Ingen blodpass i vinter-OL

Det er fortsatt gode muligheter for dem som vil jukse i langrenn og skiskyting.

RETTSSIKKERHET: WADA-sjef  John Fahey (t.v.) vil ha en trygg, juridisk plattform for bruk av biologiske pass. Her sammen med David Howman og Rune Andersen på WADA sin pressekonferanse på Holmenkollen Park Hotell i Oslo tirsdag.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
RETTSSIKKERHET: WADA-sjef John Fahey (t.v.) vil ha en trygg, juridisk plattform for bruk av biologiske pass. Her sammen med David Howman og Rune Andersen på WADA sin pressekonferanse på Holmenkollen Park Hotell i Oslo tirsdag. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

|||SIST GANG vinterlekene ble avholdt i Nord-Amerika, sprengte Johann Mühlegg alle forestillingene om hva som kan presses ut av en dopet kropp i skiløypa. Det var i februar 2002, og straks den selvutnevnte spanjolen ble tatt for jukset, bedyret all verdens dopingekspertise at snart kom blodpassene som skulle stoppe slik villmannsgåing i sporet.

Nå ser det ut som om februar 2010 likevel ikke blir snart nok.

I ÅTTE ÅR har internasjonal utholdenhetsidrett ventet på at disse blodpassene skulle stramme til mulighetene for å manipulere seg til suksess. Hele tida skulle løsningen komme snart.

Seinest sist vinter sendte styret i Norges Idrettsforbund en forespørsel til Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) om å innføre et program med blodtesting som omfattet de beste utøverne i utholdenhetsidrettene under OL i Vancouver. Det eneste svaret man foreløpig hadde fått på denne henvendelsen fra WADA var at brevet var mottatt, men i går kveld satte idrettsledelsen seg ned sammen med WADA-sjef John Fahey i Oslo for å diskutere mulighetene for en slik strengere kontroll.

De er ikke store.

DET ER neppe viljen det skorter på. Gjennom ti år har byrået drevet antidopingarbeidet bra framover, men nå står selv de sterkeste entusiastene midt i en vanskelig veiskille mellom vitenskap og doping. Da det internasjonale sykkelforbundet (UCI) overraskende innførte blodpass sist uke, tok de en sjanse. Utestengelse på grunnlag av et vitenskapelig skjønn kommer til å bli etterfulgt av rettssaker der utøverne med mistenkelige blodprofiler vil prøve å slippe fri.

DET ER nettopp for å sikre en tryggest mulig juridisk plattform for disse passene at WADA framstår som en sinke:

— Testingen vår må være juridisk robust, sa Fahey i går, men det har altså internasjonal idrett hørt før. Derfor er WADAs egne system med blodpass utsatt på nytt. Nå kommer passene kanskje før jul.

Det betyr i så fall at det ikke blir innført noe eget passopplegg for vinterstjernene i OL. For å bygge opp et troverdig pass må det bli tatt sju, åtte blodprøver av hver utøver. Slike prøver finnes allerede av de beste utøverne både i langrenn og skiskyting, men erfaringsmessig krever samordning av et helt nytt system mer enn de to månedene fra en mulig innføring av blodpass i desember til OL-starten.

Da blir det en vintersjanse til for jukserne.

SJU MAGRE ÅR: Det er mer enn sju år siden Johann Mülegg viste verden ekstremvarianten av utholdenhetsdoping i Salt Lake City. Blodpass skulle stoppe galskapen, men lite har skjedd for å få innført ordningen.Foto: SCANPIX/EPA PHOTO DPA/GERO BRELOER
SJU MAGRE ÅR: Det er mer enn sju år siden Johann Mülegg viste verden ekstremvarianten av utholdenhetsdoping i Salt Lake City. Blodpass skulle stoppe galskapen, men lite har skjedd for å få innført ordningen.Foto: SCANPIX/EPA PHOTO DPA/GERO BRELOER Vis mer