Ingen elsker Raymond

Raymond Domenech har levert sammenhengende skandaler i seks år som fransk landslagssjef. I dag er han ferdig i jobben.

FERDIG: Raymond Domenech fortviler etter 2-1-tapet mot Sør-Afrika i sin siste landskamp. Nå tar Laurent Blanc over ansvaret for de franske stjernene. Dårligere kan det umulig gå. Foto: AFP
FERDIG: Raymond Domenech fortviler etter 2-1-tapet mot Sør-Afrika i sin siste landskamp. Nå tar Laurent Blanc over ansvaret for de franske stjernene. Dårligere kan det umulig gå. Foto: AFPVis mer

||| (Dagbladet): Raymond Domenech har vært VMs mest omtalte trener ved siden av Diego Maradona. Men der sistnevnte nyter respekt og dypfølt kjærlighet fra spillerne sine, har Domenech utmerket seg ved å få hele spillertroppen mot seg.

Søndag toppet det seg da det franske landslaget nektet å trene, i protest mot treneren.

Hva er det med Raymond Domenech som gjør ham så kontroversiell?

Hardt regime Han tok over et fransk landslag i 2004, etter EM-exiten i kvartfinalen i Portugal. Det franske landslaget hadde da - som nå - utvilsomme kvaliteter med VM-seier på hjemmebane i 1998 og EM-seier i 2000.

Fra første samling innførte Domenech et ukjent regime i fransk fotball. Felles matsamlinger, forbud mot mobiltelefoner - og spillerbussen kjørte presis klokka ni om morgenen, uansett hvem som manglet.

ISKALDT: Forholdt mellom kaptein Patrice Evra og trener Raymond Domenech har vært iskaldt etter at Evra startet spilleropprøret under mesterskapet. Foto: Reuters
ISKALDT: Forholdt mellom kaptein Patrice Evra og trener Raymond Domenech har vært iskaldt etter at Evra startet spilleropprøret under mesterskapet. Foto: Reuters Vis mer

Domenech er likevel så fransk som man får dem. Han er en intellektuell. Leser bøker og er levende interessert i teater. Dette har også spillerne fått merke, for å samle mannskapet i starten av sin æra, tok han dem med nettopp på teater: Samuel Becketts «Sluttspill».

Ikke noe dårlig teatervalg kanskje, siden Frankrike kvalifiserte seg til VM i 2006, men Domenechs stil fikk innen en måned de tre største stjernene til å legge opp på landslaget.

Den største av dem alle, Zinedine Zidane, takket for seg. Det samme gjorde Claude Makelele, verdens beste defensive midtbanespiller på den tiden, og Lilian Thuram, en fransk forsvarsinstitusjon.

Uttak basert på stjernetegn I oppkjøringen til VM i Tyskland kom Domenech under nytt press, denne gangen for uttalelser angående laguttaket. Robert Pires, stjerne på Arsenal på den tida, var aldri aktuell for troppen. Grunn? Han er født i stjernetegnet skorpionen - Domenech stoler ikke på dem.

Heller ikke forsvarsspillere født i stjernetegnet løven er favoritter hos Domenech. Williams Gallas, forøvrig midtstopper i VM som var over for Frankrike i går, er nettopp en løve.

TRIST: Zinedine Zidane går av banen etter det røde kortet i VM-finalen i 2006. Raymond Domenech fortviler, Frankrike tapte seinere straffesparkkonkurransen. Foto: AFP
TRIST: Zinedine Zidane går av banen etter det røde kortet i VM-finalen i 2006. Raymond Domenech fortviler, Frankrike tapte seinere straffesparkkonkurransen. Foto: AFP Vis mer

- Når jeg har en løve i forsvar, har jeg alltid en pistol tilgjengelig. De gjør alltid noe merkelig som man blir straffet for, har Domenech uttalt.

Nå gikk det bra for Frankrike i Tyskland-VM. Stjernene kom tilbake, men siste scene for Zidane på verdens største arena ble som kjent trist. Nedskallingen av Marco Materazzi i første ekstraomgang i finalen og påfølgende tap i straffekonkurransen, var likevel nok til å gi Domenech fornyet tillit.

Zidane fikk dog mye av æren for Frankrikes VM-innsats. Tidenes beste franske spiller holdt spillergruppa samlet og skal også ha lagt opp mye av taktikken etter en svak fransk åpning på turneringen.

Fridde etter EM-exit Neste bisarre kapittel i historien om Domenech kom etter EM-exiten i 2008. Etter ett poeng i gruppespillet og fem minus i målforskjell, ble Domenech spurt av franske journalister hva han nå skulle gjøre med livet sitt.

- Framtida mi? Den eneste planen jeg har er å gifte meg med Estelle, sa Domenech - som fikk ja fra sin unge kjæreste.

