DRAMATISK OPPLØP: Filip Ingebrigtsen blir dyttet i mål. Se det dramatiske oppløpet. Video: NRK Vis mer Vis mer

VM i friidrett 2017

Ingebrigtsen tok VM-bronse på 1500-meter: - Det er helt utrolig

Spania protesterte etterpå.

LONDON (Dagbladet): I Filip Ingebrigtsens første VM-finale på 1500 meter tok han bronsemedalje i et knallhardt heat.

- Jeg er veldig fornøyd med bronse, sier Ingebrigtsen til NRK etter løpet.

- Jeg kan ikke ta hensyn til de bak meg. Jeg må konsentrere meg om å løpe framover, sier bronsevinneren.

Mannen med årsbeste i verden, Elijah Manangoi, og landsmannen Timothy Cheruiyot kjørte knallhardt fra andre runden, og Ingebrigtsen måtte bruke mye energi på å tette luka.

Inn på oppløpet sto det mellom de to kenyanerne, Ingebrigtsen og spanjolen Adel Mechaal. Ingebrigtsen sto imot spanjolens spurt, og stupte over mål til VM-medalje.

- Det kan virke umulig for en nordmann, men han tar bronse på 1500-meter. Det er helt utrolig hva den familien klarer å få fram, ropte NRK-kommentator Jann Post like etter målgang, som også sikter til brødrene Jakob og Henrik Ingebrigtsen.

- Filip tar bronse i VM, ingen har vært i nærheten før denne familien kom. Bronse i VM, sier Post.

- Oi, oi, oi, forrykende, sier han videre.

Like før målgang var spanjolen Adel Mechaal helt opp i ryggen på Filip Ingebrigtsen, og nordmannen ble dyttet over målstreken i kampen om bronsen. Heldigvis holdt det helt inn for 24-åringen.

Vurderte protest

Etterpå kom det ubekreftede rapporter på at Spania hadde lagt inn protest fordi de mener at Ingebrigtsen stengte spanjolen inne.

- Han stengte meg, så jeg var nødt til å dytte han. Jeg vil legge inn protest, men vi ser på videoen akkurat nå, sa Mekhaal til Expressen like etter løpet.

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom, bekreftet seinere at spanjolene ville se TV-bildene, for om mulig å protestere, men at de droppet å gjøre det etter å sett disse.

Men løperen selv sier at han har lagt inn protest.

- Ja, jeg har lagt inn protest, sier Mekhaal til Dagbladet.

- Han er først og det er ikke noe krav om at du skal gi plass på innsiden der. Det det kan være litt tvil rundt er om det er en bevisst handling å stenge inne spanjolen der. Vi får først se om det kommer en protest så får juryen ta standpunkt til det, sa Vebjørn Rodal i NRK-studio om situasjonen.

Ingebrigtsen har vært ekstremt obs på ikke å gjøre feil i både forsøket og semifinalen på distansen. Disken fra OL i fjor gnager ham fortsatt, og overfor Dagbladet fortalte han i helgen om hvordan han bruker OL-disken som en trigger inn mot konkurransene.

Eksplosjon av lettelse

I semifinalen var han ute og dirigerte rivalene underveis med hånda for ikke å havne i trøbbel, og lettelsen over å nå finalen var så stor at han begynte jublinga i god tid før han krysset mållinja.

- Jeg er så i modus at det blir en eksplosjon av lettelse og glede og alt mulig, sa Ingebrigtsen til Dagbladet etter semifinalen, og la lista helt der oppe i Warholm-land.

- Jeg må ærlig innrømme at målet er å ta en medalje når jeg først er i finalen, sa han, vel vitende om at et finaleløp på 1500 kan gå i et lusetempo i 1100 meter før det hele eksploderer.

Kan ikke planlegge alt

Men med sjette beste personlige rekord i finaleheatet, hadde Filip et berettiget håp om å være med når avgjørelsen skulle falle.

- Taktikken blir å komme først i mål og legge opp løpet etter det. Men man må ta taktiske vurderinger underveis også, så man kan ikke planlegge for mye på forhånd, sa han i forkant.