- Inge sto på natt og dag for oss

Dæhlie i sorg etter gamletrenerens bortgang.

aTETT FULGT OPP: Inge Bråten fulgte opp Bjørn Dæhlie hele veien fra håpefull kretslagsløper til ubestridt langrennskonge.Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
aTETT FULGT OPP: Inge Bråten fulgte opp Bjørn Dæhlie hele veien fra håpefull kretslagsløper til ubestridt langrennskonge.Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Inge Bråten fulgte Bjørn Dæhlies enestående ferd fra ung og håpefull langrennsløper på Øvre Romerike til ubestridt skikonge. I  dag fikk Dæhlie meddelt det tunge budskapet om at gamletreneren hadde gått bort, bare 63 år gammel.

- Jeg har hatt veldig med mye med Inge å gjøre siden jeg var ung gutt. Jeg hadde han som trener på kretslaget, og senere på landslaget. Inge var også ansatt hos meg et par år etter karrieren, og vi var sammen på et selskap for ikke mange uker siden, sier Dæhlie til Dagbladet.

Bråten døde fredag morgen etter kort tids kreftsykdom.

SUKSESSTRENER: Inge Bråten hadde suksess som langrennstrener i såvel Norge som Sverige.Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
SUKSESSTRENER: Inge Bråten hadde suksess som langrennstrener i såvel Norge som Sverige.Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

- Det er svært leit å høre, at livet får en så brå slutt. At det går så fort. Jeg må innrømme at jeg var bekymret for ham, for jeg hørte at det sto dårlig til etter at han ble lagt inn, sier Dæhlie.

Langrennseventyr Bråten ble hentet inn som norsk herrelangrenns redningsmann i 1990 og fikk i oppgave å lede storsatsingen fram mot OL på Lillehammer etter mager medaljefangst på siste halvdel av 80-tallet.

Allerede under VM i Val di Fiemme året etter ansettelsen av Bråten ble det tre gullmedaljer - blant annet Dæhlies første individuelle mesterskapsgull. Under OL i Albertville i 1992 gikk det enda bedre da norske herreløpere tok samtlige fem gull, mens VM i Falun i 1993 ga fire nye gullmedaljer.

Også OL på hjemmebane ble et eventyr gjennom to fantastiske uker på Birkebeineren skistadion. Thomas Alsgaard (30 kilometer) ogDæhlie (10 og 15 kilometer) sørget for at gullmedaljeantallet under Bråtens ledelse kom opp i 15 gullmedaljer. Det ble også hans siste mesterskap som norsk landslagstrener.

Nådeløs Den fantastiske suksessen var ingen tilfeldighet, men et resultat av trenerens utrettelige ærlighet, ståpåvilje og oppofrelse for løperne sine, mener Dæhlie.

- Inge var en oppofrende trener og nysgjerrig på alt som var nytt. Han sto på dag og natt for oss. Samtidig var han nådeløs i jakten på å oppnå resultater. Han tråkket på noen tær og fikk mye pepper, men han brydde seg ikke. Det førte til noen medieoppslag, men vi som kjente ham, vet at han var tvers igjennom snill, sier skikongen til Dagbladet.