Ingason reddet Viking-poeng etter egen gigatabbe

Odd nære seieren i Stavanger.

• Viking - Odd 1-1

VIKING STADION (Dagbladet): Etter 78 sjansefattige minutter tok det fullstendig av på Viking stadion. Først rotet Viking-stopper Sverrir Ingi Ingason det til da Odd-juvel Elbasan Rashani sendte bortelaget i ledelsen.

Så revansjerte den islandske 20-åringen seg like før full tid, og reddet dermed Viking fra å gå på årets første serietap.

I sluttsekundene hadde også begge lagene hver sin store mulighet til å sikre seg alle tre poengene, uten å lykkes. Dermed forblir Viking på tredjeplass, mens Odd fremdeles er den åttende beste Tippeliga-klubben så langt denne sesongen.

Jubileumskamp Ti år og fem dager var gått siden daværende Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland klippet snoren og erklærte praktfulle Viking stadion for åpnet.

På en regntung gressmatte mot Odd i kveld, var det duket for jubeliumskamp.

Atmosfæren på og rundt arenaen bar preg av en herlig entusiasme. Både blant publikum, spillere og de historiefortellende Viking-legendene.

Det skyldtes i hovedsak tre ting: En ti meter lang kake som barn og unge så ut til å sette stor pris på. Positiviteten rundt feiringen av anlegget som i 2004 kostet 160 millioner kroner å reise. Og aller mest: Vikings beste sesongstart siden 2001.

For etter 14 av 18 mulige poeng, hadde trener Kjell Jonevrets mørkeblå krigere muligheten til å krype helt opp i ryggen på serieleder Molde med seier. For å kunne inkassere årets femte strake trepoenger, måtte imidlertid de 8. plasserte gjestene fra Skien overlistes.

Elendig statistikk Akkurat den bedriften hadde Viking erfaringsmessig lyktes godt med.

På de ni seineste kampene i Stavanger mellom kveldens to duellanter, hadde ikke Odd stått igjen som seiersherre en eneste gang. Faktisk hadde Dag-Eilev Fagermos gutter aldri vunnet på Vikings ti år gamle stadion. Sist seier måtte man helt tilbake i 2003 for å finne.

Forut for kveldens oppgjør spilte nok likevel statistikken en mindre rolle i lagenes forberedelser. Begge mannskapene hadde grunn til å entre banen fulle av selvtillit etter gjentatte oppløftende opplevelser i sesonginnledningen.

Jonevret raste I første omgang så det derimot ikke ut som det var to av Tippeligaens formlag som var i aksjon.

Pasningsfeilene florerte, tempoet var lavt og de store sjansene uteble.

Bortsett fra en tidlig dobbelmulighet til Viking og en heading over mål fra Odds tanksenter Frode Johnsen, var dommer Ken Henry Johnsens omstridte avgjørelse etter 38 minutter det eneste som brakte fram engasjementet blant det forventningsfulle publikummet.

Det skjedde etter at Vikings midtbanemann Joackim Jørgensen sendte kantspiller Yann-Erik de Lanlay alene gjennom med Odd-keeper André Hansen med en perfekt vektet pasning.

Perfekt vektet fordi de Lanlay kom først på ballen og så ut til å runde Hansen for så å kunne sette ballen i det tomme buret.

Vingen ble imidlertid felt av Hansen - og Viking-leiren ventet på at Johnsen skulle gi burvokteren marsjordre. Kamplederen vurderte imidlertid situasjonen annerledes, og nøyet seg med det gule.

På sidenlinjen var Jonevret og store deler av støtteapparatet hans tilsynelatende i harnisk, uten at de fortvilte skrikene førte frem.

Mer Viking-frustasjon I andre omgang startet Viking langt bedre. De mørkeblå spillerne flyttet ballen mye raskere seg imellom, og Odd ble spilt dypere og dypere.

Etter hvert utviklet kampen seg til å bli et spill i retning Odd-målet, mens gjestene jaktet overgangsmuligheter.

Da 78 minutter var spilt, hadde Viking ennå ikke klart å utnytte det spillemessige overtaket.

Steinthór Thorsteinsson og Christian Landu Landu hadde vær sin store mulighet, men begge ble nektet scoring av tidligere nevnte Hansen.

Frustrasjonen begynte å bre seg i Viking-laget, som tok stadig større sjanser i jakten på seiersmålet.

Fra jubileumskveld til komikveld
To av dem som spilte på høyest risiko, var sisteskanse Iven Austbø og stopper Sverrir Ingi Ingason.

12 minutter før full tid resulterte det i et forsemdelig baklengsmål for hjemmelaget.

Den komiske situasjonen oppsto da Austbø spilte en hasardiøs pasning like foran beina til Odd-spiss Johnsen, som heldigvis for keeperen, fant veien til Ingason.

Noe presset og stresset fulgte imidlertid den islandske 20-åringen opp med en lite gjennomtenkt mannøver.

Som bakerste mann spilte Ingason ballen rett i beina på motstander Elbasan Rashani. Kantspilleren utnyttet gratusmuligheten i neste sekvens på utsøkt vis, og banket ballen i det lengste hjørnet.

Ingasons revansje Odd jublet. Viking fortvilet. Men de ga ikke likevel ikke opp.

Og fire minutter før full tid kom belønningen:

Etter flere dueller inne i Odds 16-meter, havnet ballen til slutt på pannebrasken til Ingason, som stusset inn utligningen.

Stopperen hadde fått sin revansje, men Viking ville ha alle tre poengene. Det kunne de også fort ha fått, hadde det ikke vært for at Björn Daniel Sverrisson headet like utenfor fra kloss hold bare minuttet etter utligningen.

Helt på tampen fikk også Odd en stor mulighet til å sikre seg historiens første seier på Viking stadion, men Rashani klarte ikke å overliste Austbø for andre gang.