Ingen bud på Carlsens VM-kamp: - Det er skandaløst

Kasparov lover tidenes største premiepott om han blir valgt til president.

SØR-HIDLE (Dagbladet): Seks måneder før VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Ananad, har det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) fremdeles ikke funnet en arrangør. Det får en av historiens aller beste spillere, Garry Kasparov, til å rase.

- Jeg synes det er skadaløst. Den nåværende FIDE-ledelsen hadde ikke kredibilitet nok til å selge kampen, svarer Kasparov på Dagbladets spørsmål etter å ha ankommet arenaen hvor lynsjakkturneringen under Norway Chess spilles i dag.

Presidentkandidat Russeren stiller som presidentkandidat når ny FIDE-sjef skal velges under Sjakk-OL i Tromsø i august. Hvis han vinner, til fordel for sittende Kirsan Iljumzjinov, garanterer han å finne en arrangørby innen 30 dager.

- Jeg kan komme med en lovnad: Innen én måned etter at jeg er valgt til president, vil jeg ha funnet et sted til kampen, med den største premiepotten noensinne. Det vil være en by som gjør alt for å promotere kampen, sier Kasparov.

Mannen med historiens nest høyeste sjakkrating, kun slått av fenomenet Carlsen, peker samtidig på det han ser på som interessante aspekter ved VM-matchen mellom nordmannen og indiske Anand.

- Det er en så stor begivenhet, med så mange forskjellige, interessante representasjonsmuligheter. Vest mot øst. To ulike generasjoner. En omkamp, sier Kasparov.

- Rene ord for penga Med på båten til blomsterøya Flor og Fjære, som ligger utenfor Stavanger, var også Carlsens manager, Espen Agdestein. Han synes det er befriende å høre uttalelsene til Kasparov.

- Han er en «friskus». Det er virkelig fint å høre han snakke. Han er tydelig og direkte. Det er rene ord for penga. Å se han her, er med på å toppe opplevelsen av Norway Chess, sier Agdestein.

- Kasparov mener det er en skandale at det fremdeles ikke er en VM-arrangør klar. Hva er Carlsen-leirens synspunkt?

- Vi synes det er uheldig og synd. Det burde absolutt vært på plass. FIDE har ikke vært flinke til å bygge VM-kampene som et produkt. Det har ikke vært enkelt å by på en kamp. Det har vært organisert på en annen måte enn en budgivningsprosess.

- Tror du det blir VM-kamp i 2014?

- Det er vanskelig for meg å si. Jeg vet at FIDE er veldig opptatt av å holde tidsskjema. Det vil ikke forundre meg om det blir kamp. Jeg vil tro at det er ubehagelig for Iljumzjinov å gå til valg i Tromsø uten at situasjonen er løst. Foreløpig får vi bare gå ut ifra at det skjer.

KOM MED LOVNAD:
Garry Kasparov (midten), tidligere verdensmester i sjakk, ankommer Flor & Fjære mandag for å være til stede under åpningen av Norway Chess i Stavanger. Til høyre sjakkpresident i Norge Jøran Aulin-Jansson.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KOM MED LOVNAD: Garry Kasparov (midten), tidligere verdensmester i sjakk, ankommer Flor & Fjære mandag for å være til stede under åpningen av Norway Chess i Stavanger. Til høyre sjakkpresident i Norge Jøran Aulin-Jansson. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer