Ingen alko-kutt

Ringnes er eksklusiv leverandør av øl til Norges Fotballforbund. Fikst skjult bak ordene «leverandør av spesifikke produkter» har den norske bryggerigiganten enerett på å slokke øltørsten hos fotballfolket på banketter og på UIlevaals eksklusive innebygde tribuneseksjon.

Avtalen med Ringnes gjelder bare øl, lettøl og vann, ikke «sukkerholdig mineralvann», som Coca Cola har enerett på. Ølleveransene fra Ringnes står i skarp kontrast til fotballforbundets Alkokutt-kampanjer, kamp mot tribunefyll, ungdomsvold og forbundets egen handlingsplan:

- Det er i Norges Fotballforbunds egen interesse at fotballmiljøet generelt er helt alkoholfritt, heter det i handlingsplanen som understreker at «NFF skal arbeide for at fotballen skal bli en alkoholfri sone».

«Spesifikt øl»

Ringnes bekrefter at de «spesifikke produkter» gjelder øl og lettøl:

- Tidligere hadde vi også mineralvann, men det overtok Coca Cola. Nå dreier det seg om leveranser av øl, lettøl og noen andre produkter Cola ikke har, til forbundets banketter og arrangementer, sier sponsoransvarlig Erik Kraft i Ringnes.

Han sier at avtalen med NFF går ut ved årsskiftet og at man vurderer om den skal forlenges. Underforstått at mye av avtalens verdi falt bort da Cola overtok mineralvannsbiten, som uhindret kan profileres og markedsføres - i motsetning til ølet.

- Avtalen gir oss også noen rettigheter som vi ikke benytter, sier Kraft. Og viser til bråket rundt lettølkampanjen i 1994, der blant andre Jan Åge Fjørtoft gikk hardt ut mot forbundets lettølkampanje.

Lærte av Fjørtoft...

Også fotballforbundets informasjonssjef Kjell Borgersen minner om den uheldige lettøl-reklamen og sier at forbundet lærte mye av det.

- Men likevel har dere egen øl-leverandør?

- Nei, nei. Det vi har er lettøl...og Farris, sier Borgersen. Men legger til at «det nok kan bli noen kasser» til interne møter og festligheter og til UBC (Ullevaal Business Center) - Ullevaal stadions innbygde tilskuerplasser for sponsorene.

- Der har vi jo skjenkebevilgning. Der kan det nok gå litt øl, ja, sier Kjell Borgersen.

For der gjelder altså ikke NFFs egen handlingsplan med «alkoholfri sone for fotballmiljøet generelt».Det kan nok bli noen kasser til internemøter.