Ingen blodpass i vinter-OL

Fortsatt gode muligheter for de som vil jukse i langrenn og skiskyting.

|||SIST GANG vinterlekene ble avholdt i Nord-Amerika, sprengte Johann Mühlegg alle forestillingene om hva som kan presses ut av en dopet kropp i skiløypa. Det var i februar 2 002, og straks den selvutnevnte spanjolen ble tatt for jukset, bedyret all verdens dopingekspertise at snart kom blodpassene som skulle stoppe slik villmannsgåing i sporet.

Nå ser du ut som om februar 2010 likevel ikke blir snart nok.

I ÅTTE ÅR har internasjonal utholdenhetsidrett ventet på at disse blodpassene skulle stramme til mulighetene for å manipulere seg til suksess. Hele tida skulle løsningen komme snart.

Seinest sist vinter sendte styret i Norges Idrettsforbund en forespørsel til Det internasjonale antidoping byrået (WADA) om å innføre et program med blodtesting som omfattet de beste utøverne i utholdenhetsidrettene under vinter-OL i Vancouver. Det eneste svaret man foreløpig hadde fått på denne henvendelsen fra WADA var at brevet var mottatt, men i går kveld satte idrettsledelsen seg ned sammen med WADA-sjef John Fahey på Holmenkollen Park i Oslo for å diskutere mulighetene for en slik strengere kontroll.

De er ikke store.

DET er neppe viljen det skorter på hos WADA. Gjennom ti år har byrået drevet antidoping arbeidet bra framover, men nå står selv de sterkeste antidoping-entusiastene midt i en vanskelig veiskille mellom vitenskap og doping.

Da det internasjonale sykkelforbundet (UCI) overraskende innførte blodpass i idretten sin sist uke, tok de en sjanse. Utestengelse på grunnlag av et vitenskapelig skjønn kommer til å bli etterfulgt av rettssaker der utøverne med mistenkelige blodprofiler vil prøve å slippe fri likevel.

DET er nettopp for å sikre en tryggest mulig  juridisk plattform for bruken av disse passene at WADA framstår som en sinke:

_Testingen vår må være juridisk robust, sa John Fahey i går, men det har altså internasjonal idrett hørt før. Derfor er WADAs egne system med blodpass utsatt på nytt. Nå kommer passene kanskje i løpet av desember.

Det betyr i så fall at det ikke blir innført noe eget passopplegg for vinterstjernene som skal til Vancouver. For å bygge opp et troverdig pass må det bli tatt sju, åtte blodprøver av hver utøver. Slike prøver finnes allerede av de beste utøverne både i langrenn og skiskyting, men erfaringsmessig krever samordning av et helt nytt system mer enn de to månedene fra en mulig innføring av blodpass i desember til OL-start i februar.

DA blir det en vintersjanse til for jukserne.

At mange kommer til å bruke den, er det ingen grunn til å tvile på. I junior-VM i langrenn sist vinter ble 17 utøvere nektet start på grunn av uregelmessigheter i blodet. De var slett ikke juksere alle sammen, men noen i skiløypa trives garantert best uten pass.