Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Liverpool

Imperiet slår tilbake

Jürgen Klopp leverer varene og sjefene gir manageren støtte på overgangsmarkedet, så kanskje Liverpool er klare til å gjenerobre plassen på toppen av engelsk fotball. Pass opp, Pep Guardiola.

TRE ÅR MED KLOPP: 8. oktober 2015 ble Jürgen Klopp ansatt som Liverpool-manager. På tre år har han løftet optimismen i Liverpool. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix
TRE ÅR MED KLOPP: 8. oktober 2015 ble Jürgen Klopp ansatt som Liverpool-manager. På tre år har han løftet optimismen i Liverpool. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt Jürgen Klopp orket var et siste ord. Klokka var rundt ett i Kiev og Liverpools manager hadde analysert lagets 1-3-tap mot Real Madrid i Champions League-finalen i nesten 15 minutter.

- Jeg gjorde det beste jeg kunne, men det var ikke godt nok og jeg må akseptere det, sa den tyske treneren på pressekonferansen i gangene på Olympiastadion.

- Det var det. Unnskyld.

Det var ikke meningen at det skulle bli slik. Ikke nok en gang. Ikke i en ny stor finale. Klopp ønsket bare at hans noctis horribilis - Mohamed Salahs stygge skulderskade, Loris Karius' keepertabber og Gareth Bales akrobatiske scoring - skulle være over.

- En kompliment til … begynte en reporter å si, før han ble avbrutt.

- Jeg trenger ikke flere, jeg har det bra, takk skal du ha, svarte en monoton Klopp.

- Lykke til neste sesong, la reporteren til.

- Yeah, sukket Klopp.

Det var bare ett ord, men det ble levert med en slik motløshet at da han forlot presserommet uten å se seg tilbake, var det knapt mulig å kjenne igjen Klopp fra den boblende positive energibunten han har vært på Anfield i løpet av to og et halvt år.

Han visste at den fem timer lange flyturen tilbake til England ville være en vake - og ikke på den alkoholrike, irske måten. På flyet holdt tankene Klopp med selskap. Han hadde to valg: gi opp eller kjempe. Til slutt endte han opp med å ikke gjøre noen av delene. Han brøt et løfte.

Ved å gjøre det har han kanskje sørget for at Liverpool er det største hinderet for Manchester City i søken etter å bli den første klubben det siste tiåret som vinner Premier League-tittelen to sesonger på rad.

Og enda viktigere, han kan potensielt ha sørget for at de røde endelig er tilbake på «the f**king perch» som Sir Alex Ferguson så fint uttalte det i sin tid.

Sparkingen av Rodgers

Alt begynte med Thierry Henrys hånd på Jamie Carraghers kne tidlig i oktober 2015.

Sparkingen av Brendan Rodgers - annonsert til verden live på Sky Sports Super Sunday - hadde ligget i kortene helt siden managerens ego hadde overbevist ham om at det var hans magiske taktikk, og ikke Luis Suárez' individuelle briljans, som gjorde at Liverpool holdt på å vinne ligagullet. Å tape 1-6 mot Stoke hjalp heller ikke.

Jürgen Klopp var den naturlige etterfølgeren, som erklærte seg selv som «The Normal One» som svar på et José Mourinho-tematisk spørsmål i sin første pressekonferanse som Liverpool-manager.

Han lovet å fikse Liverpool med en blanding av morsomme omgivelser og et brutalt treningsregime, designet til å vekke en tropp som hadde hatt det alt for komfortabelt under Rodgers.

Tross alt fungerer ikke gegenpresset - som hadde gjort Klopps Borussia Dortmund-lag om til en dobbeltvinnende Champions League-finalist - noe særlig om du ikke er forberedt på endre innstilling.

Så da Liverpool-spillere møtte opp på trening med Klopp første dagen, så de en rekke bokstaver som var skrevet på en tavle: F-O-R-F-E-R-D-E-L-I-G.

- Dette, sa Klopp, er hvordan motstanderne deres vil føle seg etter 90 minutter mot dere.

På kort sikt var det også slik troppen selv ville føle seg etter hver eneste trening.

Det mest essensielle var å sørge for at situasjonene på treningsfeltet var de samme som møtte spillerne på kamp. Hva er vitsen, spurte Klopp og hans assistent Zeljko Buvac seg, i å øve på avslutninger hvis spilleren bare hang rundt og ventet på sin tur til å treffe mål?

