De tyske kombinertstjernene har sluttet å gratulere Riiber

Ingen gratulasjoner: Riiber gjør tyske stjerner forbannet

Da sesongen startet fikk Jarl Magnus Riiber (21) varme gratulasjoner fra de tyske stjernene. Det er det nå slutt på. Nordmannens ekstreme dominans skaper tysk fortvilelse.

SUVERENT BEST: Jarl Magnus Riiber er verdens beste kombinertløper - etter en oppskrift han lagde som tenåring. Dominansen gjør de tyske stjernene frustrerte og forbannet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUVERENT BEST: Jarl Magnus Riiber er verdens beste kombinertløper - etter en oppskrift han lagde som tenåring. Dominansen gjør de tyske stjernene frustrerte og forbannet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Tyskland har dominert kombinertsporten fullstendig de siste sesongene anført av supertrioen Eric Frenzel, Johannes Rydzek og Fabian Riessle.

Frenzel har blant annet vunnet verdenscupen sammenlagt fem ganger med Rydzek og Riessle med seg på pallen henholdsvis tre og to ganger. I tillegg har de kapret med seg stort sett alt av mesterskapsgull etter OL i Sotsji. Rydzek og Frenzel står henholdsvis med åtte og sju mesterskapsgull siden 2015, inkludert lagkonkurranser.

Den tyske dominansen i kombinert har vært tilsvarende som den norske dominansen i langrenn. Men i 2018/19 er alt blitt snudd på hodet. Hovedgrunnen til det heter Jarl Magnus Riiber.

- De andre nasjonene lurer på hva jeg gjør, blant annet tyskerne. De er nysgjerrige og søker lærdom. Konkurrentene fisker litt etter hva jeg gjør, sier verdens desidert beste kombinertløper til Dagbladet.

Med hele 12 individuelle verdenscupseire denne sesongen har Riiber knust alle rekorder og kapret med seg hele 1518 verdenscuppoeng, nesten dobbelt så mye som toer Akito Watabe (893 poeng).

KONGEMØTE: Jarl Magnus Riiber er den nye kombinertkongen og fikk møte selveste kong Harald etter seieren i Holmenkollen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KONGEMØTE: Jarl Magnus Riiber er den nye kombinertkongen og fikk møte selveste kong Harald etter seieren i Holmenkollen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Beste tysker i verdenscupen sammenlagt er nr. 4. I VM var fordelingen jevnere med to gull til Norge og Riiber og to til Frenzel og Tyskland.

Frustrerte stjerner har sluttet å gratulere Riiber

Likevel har Riiber-dominansen med hele 12 av 21 mulige verdenscupseire - og bare to av 21 til Tyskland - skapt både frustrasjon og sinne i den tyske stormakten.

Det som i starten var varme gratulasjoner til Riiber etter seirer, har blitt til kalde blikk. Gratulasjonene uteblir. Tyskerne har fått nok av 21-åringens fullstendige dominans.

- Jeg ser at det begynner å gå til hodet på tyskerne. Vi er litt i den posisjonen som de var i for to år siden, da tyskerne holdt lekestue med resten. De har sovet litt i timen og tatt for lett på utviklingen som har skjedd i hoppbakken. De klarte seg greit i VM da de toppet formen og gikk ned i vekt, men det ble litt kortsiktig, forteller Jarl Magnus Riiber til Dagbladet.

GULL-RIIBER: Jarl Magnus Riiber vant VM-gull både individuelt og med det norske laget i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULL-RIIBER: Jarl Magnus Riiber vant VM-gull både individuelt og med det norske laget i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Du ser på tyskerne nå at de er frustrerte. De var veldig på og gratulerte meg i starten av sesongen, men nå ser jeg dem ikke lenger etter målgang. Man lukter stor frustrasjon, forteller den norske kombinertstjerna.

Riiber er imidlertid forberedt på at hevngjerrige tyskere vil være på et høyere nivå neste sesong.

