HVA PUTTER DE I SEG?: Det er ikke forbudt å benytte legemiddelet tramadol, men nå sier Team Sky at de vil støtte et forbud. Mandag fortalte eks-proff Michael Barry om åpenlys bruk av legemiddelet i laget mellom 2010 og 2012. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
HVA PUTTER DE I SEG?: Det er ikke forbudt å benytte legemiddelet tramadol, men nå sier Team Sky at de vil støtte et forbud. Mandag fortalte eks-proff Michael Barry om åpenlys bruk av legemiddelet i laget mellom 2010 og 2012. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

- Ingen av våre ryttere skal sykle med det i kroppen

Team Sky har snudd i Tramadol-saken.

(procycling.no): Den tidligere toppsyklisten Michael Barry fortalte mandag hvordan han syklet konkurranser for Team Sky med det sterke smertestillende middelet tramadol i kroppen.

- Tramadol er like prestasjonsfremmende som alle forbudte midler jeg har tatt, skriver Barry i sin nye bok og utgreiet ytterligere overfor avisen The Times.

En talsperson for Team Sky sier nå at laget vil støtte et forbud mot legemiddelet.

- Vårt syn er at middelet bør føres opp på WADA-listen og at enhver bruk kun unntaksvis kan bli benyttet i medisinsk behandling.

- Ikke i trening eller konkurranse
Vedkommende klargjør at bruken Barry beskriver ikke skal forekomme i det britiske storlaget.

- Ingen av våre ryttere skal sykle mens man benytter Tramadol. Det er lagets policy. Team Sky gir det ikke til ryttere som er i trening eller konkurranse, verken for å forebygge eller å lindre smerte.

I boka «Shadows on the Road» skriver Barry:

- Noen ryttere bruker dette i alle ritt de kjører.

Til The Times utdypet han:

- Jeg benyttet Tramadol i Sky. Jeg så det ikke på trening, men i ritt, der så jeg noen Sky-ryttere som brukte det regelmessig.

Ba WADA vurdere saken
I sykkelfeltet er bruken av middelet omstridt. Lagene som er medlem av MPCC (bevelgesen for en troverdig sykkelsport) har gitt avkall på det.

MPCC har forsøkt å påvirke verdens antidopingbyrå (WADA) til å sette det opp på listen over forbudte midler, men organsiasjonen ønsker å vurdere saken grundigere i 2015.

Tramadol gjør at rytterne kan ignorere kroppens naturlige smertegrense, men har også bivirkninger som gjør at utøveren kan oppleve svimmelhet og bli ukonsentrert.

Derfor har blant andre Lotto-lege Jan Mathieu gitt middelet skylden for alle veltene denne sykkelvåren.

- Vi mener bieffekter som svimmelhet og trøtthet skaper risiko for alle ryttere. Vi mener også at om en rytter har sterke smerte, bør han heller ikke sykle rittet. Det er ikke noe forbud mot bruk av tramadol hos WADA, men vi har tatt et standpunkt mot dette de siste to sesongene, og det er alle våre ryttere og medisinsk personell informert om.

Barry syklet for øvrig i Sky fra 2010-2012. Da dopingsaken rundt Lance Armstrong og US Postal begynte å rulle, vitnet kanadieren mot sin tidligere lagkamerat. Høsten 2012 ble han utestengt i seks måneder for brudd mot antidopingforskriftene, og annonserte samtidig at han ga seg som toppsyklist.

Denne saken er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

TOK TRAMADOL MOT SKADER: I boka Shadows on the Roads, skriver Michael Barry at han tok det smertestillende stoffet tramadol for å komme seg videre i Tour de France etter en stygg velt. Her er han nede på asfalten under Spania rundt i 2002. (AP Photo/Denis Doyle)
TOK TRAMADOL MOT SKADER: I boka Shadows on the Roads, skriver Michael Barry at han tok det smertestillende stoffet tramadol for å komme seg videre i Tour de France etter en stygg velt. Her er han nede på asfalten under Spania rundt i 2002. (AP Photo/Denis Doyle) Vis mer