DÅRLIG BEGRUNNET: : Det er fint å støtte spillere som gjør feil. Hvis støtten ikke kommer fordi du bare tenker på deg selv. FOTO: AFP / Amdrew Yates.
DÅRLIG BEGRUNNET: : Det er fint å støtte spillere som gjør feil. Hvis støtten ikke kommer fordi du bare tenker på deg selv. FOTO: AFP / Amdrew Yates.Vis mer

Ingen god mann for Liverpool

Feigt å beholde Luis Suarez bare fordi han er den beste spilleren.

DA vi med full kraft begynte å bygge opp nettavisa her i Dagbladet for tolv, tretten år siden, var spillet "Manager 2 000" et viktig verktøy for å trekke nye lesere til en annerledes avis. Dette spillet viste den overlegne styrken til det nye mediet. Plutselig kunne leserne sitte med spakene og styre i en felles, fiktiv fotballverden. Tusenvis av nye regissører i drømmenes teater; altså.

Nå er fotballframtida til Luis Suarez den ultimate utfordringen i virkelighetens Managerspill. For hvor ødeleggende kan det bli for det stolte favorittlaget ditt å fø på en stjernespiller som biter?

GANSKE MYE, ifølge klubbsjefenes første reaksjoner. For her er det visst ingen ettertanke om hva en slik spiller gjør med Liverpool-miljøets identitet og selvfølelse, men derimot nok av panikk over tanken på å måtte la en så glitrende avslutter gå. Som Liverpool-direktør Ian Ayre forklarte det da han forsikret at Suarez ville bli værende på Anfield:

- Dette angår bare framtida hans på den måten at vi vil jobbe med disiplinen. For Luis er en svært viktig spiller for klubben.

- Som vi har sagt hele tida. Han signerte en 4-års kontrakt sist sommer, og vi ønsker fullt ut at han fullfører den. Han er en fantastisk spiller, en toppscorer og har alt vi ønsker av en spiss. Det er ikke noen mulighet for noe annet her.

Med andre ord:

•• Luis Suarez får spesialbehandling av Liverpool fordi han er så god.

Det er en dårlig begrunnelse for en feig handling.

SELVSAGT går det an å finne gode grunner for å ta vare på umodne spillere som Suarez i klubbfellesskap. Akkurat det gjøres i fotballklubber verden over hver eneste dag. For fellesskap som mener alvor med verdiene de forfekter, kan ikke bedriten oppførsel være det samme som å bli utstøtt. Gode klubber betyr i all sin enkelhet at du faktisk ikke går alene.

Slik er det flott både med det kurset i sinnekontroll som proffspillernes forening nå tilbyr Suarez, samt all støtten han får innad i Liverpool. Hvis klubben altså ville ha gått like trofast sammen med ham uansett fotballkvaliteter......

FOR det er syretesten på den omtanken som omslutter spillerne våre både i drømmenes Managerspill og virkelighetens klubbfellesskap. Gjør vi det for å beholde noen mer eller mindre unike fotballkvaliteter, eller gjør vi det for medmennesket?

Det er her både Liverpools sjefer og gamle spillere sliter med å forsvare enda et ekkelt brudd på hva som er greit å gjøre på en fotballbane. Som legenden John Barnes vikler de seg fort inn i en ganske hjelpeløs etisk bevisførsel der det stygge i Suarez sin oppførsel bare blir relativisert. For Barnes mener at det er meningsløst av Liverpool å be Suarez gå etter biting fordi ingen andre av storklubbene ville ha kvittet seg med den beste spilleren sin på grunn av noe sånt:

- Hvor kan han egentlig spille hvis du sier at han ikke kan spille for Liverpool etter det som har skjedd? Hvilken som helst klubb som henter ham, må jo ha problemer med å skaffe seg en spiller som Liverpool ikke ville ha på grunn av moralske grunner, sier Barnes til The Telegraph og fortsetter:

- Så Manchester United, Real Madrid eller Barcelona kan altså hente ham? Men vi kan ikke ha ham? Hvis du gjør dette til et spørsmål om moralsk karakter, må du si at hvis Suarez ikke kan spille for Liverpool, så kan han ikke spille noe sted. Det er latterlig."

Eller kanskje noe helt annet enn det.

FOR Liverpools etisk utfordring er at biteren Luis Suarez er i deres fotballklubb, og at akkurat det problemet ikke kan løses ved å fortelle at det å spise motspillere hadde vært like håpløst om det hadde vært gjort av en stjernespiss i United, Real Madrid eller Barcelona.

Det er slike valg de fleste av oss får på ulike plan i løpet av livet. Da hjelper det lite å velge feil fordi de andre gjør det. Det er bare feigt.

Akkurat slik det nå skjer i den fotballklubben i Liverpool som pleide å stå for noe helt annet.