- Når tyskerne først får blod på tann og skjønner hvilken linje de bør gå, blir de farlige neste år, som det maskineriet de er, alltid på jakt etter ny utvikling, sier kombinerteneren til Dagbladet.

- Ser du for deg at du vil dominere sporten i 10-15 år framover nå?

- Det er ekstremt mange spennende unge talenter på gang, fra blant annet Japan, Tyskland og Norge. Det er flere utøvere fra de store nasjonene som er virkelig oppe og nikker. Men jeg tror at jeg kan holde meg på topp så lenge motivasjonen er der og at jeg er sulten nok.

Riibers unike plan

21-åringen fra Oslo har foredlet talentet sitt og skapt et nivå som kanskje ingen andre kombinertløpere har vært på. Kombinasjonen suveren hopping i bakken og god langrennskapasitet med en fabelaktig spurt har gjort Riiber nesten uslåelig.

Selv er han ikke overrasket. Riiber har i mange år vært klar på at han vet hva som skal til for å komme på et høyere nivå enn noen andre har vært på - med en annen treningsfilosofi enn eksempelvis Magnus Moan og co. har stått på.

- Jeg har hatt stålkontroll på linja jeg har valgt. Den har jeg ikke viket vekk fra. Det har vært viktig å få ut et drøyt potensial i bakken, som jeg visste ville gjøre meg til en stabil kombinertløper over tid. Det som er kult er at jeg bare har gått fortere og fortere på ski, uten at det har gått på bekostning av skihoppingen, forteller Riiber til Dagbladet.

- Jeg har fulgt planen til punkt og prikke. Alle de erfaringene jeg har fra fire år tilbake, har jeg satt sammen til én plan og gjort bare det jeg responderer på. Jeg har stolt på det 100 prosent. Tiden med prøving og feiling er over. Jeg bruker erfaringen fra jeg var 16 til 20 år fullt ut.

- Den retningen jeg gjorde i hoppbakken, altså at jeg valgte spesialhopplinja og la langrennstreningen rundt der, har vært viktig. Jeg har vært ekstrem på treningsfronten hvor jeg responderer godt på lange løpeturer og hyppige spenstøkter. Den kombinasjonen har fungert veldig godt for meg, forteller den 21 år gamle verdenseneren.

- Når skjønte du at akkurat dette var riktig måte å løse kombinerttrening på?

- Jeg fikk svarene på at dette var den rette måten å gjøre det på da jeg vant her i Kollen for et par år siden. Jeg hoppet skjorta av resten, mens langrennsgåingen bare har blitt bedre og bedre. Jeg har funnet en veldig god balanse mellom det eksplosive og seige.

Riibers to år gamle analyse

Da Dagbladet møtte Riiber for to år siden, fortalte den daværende tenåringen at han hadde funnet formelen som ville gjøre ham best i verden. Den gang sa Riiber:

- Det har vært for lite kunnskap i bakken til å få ut det maksimale potensialet. Det er viktig å tenke nytt og finne miksen på trening. Jeg kjenner at i perioder som nå med mye langrennstrøkk, vil hodet den veien. Men det er ikke smart. Man må holde igjen, varslet han.

- Går det bra i bakken, sklir det fort den veien. Det er viktig å ha søyler som man jobber etter slik at man hele tiden befinner seg i midten og opprettholder balanse.

REAGERER: Vidar Løfshus ber Petter Northug og Calle Halfvarsson ta seg sammen. Se Afterski #10 her med dagens største snakkiser. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Så lenge du har god dynamikk og fyller kravene som stilles i hopp, bevegelighet, spenst, touch, så er det mulig å bruke det og hevde seg også bra i langrenn. Det går an å kombinere bedre enn det har blitt gjort tidligere.

