Ingelstens deilige revansje

Banket inn mål og assist da han fikk muligheten fra start.

I spisstalentet Veton Berishas fravær, fikk den svært skadeutsatte Patrik Ingelsten sjansen på topp for Viking. Og det startet på best mulig måte for 31-åringen - som kun spilte sin 33. kamp for Viking siden overgangen fra Herenveen i 2010.

Først spilte han Yann-Erik de Lanley gjennom alene med keeper. De Lanley avsluttet det fine forarbeidet med en enda nydeligere chip over en utrusende Erik Dahlin i Sogndal-buret. Kun fem minutter senere var det Ingelsten selv sin tur til å være sist på ballen. En herlig vektet bakromspasning fra Trond Olsen sendte svensken ut på løpetur med to Sogndal-forsvarere.

Toppscoreren fra Allsvenskan i 2008 viste at tempoet var holdt ved like - på tross av de siste års skademareritt - og lobbet elegant over Dahlin, som nok engang var på halvdistanse.

- I dag fungerte det veldig bra. Jeg har jobbet veldig hardt for å komme tilbake, så nå føles det bare utrolig deilig, sier målscoreren til Dagbladet. Ingelsten sier han har mottatt en fantastisk støtte fra lagkameratene, støtteapparatet - såvel som gamle Viking-legender i de 21 månedene han har gått skadet.

- Nå ønsker jeg å fortsette å skape gode relasjoner med medspillerne mine. Jeg har lagt skademarerittet bak meg. Nå fokuserer jeg bare på fremtiden, fortsetter Ingelsten.

Rystet Sogndal Det var tydelig at de to tidlige scoringene ga hjemmelaget enda mer selvtillit - mens Sogndal på sin side var rystet. Det ønsket de mørkeblå å utnytte, og fortsatte å herje med motstanderen. Nærmest var Vidar Nisja, som kun var millimeter fra å skli inn 3-0 etter kun et kvarters spill.

Azar Karadas kom inn i pausen, og han innrømmer at det var tungt å se medspillerne slite mot Viking:

- Det føles tungt. Dette var egentlig ikke en 4-1-kamp. Vi starter elendig og får to drittmål imot. Da blir det vanskelig. Men vi reiser oss i 2. omgang, og gjør et ærlig forsøk.
Frisk Karadas Da de to duellantene entret gressmatten til kampens andre halvdel, var det med to endringer fra Sogndal-trener Jonas Olsson. Inn var Azar Karadas og Espen Lund Næss kommet, mens Gustav Valsvik og Ricardo Santos satt igjen i garderoben.

Det trekket skulle vise seg å bli svært vellykket etter 55 minutter. En Sogndal-corner ble klarert ut i farlig område, og Ruben Holsæther svarte med å lempe den tilbake mot straffemerket. Der hadde innbytter Karadas startet på et fint løp mot første stolpe, og i kjent stil stanget han ballen i lengste hjørnet. Jarstein var sjanseløs, og måpende konstaterte han forsvarspillernes grove markeringssvikt. 

Som ved starten av første omgang, hadde det ene laget sjokkstartet. Forskjellen nå var at det var Viking som så ut til å være på gyngende grunn. Trøkket fra Songdal tiltok - og de mørkeblå måtte gjentatte ganger ty til paniske klareringer i egen 16-meter.

Med sin enorme fysiske tilstedeværelse fortsatte Karadas å være et uromoment på topp - hvor han spesielt på dødballer fremsto som en trussel for Viking-forsvaret. Ingen av lagene klarte likevel å produsere de store målsjansene etter reduseringen.

Olsen-dobbel  Ikke før det gjensto kun ett minutt på dommer Per Ivar Stabergs klokke. Da rettet Trond Olsen opp intrykket fra første omgang og punkterte kampen med en iskald scoring. Og Olsen ville ha mer. Kun to minutter senere la han på til 4-1 med kampens siste spark på ballen.

Dermed ligger Viking nå pent plassert på eliteserietabellens 3. plass. Sogndal står med dagens resultat på fem poeng etter seks runder - noe som kun holder til 13. plass.

 LETTET  Ingelsten feirer sammen med målscorer de Lanlay.  Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
LETTET Ingelsten feirer sammen med målscorer de Lanlay. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix Vis mer