Det er mye bedre å sette opp en bane med hindringer som spillerne kan løpe gjennom, hvor hjertet slår og musklene er trøtte når de først kommer til avslutning, slik som vil være tilfellet under en 90-minutters kamp.

Klopp satte også opp flere vegger for å sørge for at ballen spratt i uforventede retninger, på samme måte som ballen ville sprette hvis den traff motstanderens keeper eller forsvarere. Tilfeldigheter ble normalisert.

Assistenten Buvac tok med seg sine berømte «Chucky Runs» fra Borussia Dortmund og Mainz til Merseyside. Elleve sprinter, med og uten ball, over en bane med hindre, etterfulgt at et skudd mot tverrliggeren fra midtbanen - bommer du må du løpe sprint nummer 12.

TØFFE TRENINGER: Liverpool-spillerne fikk kjørt seg av Jürgen Klopp og Zeljko Buvac. Foto: AP Photo/Rui Vieira/NTB Scanpix
TØFFE TRENINGER: Liverpool-spillerne fikk kjørt seg av Jürgen Klopp og Zeljko Buvac. Foto: AP Photo/Rui Vieira/NTB Scanpix Vis mer

Ingen forsterkninger

Det å forsterke laget midt i sesongen var en luksus Klopp ikke hadde råd til - hans eneste kjøp i januar 2016 var 19 år gamle Marko Grujic og merkelig nok, Steven Caulker på lån - så forbedringer ble fanesaken hans.

Klopp har alltid vært drevet av et ønske om å hjelpe. Da han vokste opp drømte han om å bli lege, ikke fotballspiller, men gjennomsnittlige karakterer gjorde at han ikke kom inn på medisinstudiet.

Sakte, men sikkert, har Klopp bygget laget ved å rekruttere eller promotere spillere fra egne rekker, men han har beholdt en del spillere han arvet fra Rodgers. Jordan Henderson, Adam Lallana og James Milner hjelper å opprettholde den engelske kjernen, noe sjefen mener er viktig, men det er Roberto Firmino som virkelig har blomstret.

Brasilianeren ble hentet av Rodgers som en ving, men har utviklet seg til å bli en allsidig angriper som Klopp verdsetter høyt.

- Liverpool spilte mot Chelsea borte i Klopps tredje kamp som sjef og da lagoppstillingen kom, klødde vi oss i hodet og forsøkte å finne ut hvem som skulle spille på topp, sier den tidligere Liverpool-forsvareren Mark Lawrenson til FourFourTwo.

- Det var første gang Firmino spilte som en falsk nier - og han har vært fantastisk siden.

Liverpools 3-1-seier var begynnelsen på en konstant syklus av forbedringer, og Firmino er symbolet på det. Forrige sesong forbedret han seg etter at Philippe Coutinho dro til Barcelona i januar.

- Jeg trodde det ville være en bakrus da Coutinho dro, siden de to var nære venner, sier Lawrenson.

- Men Firmino kjørte på. Selv om Sadio Mané, Mohamed Salah med flere briljerer, er det Firmino som får laget til å fungere. Han er en så intelligent fotballspiller. I hvilket som helst annet år kunne han blitt årets spiller i Liverpool - kanskje til og med i hele Premier League - fordi han var så god.

Men marginale forbedringer fra spillere som allerede var på plass, og en stor signering nå og da (Sadio Mané i 2016 og Mohamed Salah i 2017) ville bare ta Liverpool et visst stykke.

Under Klopp har klubben blitt nummer åtte, fire og fire i Premier League, og de har kommet til finalen i både Europa League og Champions League. Klubben har vist forbedring hvert år. Men da Klopp og resten av mannskapet returnerte fra Kiev i de tidlige morgentimer 27. mai, ble nøkkelspørsmålet igjen stilt: når vil det første trofeet komme?

VAR GODE VENNER: Roberto Firmino og Philippe Coutinho. Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK / NTB Scanpix
VAR GODE VENNER: Roberto Firmino og Philippe Coutinho. Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK / NTB Scanpix Vis mer

Skiftet taktikk

- Andre klubber kan gå og bruke mer penger og hente toppspillere, sa Klopp etter at Manchester United brukte 89 millioner pund på Paul Pogba i 2016.

- Jeg ønsker å gjøre det annerledes. Jeg ville til og med gjort det annerledes om jeg kunne brukt så mye penger.