- Selv med store skadeplager og ryggplager har jeg vist at jeg kan være ganske suveren. Jeg tror utviklingen går sakte og at det er mye man kan forbedre. Det er når jeg er 26-27 år jeg vil være på topp. Da er jeg best på ski og har jobbet inn teknikkene. Akkurat nå er jeg bare 50 prosent av mitt maksimale potensial, sa Riiber til Dagbladet for to år siden.

- Så du ser for deg å bli verdens klart beste kombinertløper?

- Ja, det er det som målet. Jeg vil bli suverent best, sa vidunderbarnet den gang - og fikk helt rett.

Gjorde valget som 15-åring

Riiber ba bare om tid.

Afterski #11: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Jeg har trent 10 000 timer for lite kombinerttrening for å være overlegen i sporten. Gi meg ti år, så skal jeg få ut potensialet mitt. Nå ligger jeg på 900 timer i året. Fordelingen hopp og langrenn er omtrent helt lik. Det er den nok ikke for Magnus Moan og de fleste andre.

- Jeg har turt å investere i ting og har hatt noen år bare som spesialhopper. Jeg gjorde grep for å bli ekstrem på noen områder. Jeg var sta som første årsjunior på hvilken retning jeg ville for å bli verdens beste kombinertløper.

- Jeg så at de beste kombinertløperne var de som hoppet best i bakken. Frenzel er prakteksemplet på det. Han var hopper og gikk elendig på ski, men har bare blitt bedre og er den som har vunnet verdenscupen sammenlagt fem år på rad nå. Jeg gjorde valget allerede som 15-åring at det var sånn jeg måtte tenke, fortalte Riiber til Dagbladet.

- Det tekniske må man få inn tidlig i hoppbakken, så kan man bygge utholdenhet på ski seinere. Det er mye vanskeligere å gå motsatt vei.

- Ser mer ut som Tande enn Northug

Det Riiber gjør er stor, stor idrett.

Afterski #12: VM er over for denne gang, og for Norges del ble det tidenes fest. Se også hvorfor Klæbo ropte desperat etter mediesjefen - og hvorfor Gunde Svan får tyn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes vi fortjener mer kred og oppmerksomhet. Det krever så mye forskjellig av de to idrettene. Jeg ser nok mer ut som Daniel Tande enn Petter Northug hvis jeg stiller meg ved siden av dem. Vi kan ikke trene uavhengig styrke og utholdenhet. Da blir vi for trege. Men vi kan ikke heller bare trene spenst. Da stivner vi for fort.

- Det er bedre å se ut som en skihopper - å se ut som Tande enn som Northug - og likevel gå fort på ski. Det er den kroppen man vil ha. Det er det som er idealet, slik som Frenzel. De fire beste tyskerne har slike kropper. De er små og lette utøvere, som hopper bra og som også har kapasitet i sporet. Da blir det lettere å hoppe bra på ski når du er 50 kilo. Jeg veier 66-67 kilo. Da har jeg litt mer futt i beina enn dem.

Moans svar

- Du burde skrive bok om dette?

- Ja, jeg må nesten det. Alle på landslaget har mye kunnskap og tanker om hva som fungerer. De har bra kontroll på hva som fungerte før, men jeg tror jeg har bra feeling på hva som kreves de neste ti årene. De er åpne for nye ting, men det er lett å falle tilbake til gamle vaner.

Da Dagbladet konfronterte Magnus Moan med dette, svarte han:

- Man kan spekulere seg i hjel og det er lett å være etterpåklok. Men jeg har hoppet bra også, som i VM i Oberstdorf. Det er ikke mange som har en 4. plass med fall i hoppbakken. Men ja, jeg har vært for ustabil i hoppbakken, sa Moan til Dagbladet.

- Det er vanskelig å sammenlikne. Riiber har en helt annen kropp enn meg og er en mer eksplosiv utøver. Så kan man si at han kanskje burde prioritere mer langrenn. Det er vanskelig å si. Det er flere veier til Rom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer