Ineffektiv Moldskred fikk full uttelling til slutt

TIL slo ut Dinamo Minsk.

AKTIV, MEN INEFFEKTIV: Morten Moldskred skapte mye, men sløste også med sjansene mot Dinamo Minsk. Likevel fikk TIL-spissen til slutt belønning i form av scoring og målgivende.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX
AKTIV, MEN INEFFEKTIV: Morten Moldskred skapte mye, men sløste også med sjansene mot Dinamo Minsk. Likevel fikk TIL-spissen til slutt belønning i form av scoring og målgivende.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): Tromsø - Dinamo Minsk 4-1 (4-1) sammenlagt.

På det som begynte som en nitrist kveld for norsk klubbfotball med Rosenborgs tap mot Karabakh i Aserbajdsjan, gjenopprettet Tromsø noe av den tapte ære da de ekspederte Dinamo Minsk ut av kvalifiseringen til Europa League.

- Det ble etterhvert en godt gjennomført kamp. Det er likevel to perioder i kampen der vi gir bort litt for mye plass. i skaper så mye sjanser at det bare var et tidsspørsmål før vi skulle få både to og tre null. Det fikk vi også, selv om scoringene kom seint, oppsummerer trener Per-Mathias Høgmo overfor TV 2 Sporten.

Nå venter tøffere motstand i neste runde mot NK Slaven Koprivnica i neste kvalifiseringsrunde etter at det kroatiske laget slo ut Milano fra Makedonia med smått imponerende 12-2 sammenlagt over to kamper.

Målscorer og tilrettelegger Morten Moldskred gleder seg over at fjorårets bronsevinner i Tippeligaen nå er ett steg nærmere gruppespillet i Europa League.

- Dette er viktig for økonomien i klubben og gøy for spillerne. Europacupene er et sted alle vil spille, sier Morten Moldskred til TV 2.

Fryktet kunstgress

Gjestene fra Hviterussland fryktet at manglende trening på kunstgress skulle koste laget avansement videre til tredje kvalifiseringsrunde.

Den frykten skulle vise seg å være velbegrunnet da keeper Aleksandar Canovic etterlot et tydelig inntrykk av at han ikke har sett plagsomt mange baller stusse på kunstig underlag.

28 minutter var spilt da Tommy Knarvik fyrte av et skudd fra distanse av den overkommelige sorten. Ballen fikk en sprett som utmanøvrerte Canovic, selv om den kom rett mot ham.

Dermed fikk Tromsø en noe heldig, men ytterst viktig ledelse på et tidspunkt da kampen befant seg på vippepunktet. Dinamo Minsk hadde nemlig vært farlig frampå ved flere anledninger, men kombinasjonen av en solid Sead Ramovic og svake avslutninger holdt stillingen på 0-0 til Knarvik sprakk nullen.

INGEN KANONKULE: Tommy Knarviks ledermål var ikke akkurat noe perletreff, men overlistet likevel Dinamo Minsk-keeperen.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX
INGEN KANONKULE: Tommy Knarviks ledermål var ikke akkurat noe perletreff, men overlistet likevel Dinamo Minsk-keeperen.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX Vis mer

Røde kort
Ledermålet var forløsende for vertene, som etterhvert kom inn i en sjanseskapende stim. Særlig Morten Moldskred var et konstant uromoment gjennom smarte løp bak uoppmerksomme forsvarere. Likevel sto blant annet to stolpetreff i veien for uttelling.

Midtveis i annen omgang sørget imidlertid bortelagets Zdravko Savada for at jobben ble noe enklere for TIL da han handset like utenfor eget felt. Minsk-spilleren hadde gult kort fra før, og da den nederlandske kamplederen gikk i brystlomma, var det for å hente fram det røde.

Dermed kunne hjemmelaget kverne på med ledelse i ryggen mot ti mann som måtte satse framover. 10 minutter seinere fikk Tromsø uttelling etter godt timet angrepsspill. Sigurd Rushfeldt slapp ballen i rett øyeblikk til en Morten Moldskred som hadde fått opp toppfarten. Sunnmøringen kom alene igjennom med Canovic og løftet ballen over den utrustende keeperen.

Avslutningen hadde ikke adresse for mål, men en våken Ruben Yttergård Jenssen stresset en Minsk-forsvarer til å skli ballen i eget nett.

Bortelaget var imidlertid ikke fullstendig utslått, og Oleg Stratsjanovitsj utnyttet svak markering i TIL-forsvaret etter et hjørnespark da han uhindret fikk stange inn en redusering og dermed ny spenning i kampen med sju minutter igjen å spille.

11 mot ni
Livlina ble imidlertid raskt kuttet over da Aurèlien Montaroup gikk hodeløst til i en duell med Lars Iver Strand. Selv om han desperat forsøkte å rive det røde kortet ut av hånda på dommer Richard Liesveld, var også han tvunget til å gå av banen før tida.

Dermed kunne Tromsø avslutte kampen 11 mot ni, noe de skulle dra stor fordel av i småhektiske sluttminutter.

- Vi gjorde det litt unødvendig spennende på slutten med redusering imot, men alt i alt syntes jeg vi hadde full kontroll, sier Høgmo til NTB.

To mål på tampen

Minuttet før slutt ble Helge Haugen nydelig frispilt da høyrebacken sov i timen og opphevet offsiden. Dermed fikk Haugen en hel banehalvdel å boltre seg på. Vel framme ved 16-meteren valgte han en uselvisk løsning da han trillet ballen ut til en enda bedre plassert Moldskred, og TIL-spissen fikk en enkel jobb med å sette inn 3-1 i åpent mål.

Like etter var Moldskred på farten igjen, selv om han - ut i fra tv-bildene - så ut til å komme fra offside da ballen ble spilt i rommet bak Minsk-forsvaret.

Det var imidlertid lite å utsette på prestasjonen da han tok seg ned mot dødlinja, holdt keeper og midtstopper unna og la ballen til Tommy Knarvik, som kunne dytte inn 4-1 fra halvannen meter.

Seks kamper på 17 dager
Avansementet betyr en hektisk periode for Tromsø, som nå må belage seg på seks kamper på 17 dager - uten at det bekymrer Tore Reginiussen.

- Det er helt konge! Da slipper vi å trene så mye. Det er tross alt morsomst å spille kamp, sier midtstopperen til TV 2.