gjør vondt. Han er min nære venn, og jeg håper bare at vennskapet ikke skal bli ødelagt av dette. Jeg er sikker på at Johann ikke selv har tatt initiativet til bloddopingen, men er et offer for sportsmedisinere, sier borgermester Hildebrand.

Politisk er skandalen pinlig for det kristelig-sosiale partiet CSU. Søndag er det kommunevalg i Grainau. Hildebrand hadde sett for seg en valgkampavslutning med Mühlegg og hans gullmedaljer. Mühlegg er medlem av CSU-foreningen i landsbyen og har nylig erklært sin støtte til CSUs forbundskansler-kandidat Edmund Stoiber.

INNRØMMER INGENTING: Johann Mühlegg har vært en jaget mann etter dopingavsløringen. Selv blånekter han for å ha jukset. - Alt jeg har gjort, er å spise mye, sier skiløperen.