Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Ingen» fikk med seg øyeblikkene som kan ha avgjort tittelkampen: - Har aldri skjedd før

Spurs' interne oppgjør med Leicester kunne endret alt.

FEILET: Tottenham ga fra seg ledelsen mot West Bromwich, men det er to andre kamper som trolig koster dem serietittelen. Foto: Scanpix
FEILET: Tottenham ga fra seg ledelsen mot West Bromwich, men det er to andre kamper som trolig koster dem serietittelen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): FFTs Chris Flanagan var i presseboksen på White Hart Lane da Spurs tabbet seg ut mot West Bromwich - men det er to «glemte» oppgjør som kan ha påvirket tittelkampen mer ...

Hvis Tottenham ikke vinner Premier League denne sesongen, og sjansene deres ser ikke veldig bra ut akkurat nå, så er det sannsynligvis ikke på grunn av de to tapte poengene mot West Brom. Det handler faktisk mye mer om to matcher som av mange ble oversett da de ble spilt.

Leicester mislyktes med å vinne hjemme mot West Ham i mars, da de spilte 2-2, men Spurs tapte ikke terreng der. Mer essensielt var det som skjedde 22. august og 13. januar, to oppgjør som ikke fikk mye oppmerksomhet.

22. august var dagens «snakkis» Bournemouths 4-3-seier over West Ham. 13. januar handlet det meste om Liverpools 3-3-match mot Arsenal. Men det var andre steder tittelkampen trolig ble avgjort.

Under radaren 22. august reiste et Tottenham-lag som lå på 13. plass på tabellen til Leicester, som hadde vunnet sine to åpningskamper. Blåtrøyene var imidlertid ikke ventet holde seg i toppen særlig lenge. Dele Alli hadde ikke startet en eneste Premier League-kamp så langt, men kom inn fra benken og scoret sitt første mål for Spurs.

Mauricio Pochettinos menn hadde tre ganger så mange skudd på mål som Leicester og 66 prosent av ballbesittelsen, men de klarte bare å beholde ledelsen i 90 sekunder før Riyad Mahrez utlignet. Sluttresultat: 1-1. Av de seks kampene Match of the Day gikk gjennom den lørdagen, var Leicester-Tottenham nummer fire i rekken.

Spoler vi fram til 13. januar og returkampen på White Hart Lane, er Leicester fremdeles nummer to på tabellen, mens Tottenham er på fjerdeplass. Tittelen var forventet å gå til enten ligaleder Arsenal eller Manchester City, som lå tre poeng bak på tredjeplass.

Arsenals match på Anfield ble valgt ut som hovedkamp på tv den kvelden. Ingen av lagene som trolig havner topp to i Premier League ble vist direkte. Når har det noen gang skjedd før? Trolig aldri.

Den kvelden på White Hart Lane, tre dager etter Leicester hadde spilt uavgjort på den samme banen i tredje runde av FA Cupen, hadde Spurs 21 avslutninger mot gjestenes 10. Leicester blokkerte imidlertid utrolige 11 av dem og vant 1-0 takket være Robert Huts heading etter et hjørnespark.

Hadde Tottenham vunnet hjemme mot Leicester, som de nok forventet å gjøre, samtidig som de beholdt ledelsen på King Power Stadium, ville de vært to poeng foran på toppen av tabellen akkurat nå. I stedet er de sju poeng bak med tre gjenstående kamper. Og hvis ikke en usannsynlig vending finner sted, er tittelkampen avgjort.

Leicester har kloret til seg flere seirer Pochettino gjorde rett i å ikke gi opp etter uavgjortresultatet mot West Brom, men det var en følelse i Spurs-leiren av at de forsto at tittelkampen i praksis var avgjort. Pochettino snakket på pressekonferansen om behovet for å ta med seg videre at sesongen har vært strålende og erkjenne at en andreplass vil være en stor prestasjon av det unge laget hans.

