SNAKKER UT: Filip Ingebrigtsen på toppidrettssenteret i Oslo torsdag 14. desember. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
SNAKKER UT: Filip Ingebrigtsen på toppidrettssenteret i Oslo torsdag 14. desember. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Filip Ingebrigtsen snakker om tvangstanker

Ingebrigtsen mener kjæresten redder ham fra tvangstankene: - Hun er balansen i hverdagen

Forloveden Astrid Mangen Cederkvist tvinger Filip til å si dem høyt. - Da høres det rart ut, sier han.

(Dagbladet): Filip Ingebrigtsen ble for alvor kjent da han tok en sterk VM-bronse på 1500 meter i London i 2017. Veien dit har vært kronglete, mye sjukdom har preget oppveksten.

Da Filip var 16 år fikk han beskjed om at han ikke skal drive med toppidrett. Han hadde ikke helse til det, fortalte pappa Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet tidligere i år.

- Sjukdom har prega oppveksten hans, helt til han var sytten, atten, nitten, tjue år. Nå har han fått orden på de tingene der, så de siste to, tre årene har han fått kontinuitet i treninga og kommet opp i de volumene i treninga som skal til, sa Gjert under VM.

Pollenallergi

Den 10. desember i år fikk ikke Ingebrigtsen deltatt i EM i terrengløp sammen med sine to brødre i Slovakia. Grunnen: Sykdom.

- Denne gangen var jeg bare forkjøla. Det kunne vært mye verre enn det, forteller Filip Ingebrigtsen til Dagbladet på toppidrettssenteret.

Etter VM i London, da Filip sprang inn til en fenomenal bronseplass, ble han også syk.

- Det var influensa. Jeg fikk feber, ble skikkelig tett og forkjølt. Det var nok en virussykdom jeg dro med meg etter mye håndtrykk og folk som gratulerte meg, sier han.

Filip har også pollenallergi, noe han har slitt med siden han var en liten gutt. Løperen er allergisk mot det meste, gress, bjørk, pollen, støv og dyr, men etter mange tunge år har han endelig fått kontroll på problemene.

- Pollenallergi har jeg hatt så lenge jeg kan huske. Jeg har jobba mye med å få det i orden, sier han.

Nå forteller Filip hvordan sykdomshistorikken har påvirket hverdagen, om alle hensyn og forholdsregler han har utarbeidet seg de siste åra. Kjæresten Astrid Mangen Cederkvist er en viktig støttespiller for han. ​

Fått rutiner

Dersom du gikk inn på hotellrommet til Filip under VM, var det umulig å ikke legge merke til sporene av helseplagene, fortalte Dagbladet tidligere i år. Hele rommet var plastbelagt, og oppå plasten sto en gedigen luftrenser for å sikre at ikke Filips sårbare luftveier skulle sette en stopper for ambisjonene i VM, slik de hadde gjort så mange ganger i oppveksten.

- Jeg kan leve med kløende øyne og rennende nese, men når jeg blir slått ut etter hardøkter fordi jeg får en reaksjon, er det litt verre. Sesongen varer jo bare to til tre måneder, forteller Ingebrigtsen.

- Hvilke hensyn tar du?

- Jeg har fått rutiner som fungerer. Jeg bruker mye saltvann, holder meg inne på mølla da det er fint vær og mye spredning, også bruker jeg høyden en del på sommeren. Der er det litt friskere luft og litt kaldere, rett og slett litt bedre for folk som har pollen, sier Ingebrigtsen.

- Balansen i hverdagen

Men til tross for rutiner som skal hjelpe, forteller Ingebrigtsen om en litt annerledes hverdag enn andre. Kjæresten Astrid må ofte snu hodet hans for å ikke bli alt for usosial.

- Jeg prøver å unngå for mye folk og bare holde meg til de jeg er vant til å omgås, og den bakteriefloraen som er vanlig for meg. Jeg blir veldig sær og kan nesten bli litt nevrotisk til tider. Jeg kan jo ikke bare låse meg inn på et rom heller, sier Ingebrigtsen.

VIKTIG STØTTE: Filip Ingebrigtsen fikk både kyss og klemmer av kjæresten Astrid Mangen Cederkvist etter EM-gullet på 1500 meter i friidretts-EM.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIKTIG STØTTE: Filip Ingebrigtsen fikk både kyss og klemmer av kjæresten Astrid Mangen Cederkvist etter EM-gullet på 1500 meter i friidretts-EM. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- I forkant av store mesterskap er jeg ekstra påpasselig. Da blir det litt isolasjon, rett og slett. Sånn som på hotellet i VM, legger han til.

Han påpeker at dersom en friidrettsutøver som han blir skikkelig syk, da er hele sesongen over.

- Hvis jeg blir to dager syk når jeg konkurrerer, da er jeg ferdig. Da har jeg mista muligheten. Vi har en dag der vi må være på topp, da hjelper det ikke at man er fem prosent redusert.

- Om noen er forkjølt kan de fortsatt gå på jobb, men jeg kan ikke gjøre min jobb når jeg er forkjølt, for da holder jeg ikke følge, forteller Ingebrigtsen.

Kjæresten tvinger Ingebrigtsen til å fortelle om tankene som dukker opp.

- Hvis jeg hadde vært aleine hadde jeg blitt for sær. Hun er balansen i hverdagen min. Når tvangstankene dukker opp, så tar hun meg på det og får meg til å si dem høyt. Når jeg må forklare hvorfor jeg ikke gjør ditt og datt, da høres det veldig rart ut.

- Hva går tvangstankene ut på?

- Det handler mye om det å isolere seg. Jeg blir veldig usosial. Noe er nødvendig, men noe er også ikke nødvendig. Hun utfordrer meg litt på det, og får meg til å tenke at det kanskje ikke alltid har noe å si. At jeg faktisk kan gå en tur ut og gjøre de tinga der, sier Ingebrigtsen.

- Det er veldig deilig å ha ei som utfordrer meg på mine mest nevrotiske forholdsregler, legger han til.

- Du er ikke redd for at hun kan smitte deg, da?

- Nei, ikke etter vi ble samboere. Jeg kan ikke gå rundt og være redd for det, for da fungerer ikke et samliv. Det er mer sånn med andre jeg ikke ser hver dag, hvor mine hensyn ligger.

- Det er sunt med litt bakterier, avslutter han.