- Ingen arrangør i verden er så streng mot doping som vi er på Bislett

Steinar Hoen svarer på dopingkritikken.

 SVARER:  Blir man utestengt i to år for doping, blir man utestengt på livstid fra Bislett, sier Steinar Hoen, som mener man må se forskjell på hva utøvere blir tatt for. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SVARER: Blir man utestengt i to år for doping, blir man utestengt på livstid fra Bislett, sier Steinar Hoen, som mener man må se forskjell på hva utøvere blir tatt for. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Steinar Hoen har måttet tåle kritikk etter at han uttalte til TV 2 at dopingtatte Asafa Powell kan være velkommen til å løpe under Bislett Games når han er ferdig med å sone sin dom, etter at det i går ble kjent at han er tatt for bruk av det sentralstimulerende midlet oxilofrine.

Først ble det kjent at amerikanske Tyson Gay hadde testet positivt, i en prøve tatt utenfor konkurranse. Senere på dagen ble det kjent at fem jamaicanske utøvere var tatt, deriblant Powell, som testet under et nasjonalt mesterskap i juni.

Misforstått Steinar Hoen føler seg misforstått, og at hans uttalelser bare var gjort på direkte spørsmål om Tyson Gay eller Asafa Powell vil bli invitert til Bislett Games. Han vil at det ikke skal være noen tvil om at han tar stor avstand fra doping.

- Ingen arrangør i verden er så streng mot doping som vi er på Bislett. Utøvere som er tatt for doping og som er utestengt i to år, er ikke velkommen på Bislett selv når de er ferdige med å sone dommen, da blir man livstidsutestengt fra Bislett, sier Steinar Hoen til Dagbladet.

- Alt jeg har gjort er å svare på direkte spørsmål om Gay eller Powell blir å se på Bislett igjen. Men da må man se på hva de er tatt for, sier Bislett-generalen.

Han mener man må se forskjell på en som blir tatt for sentralstimulerende midler og blir utestengt i tre måneder, kontra om man blir tatt for EPO og testosteron eller andre harde stoffer - og blir utestengt i to år.

- Det Asafa er tatt for tester man ikke på utenfor konkurranse. Så det han er tatt for testes ikke hele året, men er ulovlig i konkurranse. Mens Gay er tatt utenfor konkurranse, og da sier magefølelsen min at det er noe alvorlig, sier Hoen.

- Vi er enige Hva Tyson Gay er tatt for er ennå ikke kjent, men Hoen frykter at det er ett av de harde stoffene, og dermed er ikke amerikaneren ønsket på Bislett om det stemmer.

- Men det som er bra med dette, er at det blir fokus på saken, og at de som er dopet blir tatt, sier Hoen, som tidligere i dag måtte tåle kritikk for å avdramatisere Powells dopingsak.

Mads Kaggestad kritiserte tidligere i dag Bislett-generalen for å ikke være nok prinsippfast overfor doping, og sa at han burde være med avholdende i sin rolle som leder for Bislett Games.

Etter at Dagbladet snakket med Steinar Hoen for å få en kommentar på Kaggestads kritikk, ønsket Hoen å ta en prat med TV 2-eksperten selv, for å forklare Kaggestad hva han mener. Og da viste det seg at de to var enige, ifølge Bislett-generalen.

- Vi er helt enig, og vi har vært helt enige, sier Steinar Hoen.

- Krevdende Mads Kaggestad sier til Dagbladet at han er glad Bislett Games er konsekvente på å ikke invitere utøvere som har vært utestengt for det Hoen kaller hardere dopingmidler.

- Det er en krevende øvelse å forklare hva som er ulik grad av prestasjonsfremmende midler. Publikum leser «testet positivt», og da er man inneblandet i doping med en gang, og da er det vanskelig å argumentere for at de er konsekvente. Det er nok krevende å forklare overfor publikum at man tar hver enkelt sak og vurderer.

- Men det er flott å høre hva slags strategi de bruker for å håndtere disse problemstillingene. Og jeg er enig i at de finnes ulike grader, men man burde forholde seg til om man er frikjent eller ikke. Og jeg er enig i at folk skal få komme tilbake når de har sonet sin straff, sier TV 2-eksperten.