Ingebrigtsen lar seg inspirere av Solskjær: - Utrolig artig

Bok-aktuelle Kåre Ingebrigtsen har fått den bitre Rosenborg-avskjeden på avstand. Nå ser han framover, og henter inspirasjon fra landsmann Ole Gunnar Solskjær.

GAMLE RIVALER: Ole Gunnar Solskjær og Kåre Ingebrigtsen har kjempet mange kamper som henholdsvis Molde- og Rosenborg-trener. Foto: NTB Scanpix.
GAMLE RIVALER: Ole Gunnar Solskjær og Kåre Ingebrigtsen har kjempet mange kamper som henholdsvis Molde- og Rosenborg-trener. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg er nok ikke sånn at jeg sitter og drømmer om å trene noen lag. Jeg tror det skal bli tøft å få trene Manchester City nå. Det hadde vært fantastisk, det, men jeg føler jo at City har en god trener, sier Kåre Ingebrigtsen med et glimt i øyet.

- Og så er jo Ole i Manchester United …

Lar seg inspirere

Dagbladet møter Kåre Ingebrigtsen på Scandic Nidelva i Trondheim. KV Oostende-treneren er noen minutter forsinka til intervjuet. Han benyttet Trondheim-besøket til å dra til frisør. Han stoler ikke helt på de belgiske, blir Dagbladet fortalt.

Den tidligere Rosenborg-treneren er for tiden aktuell med boka «Brutter'n», ei bok om hans liv på og utenfor banen, skrevet av Geir Svardal, journalist i Adressa.

Etter å ha fått sparken i Rosenborg og gått til sak mot klubben, har han etter det han selv beskriver som et tøft år, gått videre. Nå trener han belgiske KV Oostende, og hadde ifølge boka «Bruttern» mange alternativer.

«Flere utenlandske klubber henvendte seg i løpet av høsten med spørsmål om Kåre var flyttbar. En israelsk toppklubb ønsket ham på plass så raskt som mulig, men tilbudet tikket inn samme dag som tre hundre raketter ble avfyrt fra Gazastripen og utløste et massivt luftangrep mot sytti mål den andre veien. Kåre takket pent nei. Han kunne vært i Finland om han ønsket, og flere polske, ungarske og kypriotiske klubber hadde følere ute», står det i boka.

Men han endte opp i Belgia. I boka beskrives klubben og avgjørelsen på følgende vis:

«KV Oostende var ikke blant de største og mektigste i kruttsterke Jupiler Pro League, men en sjarmerende klubb i kystbyen med kilometerlange badestrender rett utenfor sentrum og med klar sikt til over til England på en godværsdag. Etter å ha besøkt klubben og blitt presentert for visjonene til den nye eieren, var Kåre klar for manesjen igjen.»

Og han har blikket rettet mot det en annen norsk manager driver med på England. Uavhengig av om været gir klar sikt eller ei.

- Jeg fleiper jo med det, at Ole Gunnar ble nummer to (med Molde) og fikk United, mens jeg ble nummer én og fikk sparken, humrer Ingebrigtsen, og fortsetter:

- Jeg lar meg selvfølgelig inspirere. Jeg synes det er utrolig artig at vi har en som er hovedtrener i kanskje verdens største klubb. Det hender fortsatt titt og ofte at jeg må lese det to ganger. Det er jo Ole Gunnar, liksom.

BOK-AKTUELL: Kåre Ingebrigtsen på Scandic Nidelven. Foto: Yngve Gjerde.
BOK-AKTUELL: Kåre Ingebrigtsen på Scandic Nidelven. Foto: Yngve Gjerde. Vis mer

Belgisk utstillingsvindu

Han sier at han gjerne vil trene et lag som spiller i Champions League eller Europa League, og nettopp det var en stor grunn til at han valgte å gå til KV Oostende.

- Det har en del med den belgiske ligaen å gjøre. Når familien først satte seg ned og fant ut at «ja, vi kan tenke oss å dra til utlandet», så er det jo også en tanke om «hvor langt kan vi nå?». Det handler ikke bare om å få en spesifikk jobb. Å gå til Belgia er en veldig god investering. Det er en veldig god liga som de fleste land ser til, både for spillere og trener, sier han.

- Jeg ønsker å se hvor langt kan jeg nå med mine ideer og måten jeg ønsker å spille fotball på. Det handler mer om hvor fotballen tar meg og familien.

Mannen som ledet Rosenborg til tre seriegull, to cuptriumfer og to gruppespill i Europa League, sier han har lagt merke til forskjell på å jobbe som trener i Norge og Belgia.

- Den aller største forskjellen er nok at det jobbes mer profesjonelt og strukturert i måten vi skal trene på, hva vi skal trene på og hvor mye vi skal trene.

Ingebrigtsen sitter tilbakelent i stolen på hotellrestauranten. Han tar en slurk av kaffen sin og forteller at Belgia ligger langt foran i bruken av data og teknologi. Det ventet han ikke.

- Jeg visste at de store klubbene bruker mye tall og data for å påvirke trening og resultater hos spillere, men det overrasket meg litt at Belgia var så langt framme.

Ingebrigtsen sier han fremdeles følger med på hvordan det går med Rosenborg, og har fått med seg debatten som har rast her til lands. Debatten om nivået på norsk fotball, og kritikken om at den ikke er god nok.

Den kritikken er han lei.

Ikke landslagsaktuell

- Å ha en trener i United … Og så ser du Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland. Vi må slutte å si at vi er så jævla dårlige, sier Ingebrigtsen, og fortsetter:

- Jeg synes det jobbes veldig godt i norsk fotball. Forhåpentligvis får vi ut unge spillere i de beste ligaene, og det vil gagne norsk fotball og landslaget.

Han vet ikke hvor fotballen vil ta ham og familien, men svarer kontant nei på spørsmål om det kan ta ham til det norske landslaget.

- Det er fem kamper i året, jo! «Kjerringa» hadde kastet meg ut. Å jobbe med spillere, å jobbe i klubb og sammen med folk hver dag, det synes jeg er helt utrolig artig. For meg er det altfor få kamper, altså.

- Jeg vil være på feltet. Jeg liker å reise rundt å se kamper og holde meg oppdatert, men om jeg får velge, reiser jeg mindre og så trener vi mer. Å være på feltet som en gruppe og jobbe mot et felles mål … Nei, jeg tror ikke jeg blir landslagstrener.

Nå slår han et slag for fotballen han står for på belgisk gress. I juni 2019 var han i gang på treningsfeltet som KV Oostende-sjef. I juli sesongåpnet den tidligere Manchester City-spilleren med seier over Manchester City-legenden Vincent Kompany og hans Anderlecht.

I kjent 4-3-3-stil.

«Det var derfor KV Oostende ville ha ham. Ingen i Norge kunne 4-3-3 bedre enn Kåre Ingebrigtsen, hadde de hørt.», står det i boka «Bruttern».

Så gjenstår det å se hvor 4-3-3-fotballen til Ingebrigtsen tar ham.