Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Indikerte at han kunne ordne ting, men gjennomførte det ikke

Follo-treneren ble gransket av egen klubb i 2010.

MØTTE DAGBLADET I GÅR: Dagbladet møtte Follo-trener Hans Erik Eriksen etter at han hadde vært i politiavhør i går. - Det er helt naturlig at jeg som hovedtrener blir avhørt i denne saken. Jeg har ikke på noe tidspunkt følt meg mistenkt, sa han.    
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØTTE DAGBLADET I GÅR: Dagbladet møtte Follo-trener Hans Erik Eriksen etter at han hadde vært i politiavhør i går. - Det er helt naturlig at jeg som hovedtrener blir avhørt i denne saken. Jeg har ikke på noe tidspunkt følt meg mistenkt, sa han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Follo-trener Hans Erik Eriksen har innrømmet at han på midten av 2000-tallet var innblandet i personer med tilknytning til kampfiksermiljøet.

Akkurat hva Eriksen har gjort ville ikke Follos styreleder Ole Bjørn Fausa redegjøre for på en pressekonferanse i dag, annet enn å si at det dreide seg om «ulovlige ting som lå på utsiden og som var knyttet inn mot det miljøet som eventuelt måtte drive med kampfiksing».

NFFs generalsekretær Kjetil Siem har heller ikke full oversikt over hva Follo-treneren har vært en del av. Men litt røper han.

- Det er alvorlig nok. Det tyder på at han har indikert at han kunne gjøre ting som han deretter ikke har gjort. Det virker å være i den retningen, men jeg har ikke svarene, sier Siem til Dagbladet. 

- At han kunne gjøre ting han ikke har gjort?

- Ja, altså, at han har sagt at han kunne ordne ting, men ikke gjennomført det. Jeg vil ikke bidra til mer spekulasjoner rundt det. Og den historien må på et tidspunkt komme fram. Men det må være hans valg å fortelle det, akkurat hva han gjorde, hvorfor han gjorde det og hva slags problemer han har hatt. Han må gjøre det. Det er han nødt til på et tidspunkt, sier Siem.
 

Fikk trusler
Ifølge styreleder Fausa var Eriksen trener for en annen klubb enn Follo i ett eller to av de aktuelle årene. På samme tid skal han også ha vært spiller på Follo.

Eriksen har fryktet represalier om han sto fram med informasjonen som altså ligger sju-åtte år tilbake i tid.

- Hvorfor nevnte han ikke dette for politiet i første avhør?

- Jeg tror han syntes det var ubehagelig å nevne den delen av det som han mener ligger på utsiden av sakskomplekset. Det gjorde at han følte det var vanskelig i går, og at det også er et element av mulige trusler. Han følte i første samtale at det var vanskelig for ham å innrømme visse sider. Seinere på kvelden forsto han at han måtte få be om å komme inn og avgi forklaring på nytt. Han forsto at han var avgjørende for å komme inn mot kjernen av det politiet definerer som et reir. Ubehageligheter kan være vanskelig å innrømme, særlig hvis du frykter represalier, sier Ole Bjørn Fausa.

BA ERIKSEN STÅ FRAM: NFFs generalsekretær Kjetil Siem snakket med Hans Erik Eriksen, og ba om at navnet hans kom fram. Follo-treneren lot seg overtale. 
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
BA ERIKSEN STÅ FRAM: NFFs generalsekretær Kjetil Siem snakket med Hans Erik Eriksen, og ba om at navnet hans kom fram. Follo-treneren lot seg overtale. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Han opplyser at en «meget kompetent person» i Follo-styret ble satt til å granske ryktene som verserte rundt treneren i 2010. Konklusjonen var at det hadde dreid seg om «guttestreker».

- Jeg var ikke i klubben på det tidspunktet (kom i desember i fjor), men daværende styre ga ett styremedlem et mandag til å undersøke om det kunne være noe i ryktene. Konklusjonen var at det virket som guttestreker, at noen hadde forsøkt å psyke ut hverandre, sier han til Dagbladet.

- Hva legger du i det?

- Nei, jeg vil ikke gå inn på detaljer, men undersøkelsene ga ikke inntrykk av at det var av alvorlig karakter i det hele tatt. Det var ikke informasjon om utveksling av penger eller noe slikt. Da jeg kom til klubben hørte jeg ryktet, ble forelagt informasjon fra møtet i 2010 og slo meg til ro med det.

Måtte overtales til å stå fram
Fausa gikk ut med navnet til Eriksen på pressekonferansen, noe Follo-treneren i utgangspunktet ikke ønsket. Men Kjetil Siem var sentral i prosessen med å overtale ham.

Han hadde en god samtale med Eriksen lørdag, der han understreket viktigheten av å stå fram.

- Hvordan vil du beskrive samtalen dere hadde?

- Det var en sterk og veldig lettet mann jeg snakket med. Jeg hadde lyst til å snakke med ham, for jeg hadde veldig behov for at han forsto hvorfor jeg argumenterte så sterkt for at navnet hans skulle slippes her. Hvis det hadde tatt lenger tid, ville det bare kastet mer skygger og slør over det hele.

- Han hadde behov for å isolere dette som skjedde for åtte år siden, i en personlig krisesituasjon, og legge lokk på det. Men det ville egentlig bare linket de to sakene enda sterkere sammen, og det ville bli enda vanskeligere for ham. Dette hadde jeg behov for å snakke med ham om, og vi oppnådde full enighet på det, sier Siem.

- Må være ubegripelig godt å få ut
På pressekonferansen var han klar på at det er problematisk at en trener som har innrømmet mulige ulovligheter i forbindelse med kampfiksing, er trener for Follo. 

Siem oppfatter at Eriksen selv innser at det som i dag har kommet fram, kan få store konsekvenser for hans videre trenergjerning.

- Jeg opplevde en veldig lettet fotballeder, som skjønner at dette kan få konsekvenser for ham som fotballmann. Men som person er det en demning som har bristet, som det garantert kommer masse godt ut av. Både som venn og familiemann. Han har bært på noe i åtte år, som må være ubegripelig godt å få ut, uavhengig av konsekvensen. Du kan bare tenke deg hvordan denne uka har vært for ham, hvor dette har bygget seg nærmere og nærmere, sier Siem.

- Hva betyr det at dere nå har fått en innrømmelse fra en Follo-leder, om enn i en annen sak enn der tre spillere er siktet i forbindelse med kampfiksing?

- Det er en dramatisk vending. Vi har en leder som er involvert, og en innrømmelse. Det er derfor vi satt her i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media