- Imponert over Vålerenga

Vålerenga kjempet som helter, men glapp seieren til Newcastle og er ute av UEFA-cupen. Newcastle-kaptein Alan Shearer var imponert over Vålerengas lagmoral og kampvilje.

NEWCASTLE (Dagbladet): Storscoreren, som sendte hjemmelaget i ledelsen mener Vålerenga har all grunn til å være stolte over innsatsen de har vist over to kamper mot Newcastle.

- De presset oss hardt. Forrige uke kom de tilbake etter å ha fått et mål imot. I dag gjorde de det igjen, og det sier mye om lagmoralen deres. Jeg er veldig imponert over Vålerenga. Dette var ingen walkover for oss, sier Shearer.

- Seieren i dag var en stor seier for oss.

Fine ord

Også Newcastle-manager Bobby Robson brukte fine ord om Vålerenga.

- Av en eller annen grunn var spillerne mine nervøse. Vålerenga ga oss en hard kamp. Etter kampen i Oslo visste vi at de er gode. De viste de igjen i dag, sa Robson.

Kjetil Rekdal var både skuffet og stolt etter kampen:

- Det andre målet var et skitmål. Først synes jeg at Erik Hagen blir hektet litt. Selve skuddet hadde nok Øyvind Bolthof tatt på en annen dag. Han er nok skuffet. En keeper er det når han er borti ballen før den går i mål, sier Rekdal, som likevel ikke vil kalle det en tabbe.

«Norsk giverglede»

En engelsk radiokommentator sa det slik:

- Her i England er norsk giverglede mest kjent på grunn av juletreet som hvert år blir fraktet fra Oslo til Trafalgar Square. Det kan virke som det ikke stopper med det. I kveld har keeper Bolthof gitt bort to nye gavepakker, sa kommentatoren fra britisk radio etter den andre scoringen.

Vålerenga imponerte likevel på St. James' Park. Hjemmefansen buet sitt mannskap av banen etter en førsteomgang der Vålerenga var det helt klart beste laget, og allerede før ti minutter var spilt, hadde de blåkledde to skudd på Newcastle-keeper Shay Given. Kampens første store mulighet hadde imidlertid hjemmelaget, men keeper Øyvind Bolthof reddet mesterlig etter et skudd fra Alan Shearer.

Urettferdig

Bolthof var også sentral da hjemmelaget urettferdig gikk opp i ledelsen etter en svært omdiskutert situasjon etter 20 minutter. Linjedommeren markerte for indirekte frispark etter at keeper Bolthof skulle spille ut ballen. Linjedommeren mente Bolthof var utenfor sekstenmeterfeltet. Reprisen viste at keeperens høyre fot var utenfor, men det kunne se ut som om Bolthof slapp ballen før foten nådde bakken. Det indirekte frisparket satte Alan Shearer i mål. Et hardt skudd som gikk like under keeper.

- Latterlig. Jeg har snakket med Øyvind, og han mener også at han hadde sluppet ballen. En veldig rar situasjon. Det er i det hele tatt sjelden at det blir dømt på slike situasjoner, sier Rekdal.

Panser-scoring

Etter hjemmelagets scoring regnet mange med at løpet var kjørt, men det var elleve blåkledde som ville det annerledes.

Vålerenga fortsatte å presse, og på midten var 22 år gamle Ardian Gashi som en terrier. Aller fremst jaget Freddy dos Santos en hver ball. Det ga resultater.

Etter 27 minutter får Vålerenga hjørnespark etter at Dos Santos presset to Newcastle-spillere. Kjetil Rekdal, som allerede hadde slått to hjørnespark rett i fanget på Alan Shearer klarte å løfte ballen ordentlig. Midtstopper Erik Hagen ville mest i feltet, og beinet ballen i mål. Da sang Klanen «Vi skal vinne finalen». Det fortsatte de med hele første omgang.

Fem minutter etter scoringen smalt ballen i tverrliggeren etter at Gashi fintet bort to Premier League-spillere. Ballen hadde gått rett i mål dersom Newcastle-keeper Shay Given ikke hadde fått opp armene. Samme Gashi testet også Given noen minutter senere. Vålerengas belgiske midtbanespiller David Brocken viste at Oslo-laget ikke lenger var redde for noe da han klinte til fra 40 meter.

- Spiller ingen rolle

Publikum hadde ikke satt seg i andre omgang før innbytter Shola Ameobi sendte Newcastle i ledelsen. Det var denne scoringen trener Rekdal mener keeperen hadde tatt på en bedre dag.

- Den første scoringen er vanskelig. Det er et hardt skudd, og Øyvind er dekt. Men han er borti begge scoringene, sier Rekdal.

- Å tape med et eller to mål spiller ingen rolle. Vi gjorde det vi måtte gjøre, og vi var nære å avgjøre. Veldig nære, sier Rekdal.

BLE FOR STERKE: Alan Shearer og Newcastle knuste Vålerengas drøm om videre avansement i UEFA-cupen. Shearer scoret Newcastles første mål. - Seieren i dag var en stor seier for oss, sier ringreven.