Ingebrigtsen vant stjerneduellen mot Tønseth

Og det var så vidt Henrik Ingebrigtsen rakk NM i terrengløp etter kaos.

EN MELLOMLANDING: Henrik Ingebrigtsen stakk av med gull i NM i terrengløp søndag 13. oktober - men det var så vidt at han rakk det. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FROGNER (Dagbladet): Henrik Ingebrigtsen mot Didrik Tønseth. Friidrett mot langrenn. Det var spådd å bli den store duellen på tikilometeren under NM i terrengløp.

Og med noen kilometer igjen ble det klart at prestisjeduellen skulle stå mellom nettopp Ingebrigtsen og Tønseth, som fikk en solid luke til resten.

Ingebrigtsen forsøkte å riste av seg Tønseth, som ikke ville slippe ryggen til langdistanseløperen.

Til slutt måtte en tapper Tønseth gi tapt med rundt seks sekunder. Ingebrigtsen hadde et ekstra gir mot slutten, og viste til slutt klasseforskjellen. Han jublet ved å rekke hendene i været over målstreken.

SEIERSGEST: Henrik Ingebrigtsen tok NM-gull. Foto: Bjørn Langsem
SEIERSGEST: Henrik Ingebrigtsen tok NM-gull. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg er veldig glad i å springe løp, og jeg går selvfølgelig for gull når jeg står på startstreken. Men det er ikke bare å plukke medaljer. Jeg vet at det er et hardt slit, og du skal gjennom de ti kilometerne, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

SØLV: Didrik Tønset forteller at han umiddelbart skal i gang med trening som kan sikre seier i neste NM i terrengløp. Tønset tok NM-sølv, like etter vinner Henrik Ingebrigtsen. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Imponert

Han var imponert over at Tønseth holdt så bra.

- Jeg syns han imponerer. Han springer vanvittig bra og henger lenge. Jeg er jevnt over ganske imponert over det han får til her. Han er jo ikke en løper, men han er vanvittig god i terrengløp iallfall, sier han om Tønseth.

Samtidig var Henrik Ingebrigtsen glad for at brødrene ikke deltok, fordi han mener de ville slått ham med «to minutter».

Didrik Tønseth mente det var en tung dag på jobben.

- Jeg følte meg bra, men jeg kjente det kostet for mye å ligge bak flatt og nedover spesielt. Jeg var mørbanket på bunnen og det var seigt oppover, sier Tønseth til Dagbladet.

Han syntes det var gøy å møte Ingebrigtsen til duell.

- Det var rått at han tok turen. Det er artig å se hvordan det skal løpes. Det var inspirerende, sier Tønseth, som håper han får revansj neste år.

- Jeg følte på sisterunden at det gikk fort nok. Det var bare å ligge på ned bakken der, hvor jeg ble veldig nummen i beina. Jeg er alt i alt godt fornøyd med sølv.

- Ble det meldt noe mellom dere underveis?

- Det var lite. Jeg hadde mer enn nok med å løpe, sier Tønseth til Dagbladet.

GULL: Therese Johaug (31) tok NM-gull i terrengløp i Frognerparken søndag 13. oktober. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Utsatte starten

Den tidligere langrennsløperen Tønseth har tidligere ytret et ønske om å møte Ingebrigtsen-brødrene, og i dag fikk han bryne seg på eldstemann Henrik.

BJØRGEN PÅ PLASS: Marit Bjørgen diskuterte blant annet fottøy med Didrik Tønseth før start. Foto: Bjørn Langsem
BJØRGEN PÅ PLASS: Marit Bjørgen diskuterte blant annet fottøy med Didrik Tønseth før start. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Arrangørene utsatte NM i halvannen time slik at Henrik Ingebrigtsen skulle rekke løpet, etter at han hjalp Eliud Kipchoge til å bryte drømmegrensa på maraton lørdag. De to yngre brødrene sto over terrengløpet i dag.

Og det var på hengende håret at Henrik rakk terrengløpet. Ifølge ham selv landet flyet på Gardermoen en snau time før løpet. Herfra ble han kjørt til Frognerparken i en Tesla, og rakk starten.

- Gjert hadde timet det. Flyet var selvfølgelig forsinket. Jeg fikk 12 minutter oppvarming, jeg pleier å ha en time, sier Ingebrigtsen etter løpet.

- Dette er en mellomlanding, bagasjen min er fremdeles på flyplassen. Det så veldig dårlig ut en periode, men heldigvis ordnet det seg, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Det var såvidt vi klarte å få til dette. Flyet var en time forsinket. Det var armer og bein, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

- Det er logistikk på høyt nivå, sier han med latteren løst.

SEINT UTE: Henrik Ingebrigtsen tok på seg skoene noen minutter før start. Foto: Bjørn Langsem
SEINT UTE: Henrik Ingebrigtsen tok på seg skoene noen minutter før start. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Duell

Tønseth lå tidlig i front, med Ingebrigtsen noen meter bak. Det var rundt ti utøvere som var samlet etter to kilometer.

Etter fire kilometer hadde noen løpere falt av, mens tetgruppen fortsatt bestod av et dusin utøvere. Både Tønseth og Ingebrigtsen var blant disse, og begge så ut til å disponere løpet fint.

STJERNEDUELL: Henrik Ingebrigtsen og Didrik Tønseth. Foto: Bjørn Langsem
STJERNEDUELL: Henrik Ingebrigtsen og Didrik Tønseth. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Først halvveis i løpet gikk Ingebrigtsen fram og tok kommandoen. Etter seks kilometer var det sju løpere i tetgruppa. På den nest siste runda satte Ingebrigtsen opp tempoet, mens Tønseth hang seg på.

Sammen med Senay Fissehatsion fikk trioen plutselig en luke til de øvrige. Sistnevnte måtte etter hvert slippe, og vi fikk duellen som spådd.

De to var i en egen klasse, og til slutt fikk altså Ingebrigtsen gullet etter en solid prestasjon. Fissehatsion ble nummer tre bak Tønseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer