TILBAKE: Sirkus Eggen har flyttet inn på Lerkendal igjen. Det blir garantert moro. FOTO: Arnt E. Folvik.
TILBAKE: Sirkus Eggen har flyttet inn på Lerkendal igjen. Det blir garantert moro. FOTO: Arnt E. Folvik.Vis mer

Ingen aldersgrense for kunnskap

Smartere og artigere med Nils Arne Eggen.

||| LA OSS være like ærlige som Rosenborg-ledelsen til slutt ble:

•• Det meste i fotball-livet blir tross alt artigere med Nils Arne Eggen.

Det har vel hendt en gang eller to opp gjennom årene idet du hundset og jaget forlot garderoben med en fortjent spydighet fra RBK-treneren sviende i ryggen at du merket du var lei av hele karen, men ikke mer enn at du har kjent hvordan du savnet ham hver gang dere møttes på fotballbanen.

Nå blir det garantert mye Nils Arne der framover.

GAMLETRENERENS ånd har hengt tett over alt Rosenborg har foretatt seg helt siden han abdiserte bland fyrberkeri og tårer på Lerkendal seinhøstes 2 002. Jeg tror han er såpass fotball-forfengelig at han innerst inne har likt det. Om ikke for den personlige tilfredsstillelsen skyld; så i hvert fall fordi Nils Arnes høyst personlige fotballfilosofi er tett vevd sammen med overbevisningen om at denne sporten må læres.

Det er Eggens kall som kunnskapsformidler som gjør at han aldri har klart å få RBK-jobben helt ut av kroppen eller nøyd seg med å nyte tilværelsen som norsk fotballs desidert mest suksessrike trener. Han har alltid brydd seg; sagt eller følt. Kombinert med den helt makeløse CV'en har dette både definert og begrenset spillerommet for hver eneste av etterfølgerne på RBK-benken.

SELV den ellers lytefri Erik Hamren forlater klubben til sin prestisjejobb som Sveriges landslagstrener småflekket av sammenligningen med Nils Arne Eggen. Joda; svensken har etterlatt seg både attityd og gull i Trondheim, men han har likevel aldri spilt inn triumfene sine slik riktig fotball skal spilles på Lerkendal.

Som Nils Arne gjorde det; altså.

Minnet om Rosenborgs gloriøse fortid har est såpass siden Eggens gullrekke at også han selv fort vil møte 1990-talls bragder på banen. Akkurat det kommer til å gå riktig bra. Bortsett fra tilsynelatende snart jevnaldrende Roar Strand er spillerstallen helt ny, men gamlelærerens formidlingskraft og kunnskapsbase den samme.

Det er ingen aldersgrense for en smart fotballtrener. Selvsagt kommer Nils Arne Eggen til å lykkes.

OG selvsagt blir Lerkendal fylt opp igjen.

Det er den delen av hoderegningen i bakrommet på Lerkendal som gjorde at den samme Eggen som ble vraket som vikar i vinter, nå hentes inn.

I forhold til budsjettet sitt er RBK i ferd med å tape fem, seks millioner på tilskuersvikt selv om klubben som vanlig har gjort et flott arbeid for å fylle tribunene. I et slikt regnestykke blir Nils Arne Eggen og alt hans krevende vesen en bitteliten utgiftspost ut denne sesongen for de som synes en prateglad, alttenkende 68-åring av og til kan ta litt for mye plass i rommet.

MÅLT mot norsk fotballs utfordring med å framstå artig nok, er ingen raushet stor nok.

Nils Arne Eggen som RBK-trener tar først og fremst plass fordi han kommer med mye kunnskap om sporten. Det var denne kunnskapen som i sin tid forandret premissene for norsk klubbfotball slik at alle prestasjoner nå veies i forhold til  Eggens gamle RBK.

Nå er de her igjen begge to.

Og om det heretter kan bli vanskelig å se RBK i skyggen Nis Arne Eggen, blir det lett å ha det moro.