Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Champions League-duellen: Celtic - Rosenborg

Ingebrigtsen vil ikke ringe Solskjær for hjelp: - Nei, jeg ringer heller Ronny Deila

Både Celtic-manager Brendan Rodgers og Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen håper at Ronny Deila vil hjelpe dem i den norsk-skotske duellen som bare én kan vinne.

GÅR FOR RONNY: Kåre Ingebrigtsen kommer ikke til å ringe nordmannen som sist slo Celtic ut av Europa, Ole Gunnar Solskjær. I stedet ringer RBK-treneren Ronny Deila for tips og råd. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GÅR FOR RONNY: Kåre Ingebrigtsen kommer ikke til å ringe nordmannen som sist slo Celtic ut av Europa, Ole Gunnar Solskjær. I stedet ringer RBK-treneren Ronny Deila for tips og råd. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

LERKENDAL (Dagbladet): Celtic beskrives som store favoritter før Champions League-duellen mot Rosenborg, som sparkes i gang onsdag kommende uke foran rundt 60 000 galne skotske fans.

Men skottene har ikke gode erfaringer fra Norge. Sist gang de møtte et norsk lag i Europa, ble de ydmyket av Molde i to av to kamper. Romsdalingene triumferte 3-1 hjemme og 2-1 borte mot Celtic.

Molde - med Ole Gunnar Solskjær og Erling Moe ved roret - vant samtidig Europa League-gruppa med solide 11 poeng, foran Fenerbache og Ajax, mens skottene endte helt sist i gruppa med bare tre poeng.

På UEFAs ligaranking er nå Norge og Skottland nesten helt likt.

Vil ringe Deila

Selv om Solskjær knakk Celtic-koden for under to år siden, ønsker ikke Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen å ringe Molde-sjefen for å få tips og råd før Celtic-kampene.

- Om jeg vil ringe Solskjær? Nei, jeg ringer heller Ronny Deila. Jeg går rett til kilden, sier Ingebrigtsen til Dagbladet og smiler.

Det samme akter også Celtic-manager Brendan Rodgers å gjøre, som Dagbladet skrev fredag.

JUBEL: Ole Gunnar Solskjær, Daniel Berg Hestad og Molde jublet etter å ha slått Celtic både borte og hjemme i Europa League i 2015/16.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
JUBEL: Ole Gunnar Solskjær, Daniel Berg Hestad og Molde jublet etter å ha slått Celtic både borte og hjemme i Europa League i 2015/16. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Deila trente som kjent Celtic fra 2014 til 2016 og vant både hjemlig serie og cup, men slet mer i Europa.

Blant annet ble Molde for sterke i begge kampene i Europa League-gruppespillet i 2015/16. Det samme ble Åge Hareide, Jo Inge Berget og Malmö i Champions League-kvalifiseringen samme sesong.

Nye Celtic

Også Henning Berg og Legia Warszawa ydmyket Celtic i samme turnering sesongen før med 6-1 sammenlagt, selv om de riktignok mistet seieren etter å ha byttet inn en spiller på overtid som ikke var spilleberettiget.

Med andre ord har norske trenere herjet med den skotske storklubben i nyere tid. Ingebrigtsen tror imidlertid det blir vanskeligere for ham og Rosenborg og gjøre som de øvrige norske trenerne har klart mot Celtic de siste sesongene.

- Ronny fikk jo ikke penger da han var der. Nå er det annerledes og nå klarer de å beholde spillere som Scott Sinclair og Moussa Dembélé. Det er en helt annen verden enn da Ronny var der. Jeg får ringe ham og høre hva han har å si, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Spesielt tidligere Fulham-spiller Dembélé er en farlig herremann. I Celtic scorer han oftere enn annenhver kamp i snitt. Det samme gjør den tidligere Manchester City-, Swansea- og Aston Villa-spilleren Sinclair.

- Soleklare favoritter

Duoen er meget farlige offensivt og har et bredere repertoar enn angrepsspillerne Molde måtte bryne seg på høsten 2015. Men ellers er stammen veldig lik i Celtic-laget med mange av de samme spillerne.

Der finner vi blant annet flere tidligere Rosenborg-spillere, som Mikael Lustig, Cristian Gamboa og Liam Henderson, samt nordmannen Kristoffer Ajer.

Celtic er en gigantisk klubb som sliter med å leve opp til forventningene. Presset er enormt, noe Deila fikk oppleve fra innsiden. Det tror RBK-spillerne kan være en fordel.

- Celtic er soleklare favoritter etter min mening. De har også mye større press på seg, sier RBKs Matthías Vilhjálmsson til Dagbladet.

- Vi opplever ikke så ofte å være underdogs i Rosenborg. Jeg tror det kan passe oss bra å spille med lave skuldre. Jeg tipper det er 70-30 eller noe i Celtic' favør. Målet er å score borte og holde nullen.

Dundalk vs. Celtic

Kåre Ingebrigtsen tror nivåforskjellen mellom storklubben Celtic og lille Dundalk, som trønderne slo ut onsdag, er betydelig mindre enn majoriteten tror.

- Ja, nivåforskjellen er mindre enn mange tror. Dundalk har langt mer erfaring fra Europa enn vi har. Mange tror at irsk fotball er amatører og at vi skal leke oss med dem. Dundalk er vant til å vinne og dominere kamper. Det de gjorde i Europa i fjor er på nivå med det Celtic fikk til, sier Rosenborg-treneren.

- Dundalk var det desidert sterkeste laget vi kunne møte denne runden. Marginene er fryktelig små i Champions League. Du så Malmö røk ut. Dundalk viste i fjor at de er meget vanskelig å slå. Du ser at de har mange gode fotballspillere. Vi er veldig fornøyd med å gå videre, sier Ingebrigtsen.

- Blir helt sykt

Vilhjalmsson gleder seg til duellen med Skottlands største klubb.

- Nå er vi sikret fire kamper. Det er viktig for oss. Å møte Celtic blir helt sykt. Det er en gigantklubb. Å oppleve Celtic Park og fansen der blir en stor opplevelse. Det gleder vi oss veldig til, sier islendingen.

- Jeg ble veldig imponert over Dundalk. De har fått et kjempelag med lite ressurser. Celtic har en fantastisk trener i Brendan Rodgers og mange kvalitetsspillere, men i fotball er alt mulig. Det viser seg gang på gang. De små kan slå de store.

Det samme håper Anders Konradsen.

- Vi slipper å være favoritter, og det er samtidig et lag vi kan slå. Vi får prøve å utnytte det til vår fordel at vi nå kan være underdogs. Vi vet det er mulig å slå Celtic, sier midtbanemotoren til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media