- Vi er veldig unge og vi må bruke denne erfaringen i de kommende sesongene. Man må drepe kamper hvis man skal vinne tittelen, men det er likevel ikke noe å klage over. Vi er veldig stolte over denne sesongen.

Pochettino sa det med en verdighet på en kveld hvor mange andre managere kanskje ville vært mindre imøtekommende. Han sa det likevel på en måte som gjorde at man forsto at kampen mer eller mindre var tapt, i alle fall den viktigste av de alle. For selv om tittelen er utenfor rekkevidde, har Spurs fortsatt Champions League-fotball å se frem til neste sesong.

For bare tre uker siden sa Leicester-sjef Claudio Ranieri at andre lag kunne vinne 4-0, mens de måtte kjempe for å vinne 1-0. Det virket sant den gangen, og enda mer sant etter Tottenhams imponerende 4-0-seier over Stoke, men i helga var rollene snudd:

Leicester slo Swansea 4-0, noe som var sesongens største seier, mens Spurs kjempet forgjeves for seier. Pochettinos menn hadde 19 avslutninger mot West Brom, men bare to var på mål. De ble nektet av stolpene tre ganger, blant dem var øyeblikket hvor Erik Lamela kunne scoret i andre omgang.

Ettmålsseirer Tottenham har kjempet seg til ettmålsseirer seks ganger denne sesongen, Leicester har klart det 14 ganger. Pochettino ble spurt etterpå om den forskjellen var grunnen til at Leicester ser ut til å vinne Premier League.

- Vi har forskjellige stiler. Hvis du vil sammenligne Leicester med oss, så er vi totalt annerledes. De er glade for å satse på kontringer, mens vi spiller med ballen inne på motstanderens halvdel. Leicester fortjener å være i den posisjonen de er i, men det er umulig å sammenlikne lagene.

Det har Pochettino rett i. Leicesters fire mål mot Swansea kom fra bare 289 pasninger. Spurs hadde nesten matchet det antallet allerede til pause mot West Brom, før det totalt var blitt 458 pasninger ved kampslutt.

West Brom var frustrerte til pause. Craig Gardner lot det ikke være noen tvil om hva han mente om dommeren da ropene hans om en kontroversiell epsiode til kampleder Mike Jones på vei inn i garderoben kunne høres opp på pressetribunen:

- Det er en drittdårlig avgjørelse, dommer!

Mot slutten av kampen var det imidlertid Tottenham-assistent Jesus Perez som var den irritable, selv om fjerdedommer Roger East ba ham roe seg ned.

- Nei, jeg vil ikke roe meg ned. Det er to minutter igjen av kampen, svarte han.

Perez' var tydelig desperat. Han visste at Tottenhams tittelhåp kunne være knust om bare 120 sekunder.

Har Europa-spill heftet ved Spurs? West Bromwich-manager Tony Pulis, som sto under hele pressekonferansen sin, som han alltid gjør, hadde en annen teori på hvorfor Tottenham ikke har klart å innhente Leicester:

Europa League.

- Tottenham har spilt mange kamper på torsdagskvelder. Jeg har opplevd det selv. Å spille torsdag og så på søndag, er vanskelig, sa Pulis, som ledet Stoke i Europa League for fire sesonger siden.

Men Tottenhams resultater etter Europa League-kamper er ikke akkurat dårlige. De har vunnet fem, spilt uavgjort tre og tapt bare én. Det ene tapet kom imidlertid hjemme mot Newcastle, og hvem vet om den ekstra kampen i forkant tappet dem for krefter på et tidspunkt hvor Leicester ikke hadde den samme utfordringen?

Spurs ser fremdeles ut til å avslutte over Arsenal for første gang på 21 år, selv om Tottenham-fansen vil minnes de to nord-London-derbyene med en følelse av anger. Begge endte nemlig uavgjort selv om begge fort kunne endt med seier. Likevel så er det de to oppgjørene mot Leicester som ser ut til å bli avgjørende. Det var kamper veldig få folk brydde seg særlig om da de ble spilt, men det kan ha vært dem som sikret «Revene» tittelen.

Hele Norges coronakart