Ingen andre enn norske Tobias (20) har greid dette før

Satte ny verdensrekord i fotballtriksing.

(Dagbladet): Onsdag denne uka satte oslogutten Tobias Brandal Busæt (20) ny, uoffisiell verdensrekord i freestylefotball.

20-åringen greide nemlig å gjennomføre trikset «amatw nt» 26 ganger på rad, som den eneste i verden.

«Amatw nt» står for «alternative mitch around the world, no touch» og innebærer å bruke begge beina og veksle fram og tilbake under utførelsen av trikset, uten berøring mellom triksene.

- Alle triks starter med «around the world». Fordi jeg bruker begge beina og går fram og tilbake er det en «a» foran, for «alternative», mens «m» står for Mitch, som oppfant trikset. «No touch» betyr at du gjør trikset sammenhengende uten berøring mellom triksene, det stopper ikke opp, forklarer Tobias til Dagbladet.

Slo egen rekord to ganger på én uke 20-åringen har trent freestylefotball i seks år, og de siste årene har han kjempet om verdensrekorden mot den italienske utøveren Mirko, som i dag har rekord på 22.

- Vi har «battlet» litt fram og tilbake om verdensrekorden. Men de siste tre gangene har jeg bare tangert den. Jeg hadde 21, så på tirsdag greide jeg 22, før jeg på onsdag fikk til 26. Det var veldig morsomt!

- Jeg ble veldig glad og slapp jubelen løs. Når man står så lenge og bruker så mye tid på å trene på noe, er det selvfølgleig veldig gøy.

TRIKSEKONGE: Tobias Brandal Busæt har trent på freestylefotball i seks år. Nå satser han mot VM.
TRIKSEKONGE: Tobias Brandal Busæt har trent på freestylefotball i seks år. Nå satser han mot VM. Vis mer

Foreløpig har ikke hans italienske rival kommentert den nye verdensrekorden, men det italienske freestylefotball-miljøet har fått det med seg.

- Kampen mellom oss har blusset opp, så nå venter jeg på svar fra Mirko, sier Tobias.

Trygg margin Han forsikrer likevel at de to, til tross for konkurransen, er gode kompiser. Samtidig føler 20-åringen seg sikker på at han kommer til å inneha verdensrekorden en god stund framover.

- Det er mye å greie fire ekstra, så jeg tror jeg kommer til å ha den en stund og at Mirko kan komme til å slite med å slå den.

Tobias gikk fra å spille fotball til å begynne med freestylefotball for seks år siden, da han oppdaget talentet sitt.

- Det startet som en hobby, men så ble det ekstra morsomt når folk i miljøet etter hvert begynte å legge merke til meg.

Vil til VM Nå trener han 2-4-timers økter to ganger om dagen, og det fikk han igjen for i 2012.

- 2012 har vært det beste året i min karriere. Jeg vant NM i triksing, og var også med i finalerundene i VM i Italia der jeg kom blant de 16 beste.

BALLKONTROLL: Stahet er blant egenskapene som er viktigst å inneha hvis en skal holde på med fotballtriksing. - Det er mange timer med mye trening og repetering, sier Tobias.
BALLKONTROLL: Stahet er blant egenskapene som er viktigst å inneha hvis en skal holde på med fotballtriksing. - Det er mange timer med mye trening og repetering, sier Tobias. Vis mer

Neste satsning er først NM, før han håper å bli med i VM, som arrangeres i Tokyo.

Vil ha mer oppmerksomhet til sporten - Hva er drømmen nå?

- Jeg føler jeg har oppnådd drømmen min ved å kunne leve av triksinga. Det er jobben min, og jeg jobber hele tiden for å gjøre det så bra som mulig i konkurranser.

Men Tobias håper også at sporten heretter får mer oppmerksomhet også i hjemlandet, når den nå begynner å bli større i utlandet.

- Hva er din beste styrke?

- At jeg ikke gir meg før jeg har klart det. Jeg er veldig sta og glad i å trene - og i sporten.

Denne uka ble derfor en stolt uke for idrettsnorge. For det er ikke bare Tobias som har satt ny verdensrekord denne uka.

Mandag satte Ludvig Søgnen Jensen (23) uoffisiell verdensrekord på 100 meter sprint, etter han kom over målstreken på 11,25 sekunder.

FØLER SEG IKKE TRUET AV RIVAL: Tobias har de siste årene konkurrert om verdensrekorden mot italienske Mirko. Nå føler han seg imidlertid trygg på en god stund.
FØLER SEG IKKE TRUET AV RIVAL: Tobias har de siste årene konkurrert om verdensrekorden mot italienske Mirko. Nå føler han seg imidlertid trygg på en god stund. Vis mer