Norge håndball-VM2023

Imponerte Spania

Spansk ros varmer midt i fortvilelsen.

KNUST: Det var en knust Kristian Bjørnsen som måtte trøstes av lagkamerater og støtteapparat etter at sluttsignalet gikk etter Norges kvartfinale mot Spania Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

VM-SEMIFINALEN forsvant for håndballgutta i siste sekund i ordinær tid. Da ledet Norge 25 - 24, hadde ballen og full kontroll, men ble dømt for passivt spill fordi høyrekanten Kristian Bjørnsen plutselig glapp i konsentrasjonen og ikke fullførte det norske angrepet.

Det er sånt som kan skje når sport er på sitt mest dramatiske, og her skjedde det med kveldens beste norske spiller:

  • Det skjønte en imponert motstander som helt i det blå fikk en ekstra sjanse, og grep den.

Mens TV3s ivrige kommentator Daniel Høglund aldri kom over denne feilen til Bjørnsen og stadig pratet om hvor fæl tabben var, så spanjolene mye lenger:

- Kristian Bjørnsen er virkelig en tannpine for Spania, skrev storavisa Marca begeistret fra de fire vanvittige ekstraomgangene.

De sluttet ganske tilfeldig med at den spanske klassemålvakten Perez de Vargas reddet det avgjørende skuddet fra den norske høyrekanten, men den norske framgangen under den nye treneren Jonas Wille er så vidt begynt.

Et flott norsk verdensmesterskap har vist at vi har fått fram et mannskap som ikke bare imponerer en fornøyd spansk motstander.

Dette norske laget som utenlandske eksperter tvilte på, har satt seg i respekt.

HELT inn til kampstart snakket den spanske håndballedelsen om hvordan nordmennene under sin nye trener hadde blitt helt annerledes:

  • Norge var ikke lenger vidunderet Sander Sagosen og alle de andre.

Med all stokkinga til Jonas Wille fram til kvartfinalen, var de norske håndballgutta blitt mindre forutsigbare og kunne fort ha vunnet på det.

De stadige spillerbyttene til Wille ga spanjolene problemer hele kampen igjennom. Akkurat det er det verdt å merke seg.

FOR når spanske medier roser norsk ballsport, er det grunn til å høre etter. Dette er en nasjon der det å kunne leke med ball har en tung kulturell verdi. For tida er Spania ranket høyest i verden i basketball, nummer ti i fotball der de har hatt noen overraskende svake sesonger og nummer tre i håndball.

Desto mer interessant var det å høre inngangen til denne kvartfinalen både fra den spanske trenergruppa og de nasjonale sportsmediene:

  • Sjelden er norsk ballbehandling blitt hyllet mer.

Håndballguttas følelse med ball ble betraktet som verdensklasse:

- En svært sterk motstander, konkluderte kommentatoren til sportsavisa AS, selv om han minnet om at dette spanske landslaget minst hadde kommet til semifinalen i fem av de seks siste internasjonale turneringene sine.

En imponerende statistikk som altså ble til seks semifinaler av sju mulige etter fire ekstraomganger mot Norge.

I KVELD var det imidlertid det nye, jevnere norske mannskapet som skremte:

- Norge har endret seg mye og blitt et komplett lag, sa den spanske treneren Jordi Ribera forleden.

Da var han opptatt av og laget ikke lenger hvilte så tungt på bruken av Sander Sagosen, men bakgrunnen for denne taktiske endringen er vel så spennende:

- Norge har gjort et formidabelt inntrykk, skrev kommentatoren i den største sportsavisa Marca, og fikk støtte fra landslagsbenken:

- Spillerne er teknisk talentfulle, og sterke i en-mot-en situasjonene offensivt. De isolerer effektivt det punktet de ønsker å utfordre, advarte den spanske treneren som var spesielt opptatt av den gode norske bevegelsen:

- Laget er spekket med spillere som ikke er spesielt tunge, men derimot svært intense, understreket han.

En norsk håndball preget av tempo og høye tekniske ferdigheter, altså. Det var en attest å ta med seg fra utenlandsk ekspertise.

MEN det så dessverre ikke akkurat slik ut i løpet av førsteomgangen. Etter en leken, fartsfylt start der Norge førte 6 - 2 etter bare sju minutter, ble det feil på feil. Mest i vurderingene.

De farligste kom bakover der en vel ivrig Sander Sagosen korrekt ble utvist to ganger for dytt. Faren for en tredje utvisning og rødt kort på den største norske stjerna, preget resten av omgangen.

Sagosen måtte spares mer enn ønsket, og Norge kjørte seg mer og mer fast i angrep. Hele åtte tekniske feil i førsteomgang var under pari for et så sterkt lag.

HELDIGVIS hadde spanjolene mye av det samme problemet. Kombinert med flott målvaktsspill av Torbjørn Bergerud, ga det norske ledelse 13–12 ved pause.

Så fulgte lagene hverandre hele denne dramatiske kvartfinalen. Både Bergerud og Vargas leverte solid tvers igjennom, men spanjolen fikk den siste avgjørende redningen.

Mer skilte ikke dette nye, jevnere norske laget fra virkelig suksess i Jonas Willes første mesterskap.

Da gjelder det å løfte blikket fra tilfeldighetene, og heller glede seg over nivået til håndballgutta.

Så høyt er det at sportens beste forblir imponert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer