- Inge var med og startet den norske gullalderen

Ulvang i sjokk etter tidligere landslagstrener Inge Bråtens bortgang.

EVENTYRÅR: Under Inge Bråtens ledelse gjorde de norske langrennsherrene rent bord under OL i Albertville i 1992 med fem gull av fem mulige. Her jubler de etter stafettgullet sammen med kong Harald. F.h.: Inge Bråten, Kristen Skjeldal, kong Harald, Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Terje Langli. Foto: Per Løchen / NTB scanpix
EVENTYRÅR: Under Inge Bråtens ledelse gjorde de norske langrennsherrene rent bord under OL i Albertville i 1992 med fem gull av fem mulige. Her jubler de etter stafettgullet sammen med kong Harald. F.h.: Inge Bråten, Kristen Skjeldal, kong Harald, Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Terje Langli. Foto: Per Løchen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Tidligere landslagstrener i langrenn Inge Bråten døde fredag morgen etter kort tids kreftsykdom, opplyser familien til NRK.

Han ble 63 år gammel.

- Jeg er sjokkert. Dette kom helt uten forvarsel, og det er jo snakk om en ung og frisk mann, sier Vegard Ulvang i Dagbladet.

Suksesshistorie Bråten ble hentet inn som norsk herrelangrenns redningsmann i 1990 og fikk i oppgave å lede storsatsingen fram mot OL på Lillehammer etter mager medaljefangst på siste halvdel av 80-tallet.

SISTE TRENEROPPGAVE: Inge Bråten var landslagssjef for de canadiske langrennsløperne under OL i Vancouver i 2010.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SISTE TRENEROPPGAVE: Inge Bråten var landslagssjef for de canadiske langrennsløperne under OL i Vancouver i 2010.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Inge var jo med og startet den norske gullalder. Han var landslagssjef under VM i Val di Fiemme i 1991, OL i Albertville i 1992, VM i Falun i 1993 og OL på Lillehammer i 1994. Han hadde en enorm suksess, sier Ulvang, som selv var en hovedrolleinnehaver gjennom de gylne Bråten-årene.

Allerede under VM i Val di Fiemme året etter ansettelsen av Bråten ble det tre gullmedaljer - blant annet Bjørn Dæhlies første individuelle mesterskapsgull. Under OL i Albertville i 1992 gikk det enda bedre da norske herreløpere tok samtlige fem gull, mens VM i Falun i 1993 ga fire nye gullmedaljer.

- Han var en kjempekar for laget, og sto på både dag og natt. Han var trener, men like mye administrator og manager. Han gjorde alt for å legge til rette for oss utøverne. Han hadde klare meninger og sto på sitt, sier Sture Sivertsen, som tok individuelt gull på 10 kilometeren i Falun, til Dagbladet.

GULLALDER: Vegard Ulvang tilegner Inge Bråten mye av æren for det norske langrennseventyret på begynnelsen av 1990-tallet.Foto: Gunnar Lier / NTB scanpix
GULLALDER: Vegard Ulvang tilegner Inge Bråten mye av æren for det norske langrennseventyret på begynnelsen av 1990-tallet.Foto: Gunnar Lier / NTB scanpix Vis mer

Også OL på hjemmebane ble et eventyr gjennom to fantastiske uker på Birkebeineren skistadion. Thomas Alsgaard (30 kilometer) og Bjørn Dæhlie (10 og 15 kilometer) sørget for at gullmedaljeantallet under Bråtens ledelse kom opp i 15 gullmedaljer. Det ble også hans siste mesterskap som norsk landslagstrener.

Frittalende Deretter fulgte et elleve år langt opphold fra trenergjerningen, men Bråten var hele tida aktiv i debatten rundt utviklingen av idretten han var så glad i.

- I de siste årene har han hatt en veldig fri rolle. Han har stått utenfor systemet, og den posisjonen har han brukt til å skape debatt. Han har vært veldig frittalende og bidratt til mange diskusjoner rundt langrennssporten, sier Ulvang.

- Inge har vært en markant person i langrennsfamilien siden 80 tallet, så jeg er - som sagt- sjokkert over denne nyheten.

STERKE MENINGER: Landslagstrener Egil Kristiansen omtaler Inge Bråten som en mann med sterke meninger og en fargeklatt i langrennsmiljøet.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STERKE MENINGER: Landslagstrener Egil Kristiansen omtaler Inge Bråten som en mann med sterke meninger og en fargeklatt i langrennsmiljøet.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

I 2005 ble han igjen langrennstrener på toppnivå. Denne gangen som sjef for Sverige. Høydepunktet kom under OL i Torino året etter da de blågule endte med tre gullmedaljer mot Norges null.

Fargeklatt Siden har han også hatt korte opphold som sjef i Sveits og Canada, før han i 2010 gikk over i rollen som ekspertkommentator for Eurosport.

Kvinnetrener og mangeårig landslagsløper Egil Kristiansen pratet med Bråten så seint som den andre helgen i mars. Da var han ikke klar over hvor dårlig stilt det var med ham.

- Jeg hadde en samtale med Inge under verdenscuphelga i Holmenkollen, og da forsto jeg at det kanskje ikke sto helt bra til, noe han også bekreftet. Men at han skulle gå bort, kommer som et lite sjokk. Jeg ante ikke at det var så alvorlig, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Jeg har kjent Inge i veldig mange år, selv om jeg aldri hadde ham som trener selv. Han hadde en del omdiskuterte meninger og var fargeklatt i langrennsmiljøet, fortsetter Kristiansen, som var på rekruttlaget da Bråten var landslagssjef.

Gymlærer for idrettsministeren Bråten var også en populær gymlærer på Jessheim videregående skole på 70- og 80-tallet, blant annet for kulturminister Anniken Huitfeldt.

«Veldig trist å høre at Inge Bråten er død. Han hadde fantastiske resultater som trener. Inge var min engasjerte gymlærer på videregående.» skriver Huitfeldt på Twitter.