BELASTET HOFTE: Marit Bjørgen, her fra Oslo Ski Show, sliter fortsatt med belastningsskaden i hofta. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
BELASTET HOFTE: Marit Bjørgen, her fra Oslo Ski Show, sliter fortsatt med belastningsskaden i hofta. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

- Ingen fare med Marit

Bjørgen må stå over nok en landslagssamling, uten at det bekymrer noen.

(Dagbladet): Søndag samlet de norske landslagsdamene i langrenn seg til treningsleir i Vestfold. Marit Bjørgen valgte å bli hjemme på grunn av en belastningsskade i hofta.

- Det beste for meg nå er å være hjemme og trene alternativt når jeg ikke kan delta i alle treningsaktivitetene vi gjennomfører på samling, sa Marit Bjørgen i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

Belastningsskaden har plaget henne siden slutten av mars i år. Da måtte hun trekke seg fra NM del to på Beitostølen. I månedsskiftet mai/juni sprudlet Bjørgen under sommerskisamlinga på Sognefjell.

- Hvis ikke hun driver og skremmer oss og går litt fortere enn det hun burde her, så er det noen tidlige skremmeskudd hun sender ut, sa Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet da, og fikk kanskje mer rett enn hun liker å tro.

Ikke noe stress

Helgen etter samlinga måtte Bjørgen melde pass til Oslo Ski Show. Belastningsskaden hun dro opp igjen på Sognefjellet er altså fortsatt ikke leget.

- Jeg er rolig med tanke på sesongoppkjøringen og opplever at dette går både bra og fremover, sier Bjørgen i pressemeldinga. Heller ikke landslagslegen eller den nye hovedtreneren er urolige med tanke på Bjørgens skade.

- Selv om Marit ikke deltar på samlingen i Svarstad får hun likevel trent både det hun kan og skal trene, sier Roar Hjelmeset.

Han får støtte av NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

- Det er så tidlig at jeg ikke syns dette er noe å stresse med. Det viktigste er at hun bygger seg opp igjen med det som er en riktig progresjon for henne selv, sier Bjørn til Dagbladet.

Bra valg å være hjemme

Den renommerte langrennseksperten mener Marits rutine og trygghet på egen trening gjør at det å trene alternativt ikke spiller noen rolle for henne nå.

- For femten år siden ville dette nok vært en mer alvorlig situasjon, men hvis Marit er smart kan hun nå gjøre alternative øvelser som kanskje kan utvikle henne videre som skiløper også. Det viktigste er å ikke bli stressa, ikke tenke på at man skulle ha gjort det eller det.

Bjørn tror Bjørgen lærer mye av å slite med denne belastningsskaden i hofta. Ikke minst det å bli kjent med kroppen sin på nytt etter at hun fødte sønnen Marius i desember.

NY HVERDAG: Marit Bjørgen sa tidligere i år at hun hadde et stykke igjen, for å nå formen hun ønsker. Hun sier hun har fått en ny hverdag som innebærer mindre søvn og restitusjon, etter hun fikk sønnen Marius. Video: Scanpix Vis mer

Når Bjørgen nå ikke blir med på landslagssamlingen i Vestfold blir hun i stedet hjemme i Holmenkollen sammen med Marius og samboer Fred Børre Lundberg.

- Det er nok like smart å være hjemme og trene alternativt. Det er lett å bli revet med av Therese og de andre jentene på samling, og da er det også fort gjort å gjennomføre økter man ellers ikke ville gjort, sier Torgeir Bjørn til Dagbladet.