ROMANTISK: Domenech intervjues av Estelle. Etter EM-exiten i 2008, fridde han til TV-journalisten. For det fikk han mye kritikk. Foto: AFP
ROMANTISK: Domenech intervjues av Estelle. Etter EM-exiten i 2008, fridde han til TV-journalisten. For det fikk han mye kritikk. Foto: AFP Vis mer

Frieriet rett etter et ydmykende 2-0-tap for nabo Italia ble ikke tatt nådig opp i Frankrike. Domenech måtte seinere unnskylde det taktløse opptrinnet.

- Det var et øyeblikk av menneskelighet. Det var bare en tanke som dukket opp. Alle var så lei seg, så jeg tenkte med meg selv: Livet har sine vakre øyeblikk, du må fortelle mennesker at du elsker dem.

Uttaket til Domenech før 2008 var også mildt sagt kontroversielt. Mathieu Flamini, David Trezeguet, mannen som avgjorde EM-finalen i 2000, Philippe Mexes og Gael Clichy ble alle vraket av uforklarlige grunner. I hvert fall uforklarlige med mindre man tror at stjernenes posisjon da du ble født, avgjør personligheten din.

- Raymond-problem De siste to årene før årets VM har Domenech fått stadig mer juling av store fotballpersonligheter i Frankrike. Innimellom en pornostjernes kjærlighetssang til ham - en linje går som følger i sangen «Je kiffe Raymond»: «Hvis du angriper min 16-meter, vil jeg være uten forsvar» - og nye merkelige laguttak, har franske fotballegender stått i kø.

- Det minste man kan kreve er en ny trener, sa VM-vinner fra 1998, Bixente Lizarazu.

UPOPULÆRE: Ingen ønsket Frankrike vel i VM. Takket være handsmålet til Thierry Henry i playoffen mot Irland, tok de seg til mesterskapet. Der har de ikke fått noen nye venner. Foto: AFP
UPOPULÆRE: Ingen ønsket Frankrike vel i VM. Takket være handsmålet til Thierry Henry i playoffen mot Irland, tok de seg til mesterskapet. Der har de ikke fått noen nye venner. Foto: AFP Vis mer

- Domenech leker med mennesker, men hvis du gjør det lenge nok, ender du med å gå på trynet, sa den vrakede keeperen GregoryCoupet.

- Jeg ville ikke gjort noenting av hva den mannen gjør, sa VM-vinner Christophe Dugarry.

Den største av dem alle, ved siden av Zidane, Michel Platini, summerte det opp på følgende måte:

- Det er et Raymond-problem. Det er et problem med ham som person, ikke med hans egenskaper som trener.

- Detaljene kommer Frankrike haltet seg gjennom kvaliken til årets VM og måtte ha hjelp av Thierry Henrys hands for å slå ut Irland i playoffen. Under årets mesterskap har ingen som kan noe om fotball fortstått hva det franske laget driver med.

PRESSET: Presset på Domenech har vært enormt under VM. Her leser han opp en forklaring fra spillerne på hvorfor de ikke ville trene søndag. Foto: Reuters
PRESSET: Presset på Domenech har vært enormt under VM. Her leser han opp en forklaring fra spillerne på hvorfor de ikke ville trene søndag. Foto: Reuters Vis mer

Spillet har vært blottet for tempo og presumptivt gode spillere har spilt sine dårligste kamper i karrieren. Treningsnekt, hjemsendelsen av Nicolas Anelka etter utbruddet mot Domenech, en innflydd sportsminister og vrakingen av «opprørerne» i spillergruppa i går, kuliminerte i fransk VM-exit i gruppespillet.

På toppen av det hele nektet Domenech å ta Sør-Afrikas trener, Alberto Parreira, i hånda etter gårsdagens 2-1-tap.

De fleste franskmenn kan leve med et dårlig VM, men å leve med Raymond Domenech er verre. Nå tar Laurent Blanc over som fransk landslagssjef. Domenech er den franske landslagstreneren som har sittet lengst, men han kommer neppe til å bli husket for noe annet enn skandaler.

Frankrike-kaptein i Sør-Afrika, Patrice Evra, har lovet å avsløre «alle detaljer» rundt Frankrikes skandaløse VM i løpet av de neste dagene. Da kan sannsynligvis neste kapittel om Domenech skrives.

Kilder: Independent, Telegraph, Wikipedia, Dagbladet.no.

SKANDALE: Siste skandale med Domenech som landslagssjef. Sør-Afrikas trener Alberto Parreira strekker ut ei hånd, men den franske treneren nekter å ta imot den. Foto: AFP
SKANDALE: Siste skandale med Domenech som landslagssjef. Sør-Afrikas trener Alberto Parreira strekker ut ei hånd, men den franske treneren nekter å ta imot den. Foto: AFP Vis mer