I 2018, mindre enn 48 timer etter at laget tapte Champions League-finalen, brøt tyskeren løftet han hadde gitt to år tidligere. Klopp brukte 43,7 millioner pund på Monacos Fabinho, vel vitende om at han ville bruke 52,75 millioner pund på en annen midtbanespiller, nemlig RB Leipzigs Naby Keita.

Seks uker seinere betalte han 67 millioner pund for Alisson, mer enn noen annen klubb hadde brukt på en keeper, i det minste før Chelsea hentet Kepa Arrizabalaga noen uker seinere.

Xherdan Shaqiri kostet 13 millioner pund, og med alle de overgangene satte Liverpool rekord ved å bruke 164 millioner pund på spillerkjøp, og da hadde allerede de røde hentet Virgil van Dijk for ny klubbrekord i januar.

- Det er ganske normalt at det ville komme ei tid da vi ville bruke litt mer penger, sa Klopp to dager før sesongåpningen mot West Ham.

- De siste åra har jeg sittet her og forsvart vår «oppførsel på overgangsmarkedet» - at vi solgte for mer enn vi kjøpte.

Han hadde allerede innrømmet at han hadde endret mening, ettersom «verden endret seg».

REKORDKJØP: Keeper Allison Becker hadde rekorden i noen uker. Foto: NTB Scanpix
REKORDKJØP: Keeper Allison Becker hadde rekorden i noen uker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Klopps lag

Fordelen med dette er at denne sesongen føles det som Liverpool er hans lag, i hans tredje år som manager i klubben.

- Liverpools beste ellever denne sesongen inneholder bare Dejan Lovren og Roberto Firmino av spillere som ble signert før Jürgen Klopp ble manager, og begge to har endret posisjon, sier Matt Ladson fra hjemmesiden This Is Anfield.

- Denne sommeren overganger føltes kirurgisk, med klare prioriteringer i spesielle posisjoner. Spillerne blir utpekt tidlig og det er bare hovedmålene som blir signert. Det er ikke langt unna et overgangsvindu som er 10/10, sier Ladson.

Loris Karius sleit, og inn kom Alisson Becker som er førstevalget på det brasilianske landslaget. Keepertrener John Achterberg hadde pekt ut Alisson allerede for to år siden, men da ville det vært problemer med å få gjennomført arbeidstillatelsen.

Det var bare David de Gea og Jan Oblak som hadde en bedre redningsprosent enn 79,3 av keeperne i de fem øverste ligaene i 2017/18-sesongen.

Liverpools midtbane manglet dybde med Alex Oxlade-Chamberlain ute, og Liverpool hentet derfor inn Fabinho og Keita. Den dynamikken duoen har, sammen med farten til Salah, Mané og Firmino, er det Klopp - på samme måte som Pep Guardiola i Manchester City - krever for å bryte ned kompakte forsvar.

Ja, summene som betales for nye spillere er store, men det er også de som argumenterer for at prisen Keita ble hentet for er god verdi i dagens marked, etter at prisene skjøt gjennom taket da Neymar byttet klubb fra Barcelona til PSG.

- Klopp måtte være mer pragmatisk for å utfordre Manchester City, og markedet har endret seg mye etter hans uttalelser for to år siden, sier Ladson.

- År etter år er det vanskelig å finne noen som er bedre enn spilleren som skal erstattes, så prisene vil gå opp. Alle signeringene hans har passet inn.

Lawrenson er enig.

- Denne sommeren ble ønskelista til Klopp komplett, sier den tidligere Liverpool-midtstopperen.

- Han har lenge sett på laget de siste to og et halvt åra og identifisert hva som er styrkene og hva som er svakhetene, og hentet inn kvalitetsspillere deretter. Liverpool var desperate over at Karius skulle være en suksess, men etter det han leverte i Champions League-finalen visste de at noe måtte gjøres med problemet. Alisson kan være den siste puslespillbiten, mener Lawrenson.

Mye av æren for den forbedringen går til sportsdirektør Michael Edwards. Han ble promotert til jobben etter Brendan Rodgers' avgang. Edwards datadrevne utvelgingsmetode står i perfekt stil til Moneyball-filosofien som eierne i Fenway Sports Group (FSG) har.

- De amerikanske eierne har vært fantastiske for Jürgen - de stoler fullstendig på ham, sier Lawrenson.

- Hvis noen tilbyr klubben en formue for en superstjerne som Coutinho, er de villige til å selge, men de gir ham pengene til å styrke laget i andre områder. Han har spilt på lag med dem og de har støttet ham.

