Asbel Kiprop funnet skyldig

Ingebrigtsen-rival utestengt for doping

Utestengt i fire år.

DOPING: Asbel Kiprop får ikke returnere til friidrettsbanen med det første. Foto: NTB scanpix
DOPING: Asbel Kiprop får ikke returnere til friidrettsbanen med det første. Foto: NTB scanpixVis mer

Asbel Kiprop er utestengt fra all idrett i fire år etter at han testet positivt for doping i november 2017.

Kenyaneren avla en positiv prøve for EPO, men det var først i dag dommen falt. 29-åringen har vært en av verdens desidert beste utøvere på 1500-meter de siste åra, og står med tre VM-gull og ett OL-gull på CV-en.

1500-meter er distansen samtlige av Ingebrigtsen-brødrene, Henrik, Filip og Jakob, har satset hardest på gjennom karrieren.

- På 1500 meter er dette nesten en like stor skandale som da Lance Armstrong ble tatt, sa Henrik Ingebrigtsen til NRK da Kiprop avla den positive prøven.

Kiprop har hele tiden hevdet sin uskyld og har ment at prøven må ha blitt tuklet med. Et anti-dopingpanel mener derimot at saken og bevisene mot løperen er overbevisende.

- Jeg har lest historiene som knytter meg til doping. Som utøver har jeg stått på barrikadene i kampen mot doping i Kenya. En kamp jeg tror veldig på, sa Kiprop etter å ha avlagt en positiv prøve i 2017.

Panelet foreslår at alle hans resultat mellom november 2017 og februar 2018 blir annullert.

- Panelet er klar over at denne dommen vil kludre med eller til og med terminere hans idrettskarriere og kaste en skygge over de imponerende resultatene hans, skrives det i en uttalelse.