Rosenborg-krisa:

Ingebrigtsen i TV-bråk

Presseetisk ekspert reagerer. Discovery erkjenner at han gikk for langt da han kommenterte RBK-ledelsen.

KONTROVERSIELT: Kåre Ingebrigtsen langet ut mot Rosenborg-ledelsen på Eurosport i går. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Kåre Ingebrigtsen langet ut mot Rosenborg-ledelsen på Eurosport i går. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer
  • Molde – Rosenborg 3–0

Rosenborg gikk på en ny smell mot Molde i går. Da smalt det fra tidligere Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen på Eurosport:

- For seks måneder siden var de det beste laget. Nå har de rasert det, sa Eurosport-eksperten i programmet «Fotballrunden» i går kveld.

Det gikk tydelig fram at Ingebrigtsen kritiserte Rosenborg-ledelsen og styreleder Ivar Koteng. Ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, reagerer på at Ingebrigtsen uttaler seg om Rosenborg - bare tre måneder etter at han var i en bitter rettssak med klubben.

- Ingebrigtsens faglige kompetanse kan ingen si noe på. Men han burde ikke ha en sånn rolle opp mot Rosenborg. Du kan ikke sette deg i en sånn situasjon der publikum eller offentligheten har grunn til å tvile på troverdigheten og uavhengigheten din, sier Bodahl-Johansen til Dagbladet.

ELENDIG START: Rosenborgs styreleder - Ivar Koteng - fikk mer å tenke på etter 0-3-tapet for Molde i går. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
ELENDIG START: Rosenborgs styreleder - Ivar Koteng - fikk mer å tenke på etter 0-3-tapet for Molde i går. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Kommunikasjonssjef i Discovery, Espen Skoland, opplyser at Ingebrigtsen søndag gikk utover avtalen for hvordan han skal uttale seg om Rosenborg:

- Etter vår mening har han en unik fotballfaglig kompetanse. Vi vet at vi balanserer på en knivsegg redaksjonelt og skjønner at det kommer reaksjoner. I går gikk han utover rollen sin som fotballfaglig ekspert, sier Skoland til Dagbladet.

Han sier at dette ble tatt opp med den tidligere Rosenborg-treneren etter sending. Men det kommer ikke til å få konsekvenser for ansettelsesforholdet.

Kritikken fra Ingebrigtsen kom etter en ny horribel Rosenborg-forestilling. Etter fem runder av Eliteserien ligger laget på en sjokkerende sisteplass. Nedturen kommer etter fire seriegull på rad og maktdominans i norsk fotball.

Sparket

Ingebrigtsen fikk sparken i fjor sommer. Noe seinere annonserte han og assistent Erik Hoftun at de ville gå til sivil rettssak mot klubben. De mente de var ugyldig oppsagt. Rettssaken endte med et forlik - som er ukjent - men det er ingen hemmelighet at trenerduoen kom økonomisk bedre ut av det enn hva de ville gjort uten rettssak.

I går kveld var Ingebrigtsen ekspert i studio sammen med Kjetil Rekdal og Bernt Hulsker. Om Rosenborg-tapet på Aker stadion uttalte Ingebrigtsen seg slik:

- Jeg blir litt skremt at ledelsen snakker om at de er dårlig trent. Du har en spillergruppe som har vunnet sju av de åtte siste titlene. Du vinner ikke titler med dårlig trente spillere. De må lete etter hva som er den egentlige årsaken.

Han fortsatte:

- Eirik Horneland har jo ikke det hele og fulle ansvaret. Det er ledere som har tatt avgjørelsen og da må de stå ved ham. Mange i ledelsen er med på jubelbilder, men hvor er de når treneren trenger dem? Jeg husker da vi vant, da var halve styret i korridorene. De dytter Horneland foran.

Uttalelsene førte umiddelbart til reaksjoner på sosiale medier. Vardens sjefredaktør, Tom Erik Thorsen, formulerte seg slik på Twitter:

«Kåre Ingebrigtsen gjør seg generelt sett bra på tv, men det er jo fullstendig hårreisende av Eurosport å bruke ham til å kommentere - og slakte - arbeidsgiveren han var i rettslig strid med for bare noen måneder siden.»

Han fikk støtte av tidligere TV 2-programleder Davy Wathne:

«Som gammel journalist - oppdratt i en svunnen tid - blir jeg så distrahert og så opptatt av habilitet, historikk, mulig hevnmotiv og all verdens omkringliggende momenter at jeg går glipp av avsenders budskap. Men det er sikkert bare meg!»

Krystallklar

Men presseetisk ekspert, Gunnar Bodahl-Johansen, er krystallklar:

- Når folk har gått ut av en rolle, burde de ikke umiddelbart gå inn i en ny rolle der de skal kommentere laget de var en del av. Det er troverdigheten det står om her.

- Hvem har ansvaret, Ingebrigtsen eller Eurosport?

- Det er Eurosport som har ansvaret. Skal du være en kritisk og uavhengig røst, må du ha opparbeidet deg en viss distanse. I politikken er det karantenetid for når du kan gå inn i ny jobb. Men dette er litt rart med idretten: Det virker som om du kan tillate deg mer her enn på det politiske området. Men til sjuende og sist handler det om troverdighet. All journalistikk handler om bunnlinja - som er troverdighet - og ikke økonomi.

Ingebrigtsens uttalelser i «Fotballrunden» ble umiddelbart tatt opp med den tidligere RBK-treneren.

- Jeg var ikke til stede selv, sier kommunikasjonssjef Espen Skoland. Han drar her linjene for hvordan kanalen tenker rundt Ingebrigtsen:

- Vi ansatte Kåre før rettssaken. Men så kom rettssaken, og vi ble enige om å vente til den var over. Han er ansatt som fotballfaglig ekspert, men i går gikk han utover rollen vi er blitt enige om, sier Skoland og sikter til slakten av Rosenborg-ledelsen.

- Ivar Koteng har blitt fysisk trener og forteller at de er dårlig trent, innledet Ingebrigtsen i sin tirade.

Ingen konsekvenser

- På den ene siden trenger du en ekspert med fotballfaglig ferskvarekunnskap, sier Skoland.

- Men du er nødt til å være rollen bevisst. Og i går gikk han utover rollen han skulle hatt. Kåre skal først og fremst være en fotballfaglig ekspert. Han har kunnskap som spiller og trener - og er med på å berike sendingene. Men jeg skjønner folk som reagerte i går.

- Kommer dette til å få konsekvenser for Ingebrigtsens arbeidsforhold?

- Nei, han blir med oss videre.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Ingebrigtsen mandag.