- Når du har en veldig god manager - ikke bare i fotballen, men generelt i livet - må du la dem gjøre sine ting.

VIKTIG BRIKKE: Naby Keita ble hentet i sommer. Han kan bli en viktig brikke i framtiden. Foto: Reuters/Lee Smith/NTB Scanpix
VIKTIG BRIKKE: Naby Keita ble hentet i sommer. Han kan bli en viktig brikke i framtiden. Foto: Reuters/Lee Smith/NTB Scanpix Vis mer

Ser talentene

Spenningen er ikke bare knyttet til en håndfull nye signeringer. Klopp er bestemt på at det skal være «hjerteslag fra Scousere» i Liverpool-laget, og han har hele tiden hentet unggutter fra akademiet og opp til A-laget.

- Det er måten han snakker til oss på, forklarer Trent Alexander-Arnold til FourFourTwo.

- Han tar armen rundt deg og guider deg gjennom trening hver uke. Han forteller deg hva du gjør bra, hvor du gjør feil og hvor du kan forbedre deg. Å ha den armen rundt skuldra etter å ha kommet fra akademiet, og det å vite at han stoler på deg, er fantastisk - det er spesielt, sier han.

Mot slutten av sesongen var Alexander-Arnold i så god form at han startet Champions League-finalen mot Real Madrid, etter å ha imponert i begge kampene mot Manchester City i kvartfinalen, for så å bli tatt ut til Englands VM-tropp.

Den britiske tenåringen har til og med spilt noen kamper sentralt på midtbanen, og det sier litt om hvor mye Klopp stoler på ham.

- Det er fantastisk å se - og det gjelder ikke bare Trent, sier Lawrenson.

Du har Joe Gomez og Ben Woodburn også. Den unge midtbanespilleren Curtis Jones var veldig høyt verdsatt av Steven Gerrard da han spilte for U18-laget forrige sesong og spilte bra i vennskapskamper i sommer. Liverpool er et lag som trenger lokale spillere.

- Det som er fantastisk, er at når Klopp har hatt noen skader på førstelaget, så går han rett til Alex Inglethorpe på akademiet og sier: «Jeg trenger en midtbanespiller». Generelt sett har spillerne som har blitt flyttet til Melwood blitt værende. De vet at de får bli om de gjør det bra, og det vil bare øke når akademiet i Kirby blir utvidet til å holde treninger med A-laget, i stedet for å være på andre siden av byen.

- Klopp forstår klubben, sier Lawrenson.

- Han forstår fansen og til og med oss eldre spillere - noen managere har ikke gjort det. Han omfavner det og forstår hvorfor Liverpool har den historien som klubben har.

HJELPENDE HÅND: Jürgen Klopp er flink til å ta vare på de unge spillerne i klubben. Foto:  REUTERS/Andrew Yates/NTB Scanpix
HJELPENDE HÅND: Jürgen Klopp er flink til å ta vare på de unge spillerne i klubben. Foto: REUTERS/Andrew Yates/NTB Scanpix Vis mer

Triple økter

Men, hvis Liverpool skal komme nærmere Manchester City denne sesongen, må de først ta tak i noen viktige ting. Uten å opprettholde Klopps gegenpress i 90 minutter, blir spillerne fortsatt slitne. Det gjelder særlig mot motstandere som City, som de røde vet må feies av banen tidlig om de skal ha en sjanse til å vinne.

Klopps menn ledet 4-1 mot Manchester City med ti minutter igjen å spille på Anfield i mai, men slapp inn to baklengsmål som gjorde at det ble en nervepirrende avslutning.

Deretter ble Liverpool slitne etter å ha scoret fem mål mot naive Roma i Champions League-semifinalen. Et par mål mot slutten av kampen ga italienerne et håp i returkampen, noe de aldri skulle fått.

Liverpool slapp inn flere mål de siste ti minuttene av kampene enn noe annet topp 6-lag i Premier League, samtidig som laget også scoret minst.

Klopp håper at lagets oppkjøringsperiode i franske Evian vil ha løst disse bekymringene over spillernes form.

Triple treningsøkter, som startet med løping halv åtte på morgenen og fortsatte til seint på ettermiddagen, ofte i 31 varmegrader, var normalen. Spillerhotellet var én kilometer fra treningsbanene, så de måtte sykle i bratte bakker hver morgen som oppvarming.

Denne jobben kan også ha hjulpet Liverpool med å takle et annet problem, som definerte oppløsningen i 2017/18-sesongen - at de var for avhengige av Salah.

