FIASKO: For andre gang på tre år ender Champions League med fiasko for de engelske lagene. Ingen har klart å ta seg videre til kvartfinaler. Manchester City og Sergio Agüero ble sendt hjem med halen mellom beina etter å ha tapt 3-1 mot Barcelona gjennom to kamper. Foto: Reuters / Carl Recine
FIASKO: For andre gang på tre år ender Champions League med fiasko for de engelske lagene. Ingen har klart å ta seg videre til kvartfinaler. Manchester City og Sergio Agüero ble sendt hjem med halen mellom beina etter å ha tapt 3-1 mot Barcelona gjennom to kamper. Foto: Reuters / Carl RecineVis mer

Ingen engelske lag i CL-kvartfinale for andre gang på tre år: - De skal ikke ta lett på dette

Hvorfor går det dårlig med lagene fra balløya?

(Dagbladet): England har alltid vært å regne med i internasjonal klubbfotball. I sesongen 2007/2008 og 2008/2009 sto de for halvparten av de åtte lagene som tok seg til kvartfinaler i Champions League.

De siste fire årene har det dalt kraftig. I 2011/2012-sesongen var det bare Chelsea som tok seg videre fra åttedelsfinalene. De vant også turneringen til slutt. Året etter var det ingen engelske lag som tok seg videre, og to forrige sesong.

Etter at spikeren i kista ble satt for Manchester City i går, er realiteten for andre gang på tre år at ikke ett engelsk lag er i en Champions League-kvartfinale.

Underprestert lenge Tor-Kristian Karlsen har tidligere vært sports- og klubbdirektør i franske Monaco, i tillegg til å ha jobbet som speider. Han tror grunnen til at det er slik er sammensatt, men mener samtidig at engelske lag har underprestert i Europa over lang tid.

- Det er ikke en spesifikk årsak man kan forklare dette med. Jeg mener personlig at engelske Premier League-lag har gjort det under forventning i europeisk sammenheng altfor lenge, kanskje de siste 20 årene, sier Karlsen til Dagbladet.

Karlsen drar blant annet fram Manchester United, som har dominert i Premier League siden slutten av 90-tallet og utover 2000-tallet. De har vunnet Champions League to ganger siden.

- De burde kanskje vunnet enda flere. Det samme kan sies om Chelsea, med de økonomiske musklene de har hatt. Min hovedtanke er mer på et makro-perspektiv, og det dreier seg mer om at man kan begynne å ane konturene av en sånn tanke om at penger og overflod gjør en lat.

TIDLIGERE SPORTSDIREKTØR: Tor-Kristian Karlsen.
Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
TIDLIGERE SPORTSDIREKTØR: Tor-Kristian Karlsen. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix Vis mer

Han utdyper:

- I England handler nå alt om å kjøpe spillere. Alt løses ved å kjøpe og bruke penger. Mens i Europa har man klubber som ikke har de enorme ressursene, der man må skape og tenke og bygge en kultur der man forbedrer seg hele veien gjennom kunnskap. Det er kanskje et element som begynner å frafalle litt i England, sier Karlsen.

Omstruktureringsfaser Ekspertkommentator i TV 2, Petter Myhre, drar også inn økonomi.

- Grunnen til at det slik er selvfølgelig sammensatt. Det er et resultat av at det er mye penger i omløp i flere andre gode nasjoner, og konkurransen er stor. I tillegg føler jeg at de engelske klubbene har vært i en oppbyggingsfase de siste årene, sier han til Dagbladet.

Myhre poengterer at Manchester United på slutten av Ferguson-tiden vant ligaen overlegent, men på papiret ikke hadde et godt internasjonalt lag. I samme periode har Chelsea vært i en omstruktureringsfase, Liverpool har vært ute av det og Arsenal har solgt unna sine beste spillere og samtidig holdt seg på et jevnt nivå. Manchester City har brukt mye penger, men også der må ting sette seg til.

Grunnstamme av egenutviklede spillere - Jeg føler det er en naturlig greie. Jeg er ikke overrasket over at det er sånn, sier Myhre, men legger også til at konkurransen er skyhøy i den prestisjetunge konkurransen.

Videre tror Myhre det er viktig i et lag å bygge en stamme av egenutviklede spillere - som for Paul Scholes, Neville-brødrene og Ryan Giggs i sin tid var i United.

- Jeg tror det er en nøkkel at flere klubber blir flinkere til å få fram egne spillere. Jeg tror de føler et helt annet ansvar, og ydmykelsen ved å ikke lykkes blir sterkere. Hvis de kan være med og være premissleverandører i garderobe og på treningsfeltet, er det en fordel. Jeg tror det er lurt å prøve å få fram noe egetutviklet som kan være grunnstammen i det man prøver å bygge, sier Myhre.

Vinterpause? Britiske The Telegraph drar fram innføring av vinterpause som et grep som kan gjøres mot Europa-suksess for Premier League-lagene. Karlsen mener det ikke nødvendigvis har en stor innvirkning.

TV 2-EKSPERT: Petter Myhre.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TV 2-EKSPERT: Petter Myhre. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Jeg tror det har en liten fordel, men det gjelder kanskje spesielt de tyske lagene. Men man kan ikke bruke det som unnskyldning på noen som helst måte. Jeg tror det blir en litt for enkel forklaring.

Karlsen mener også at tallene fra 2007/2008 og 2008/2009 beviser dette. Situasjonen rundt vinterpausene var den samme da.

- Skal ikke ta lett på dette Tor-Kristian Karlsen mener videre at det er merkverdig at ingen engelske lag har klart å ta seg til årets kvartfinaler.

- En skulle jo tro på ren tilfeldighet at et lag skal klare å ta seg videre. Arsenal var ekstremt nære, og burde kommet seg videre. Det er klart at noen tilfeldigheter spiller inn, men det er ikke uten grunn at det skjer to år så raskt etter hverandre, sier Karlsen.

Han tror skuffelsene vil få følger.

- Vi ser allerede nå at (Manuel) Pellegrinis posisjon i Manchester City blir diskutert, og det samme skjedde med Brendan Rodgers da Liverpool ikke gikk videre fra gruppespillet. Engelskmennene skal ikke ta lett på dette her, og det vil bli en del stramme samtaler tror jeg, mellom klubbeiere og trenerstaber, når det skal evalueres. Og Premier League som liga vil heller ikke se positivt på at representantene deres gjør det svakt i Europa, avslutter Karlsen.

Petter Myhre, som er på plass foran helgens storkamp mellom Liverpool og Manchester United, merker at det har gått et lys opp for engelskmennene.

- Engelskmennene er kjempemisfornøyde. Det har gått opp et lys for dem, om enn noe seinere enn i resten av Europa. De har tviholdt på at de har verdens beste liga, verdens beste spillere og produkt. Det finnes ting som må rettes på, for eksempel i forbindelse med vinterpause, akademiutvikling og pengebruken. Jeg tror engelskmennene kommer til å ta grep og komme sterkere tilbake. Det er jeg overbevist om, sier Myhre til Dagbladet.