Det var da Klopp hvilte egypteren de siste 15 minuttene mot Roma at hjulene falt av, og de røde sleit med å skape klare sjanser da Salah måtte forlate banen i finalen mot Real Madrid, etter et sammenstøt med Sergio Ramos.

Hvis Liverpool skal utfordre Manchester City, må de finne en annen fryktfaktor når Salah ikke er på banen.

- Det vil være bra for Liverpool å lære å vinne uten ham, fordi du kan ikke stole på at én spiller skal gjøre alt for deg, sier Lawrenson.

- Han må gjøre det bra for å oppnå samme høyder som forrige sesong. Han vil kanskje få litt kritikk til tider og motstandere vil gjøre ting mye vanskeligere for ham. Misforstå meg rett: han er fantastisk - men den fantastiske sesongen han hadde har sjeldent blitt gjort tidligere.

UNDER PARI: Mohamed Salah har ikke vært like toneangivende denne sesongen. Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / NTB Scanpix
UNDER PARI: Mohamed Salah har ikke vært like toneangivende denne sesongen. Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Joker i Sturridge

Mané viste hvilke planer han har denne sesongen da han scoret to mål mot West Ham i åpningskampen, men det er en annen mann som kan hjelpe med å lette byrden på Salahs skuldrer, og sørge for at noen av de kostbare poengdelingene forrige sesong blir omgjort til seire.

En spiller som tilbrakte den andre halvdelen av forrige sesong på lån til laget som endte sist i Premier League.

Han er fullstendig skadefri for første gang på nesten to år og Daniel Sturridge ble toppscorer for Liverpool i pre season og scoret med sitt første touch da han kom innpå mot West Ham. han scoret også det viktige utlikningsmålet mot Chelsea på Stamford Bridge.

- Klopp vet at dersom han kan holde ham skadefri, noe som er vanskelig, så har han en spiller som kan score mål og gjøre ting på egen hånd, sier Lawrenson.

- Hvis han leverer, og du kaster Shaqiri inn i miksen, så - hjelpes - har du fem angripere som er veldig sterke.

Like viktig som troppens kompetanse er mentaliteten. Liverpool løftet sist sølvtøy i 2012, da de vant Ligacupen mot Cardiff etter en straffesparkkonkurranse. Og det er 29 år siden laget sist vant ligatittelen. Presset på å fjerne det spøkelset er markant viktig.

- Jeg tror hele klubben, inkludert spillerne på det tidspunktet, sleit med å komme over tapet av ligatittelen i 2013/14 på en slik hjerteskjærende måte, innrømmer Ladson i This Is Anfield.

- Mesteparten av troppen er borte nå. Disse spillerne spiller uten den byrden for øyeblikket, så det vil ikke bli et problem før de kommer nære igjen.

PERLESCORING: Daniel Sturridge scoret to ganger på to kamper mot gamleklubben Chelsea. Foto: Reuters/John Sibley/NTB Scanpix
PERLESCORING: Daniel Sturridge scoret to ganger på to kamper mot gamleklubben Chelsea. Foto: Reuters/John Sibley/NTB Scanpix Vis mer

Dårlig statistikk

Klopps egen finalestatistikk er ikke hyggelig lesing for et lag som har slitt med å få ut sitt fulle potensial de siste åra. 51-åringen har bare vunnet én av de sju finalene han har opplevd som manager i Borussia Dortmund og Liverpool - ingen av de siste seks.

Det kan altså være at hindringen som står i veien for Premier League-gull er Klopp selv. Den energiske personen han er på sidelinja er ikke noe skuespill, men et bilde på hans indre spenning, særlig hvis en kamp er jevnspilt. Det er ikke mye som skal til for at slike følelser smitter over på spillerne, eller for at tyskeren tar med seg følelsene inn i pressekonferanser etter kamp …

Da Everton fikk med seg et poeng fra Anfield i desember, takket være et straffespark som Wayne Rooney scoret på, gikk Klopp fra å være The Normal One til å bli The Narky One (den irriterende).

- Opp med hånda hvis du mener det var et straffespark, sa Klopp til et samlet pressekorps, og mange hevet hånda.

- Ok, nesten alle, sa Klopp, før han henvendte seg til en pressesjef i Everton.

- Var du fornøyd med den forestillingen. Sorry, du rister på hodet, sa den passiv aggressive tyskeren til et stille rom.

- Du liker ikke hva jeg sier? Du spør hva jeg føler. Jeg fortalte det. Det endrer ikke noe, sa Klopp videre.

Hjernen

Klopp kan heller ikke stole på en mann han har hatt ved sin side lenge. Zeljko Buvac har vært Klopps taktiske hjerne siden de var lagkamerater i Mainz.

Det har til og med blitt sagt at duoen ga hverandre et løfte om at den andre skulle bli assistent dersom en av dem ble manager, uavhengig av hvem som kom dit først. Det var tilfeldig at det ble Klopp.

- Jeg har hørt at de har blitt beskrevet som brødre, tvillinger og til og med siamesiske tvillinger, sier den tyske fotballskribenten Uli Hesse til FourFourTwo.

- Da Klopp ble suspendert i Dortmund for fem sesonger siden og Buvac måtte være på sidelinja da de spilte mot Marseille, sa Klopp at det ikke ville bli et problem, fordi de ville «kommunisere telepatisk». Men det var ikke uvanlig at de to kranglet skikkelig.

Buvac forlot Anfield av personlige grunner noen uker før Champions League-finalen, og det virker ikke som han kommer til å returnere.

- Fram til nylig ville jeg sagt at det ikke er noen Klopp stoler mer på med unntak av hans nærmeste familie, så jeg lurer på hva som skjedde, sier Hesse.

- Buvac var det stille, grublende geniet i motsetning til Klopps vulkan. Han likte ikke rampelyset, mens Klopp aldri har sett et kamera eller en mikrofon han ikke liker.

- Hver gang jeg så Dortmund trene, sto Klopp ved siden av og kikket på, mens Buvac var i midten av det hele, instruerte spillerne, slo pasninger og slike ting. Klopp stoppet ofte en øvelse og fortalte spillerne at han hadde sett noe han ikke likte, men det var tydelig at ideen om å ha øvelsen kom fra Buvac.

- Han vil savne å drodle ideer med Buvac. Men kanskje de har vokst fra hverandre som et gammelt ektepar som ikke lenger kan leve sammen.

HJERNEN: Zeljko Buvac ble kalt hjernen av Klopp. Nå jobber de ikke sammen mer. Foto: NTB Scanpix
HJERNEN: Zeljko Buvac ble kalt hjernen av Klopp. Nå jobber de ikke sammen mer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Utrolig hard sesong

Dette er likevel mindre irritasjoner. Atmosfæren rundt Anfield er annerledes nå. Kanskje det største tegnet på progresjon er at Liverpool nettopp har overlevd et overgangsvindu hvor de beste spillerne ikke har blitt fanget opp av de største fiskene i Fotball-Europa.

Salah signerte en ny femårskontrakt i juli, så det ikke skulle bli en liknende sak som med Suarez eller Coutinho.

- Det er så fantastisk å være Liverpool-trener, har Klopp innrømmet.

- Jeg hadde aldri trodd jeg ville være her. Vi vet hvilke forventninger det er - vi føler på det også. Vi innser at det var en veldig positiv atmosfære rundt oss i oppkjøringen. Det er bra at folket kan være positive, men de vet at denne sesongen blir utrolig hard, sier Klopp.

Å starte en ny sesong med en imponerende 4-0-seier over et West Ham-lag som har brukt mye penger er et solid signal til de andre storlagene.

- Resten av Premier League ser nå på Liverpool og tenker «Wow», sier Lawrenson.

- De er iallfall de flestes favoritter til å bli nummer to. De har forbedret seg skikkelig og de skremte City allerede forrige sesong.

En mann har endret klubben fra en sovende kjempe til en intuitiv angrepsmaskin som spiller fotball fra en annen planet. Minner det deg om noen?

- Klopp er en moderne Shankly, sier Lawrenson.

- Ingenting er for mye for ham. Han spør deg hvordan det går og er oppriktig interessert i svaret. Han vil at familien hans skal være fornøyde fra topp til tå. Han er en ekte menneske, og det kommer du langt med.

- Han er stor, staselig - han har bare en slik aura rundt seg. Spillerne løper den ekstra kilometeren for ham, akkurat slik de gjorde for Shankly.

Shankly løftet ligapokalen mot slutten av sin fjerde sesong på Anfield. Dette er Klopps tredje sesong. Glem snakket om en ny soloppgang - 2018/19 kan være Liverpools år hvor sola allerede står høyt på himmelen.

Kanskje det er på tide å tørke støvet av «that f**cking perch» likevel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!